Katso kuvat: Näin äitiyspakkaus on muuttunut vuosien varrella

Äitiyspakkauksen tuotteissa suositaan melko neutraalia värimaailmaa, jotta ne sopisivat niin tytöille kuin pojillekin. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääosin valkoisia.

Vähävaraisille tarkoitetun äitiysavustusten jakaminen aloitettiin 1938 ja tällöin 450 markan arvoisen avustuksen sai noin kaksi kolmasosaa synnyttäjistä. Avustus myönnettiin raha- tai luontaisavustuksena.

Vuodesta 1949 äitiysavustus on ollut kaikkien äitien saatavilla. Äitiyspakkauksen toimittamisesta huolehtivat ennen vuotta 1994 Sosiaalihallitus ja Valtion hankintakeskus. Nykyisin äitiysavustuksesta vastaa Kela.

Äitiyspakkaus nauttii suomalaisäitien keskuudessa suurta suosiota. Noin 95 prosenttia ensisynnyttäjistä ja noin kaksi kolmasosaa kaikista synnyttäjistä valitsee äitiyspakkauksen 140 euron rahasumman sijaan. Äitiyspakkauksen suosituimmat tuotteet ovat perinteisesti olleet peitemakuupussi, ulkohaalarit ja body-asut. Vuoden 2014 äitiyspakkauksessa otetaan jälleen käyttöön asiakkaiden toivoma kuolalappu, joka on tuttu äitiyspakkauksen alkutaipaleelta.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat