Katso kuvat hurmaavasta vauhtipedosta – sporttimerkin ensimmäinen täyssähkö on pian myös Suomessa

Sähköllä kulkevan urheiluauton toimintamatka voi venyä jopa 540 kilometriin. Myös latausnopeudessa menopeli pärjää poikkeuksellisen hyvin.

Espanjalaisen Seatin sporttinen alamerkki Cupra satsaa sähköön tosissaan. Menomerkki tuo pian markkinoille ensimmäisen täyssähköisen autonsa, Bornin.

Tämä takavetoinen, erittäin suorituskykyinen neliovi saa voimansa joko 150- tai 204-heppaisesta sähkömoottorista. Auton 58 kWh:n litiumioniakut takaavat toimintamatkaksi noin 420 kilometriä yhdellä latauksella.

Lisää suorituskykyä voi loitsia erityisellä E-Boost-paketilla, joka lataa värkkeihin potkua 231 hevosvoiman edestä. Toimintamatka voi venyä jopa 540 kilometriin.

Nopea ladattava

Latausnopeudessa auto pärjää poikkeuksellisen hyvin. Born imee itseensä 125 kW:n latauspisteessä sata kilometriä lisämatkaa vain seitsemässä minuutissa.

Vaikka akun pohjalla olisi virtaa vain viisi prosenttia, saa sen 80 prosentin latinkiin 35 minuutissa.

– Born todistaa, että sähkö ja suorituskyky sopivat täydellisesti yhteen – se muuttaa markkinoita ja auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä, mutta ilman kompromisseja, Seatin tutkimus- ja kehitysjohtaja Werner Tiez kertoo.

Muotoilu tukee osaltaan urheilullista perusilmettä. Viirut led-valot luovat sekä keulaan että perään virtaviivaista vaikutelmaa.

Kilometrit katoavat keulan ahnaasti ammottavaan etusäleikköön kuin hain nieleminä… C-pilariin yhdistetty takaspoileri korostaa viistoa kattolinjaa.

Kuljettaja voi valita neljästä ajotilasta kuhunkin tilanteeseen parhaiten soveltuvan; range-, comfort-, individual- ja cupra.

Sisuksien verhoilussa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja. Vakiovarusteisiin lukeutuviin kuppi-istumiin käytetty lanka on jalostettu merestä kerätystä muovista

Lisävarusteena on saatavilla kierrätysmateriaaleista valmistetut kuppi-istuimet. Kojelautaa hallitsee 12-tuumainen, kuljettajan suuntaan taivutettu tietoviihdenäyttö.

Hipaisunäyttö sisältää verkkopalvelut, erilaisia ladattavia sovelluksia, turvallisuus- ja palveluominaisuudet sekä auton etäohjaukseen liittyviä toimintoja. Ohjauspyörän taakse asemoitu mittaristo kertoo ajotiedot selkeästi.

Mittaristoa täydentää lisätyn todellisuuden tuulilasinäyttö, joka heijastaa tärkeitä tietoja suoraan tuulilasiin.

Varta vasten kehitetyllä etäsovelluksella voi hallinnoida useita auton toimintoja kuten esimerkiksi latausta.

Kompaktit ulkomitat

Born jyllää varsin kompakteilla ulkomitoilla. Autolla on pituutta 4 322 milliä, leveyttä 1 809 milliä ja sen akseliväli on 2 767 milliä.

Alle voi ruuvata joko 18–20-tuumaisilla kevytmetallivanteilla varustetut 215 milliset läskit tai 235 milliset kumit.

Värivaihtoehtoja on kaikkiaan kuusi, kahden harmaan sävyn ohella valkoinen, hopea, punainen ja sininen.

Cupra Bornin myynti alkaa Suomessa loppuvuodesta 2021.

Katso myös alla oleva video! Tässä oli Seatista omaksi merkikseen irrotetun Cupran ensimmäinen oma automalli. Kyseessä oli yli 300-hevosvoimainen Formentor-katumaasturi.

Formentor on Cupran ensimmäinen oma automalli 1:19

Lue myös:

    Uusimmat