Kätevät neuvot: Näin hoidat puutarhatyöt ilman selkäkipuja

Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaa, jossa koko keho saa liikettä. Selän kuormitusta voi pienentää työskentelemällä hyvässä ryhdissä ja tekemällä nostot ergonomisesti.

– Puutarhatöissä kierretään vartaloa, kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. Jotta keho olisi valmiina monipuolisiin liikkeisiin, verenkiertoa kannattaa vilkastuttaa pienellä verryttelyllä ennen töiden aloittamista. Lämmittelyn lisäksi on tärkeää työskennellä hyvässä asennossa ja tauottaa töitä, liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Pirjo Ailanto Selkäliitosta neuvoo.

Lämmittelyn lisäksi kannattaa venytellä etu- ja takareidet sekä pohkeet ja lonkan koukistajat, tehdä vartalon kiertoja heilauttamalla käsiä rennosti vartalon puolelta toiselle sekä kyykistellä syvään jalat pienessä haara-asennossa.

Vältä selän rasittumista oikeilla työskentelyasennoilla

  • Haravoidessa vältä riuhtomista ja käytä koko vartaloa jaloista ja lonkista saakka. Vaihda välillä toinen jalka eteen ja käytä kehon molempia puolia haravoidessa. Venytä välillä kylkiä kurkottamalla käsiä yläviistoon syvään hengittäen. Pidä pää pystyssä ja suuntaa katse mieluummin etuviistoon kuin varpaisiin.
  • Rikkaruohoja kitkiessä ja kasveja istuttaessa polvistu pehmeälle alustalle tai ole toispolviseisonnassa. Voit myös helpottaa asentoa istumalla matalalla jakkaralla tai käyttämällä pöytää istutusapuna.
  • Kaivaessa ja lapioidessa kyykisty koukistamalla polvia ja lonkkia. Nosta maata pitämällä toisella kädellä kiinni lapion varren alaosasta. Siirrä jalkojasi siten, että pystyt laskemaan kuorman lähellä vartaloa haluamaasi paikkaan. Jos heität multaa sivulle, käytä koko vartalon liikettä polvia ja lonkkia ojentamalla. Vältä vartalon kiertämistä raskaita lapiollisia nostaessasi, sillä se kuormittaa välilevyjä.
  • Nostaessa ja kantaessa käytä jalkalihaksia. On parempi kantaa kahta pienempää ämpäriä tai multasäkkiä, ja multareissuja voi tehdä useampia. Kun nostat säkkiä, aktivoi keskivartalo ja pidä taakka lähellä vartaloa koko noston ajan. Ojenna selkää ja avaa rintakehä, ettet painu kumaraan.
  • Leikatessa pensaita ja oksia tai muissa kurottelua vaativissa töissä käytä tarvittaessa tikkaita ja pitkävartisia apuvälineitä. Ota jaloilla tukeva asento, jolloin saat koko vartalon töihin.
  • Muista tauot. Malta pitää taukoja ja jaa töitä useammalle päivälle. Selkä pitää vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta.

Lähde: Selkäliitto

Puutarhasta täydennystä jääkaappiin

Mihin kaikkiin vaivoihin lääkekasvit voivat auttaa? Huomenta Suomi vieraili Kumpulan lääkekasvimaalla keväällä 2015. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja