Katariina Sourin isä menehtyi Norjassa: "En saa isäni tuhkia Suomeen"

Katariina Souri sai kuulla suru-uutisen Norjasta.

Kirjailija Katariina Sourin isä menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen.

Sourin isä oli tunnettu juristi, joka toimi syytettyjen asianajajana rikosoikeudenkäynneissä. Hänellä todettiin alzheimerin tauti useampi vuosi sitten, joten sairaus vei voimia vuosi vuodelta. Isän sairastuminen oli Sourille iso sokki, mutta hän osasi hiljalleen valmistautui pahimpaan.

– Kun kyseessä on alzheimerin tauti, niin pahin suru on tehty jo aikaisemmin, ja ehkä kuoleman kautta se yhteys palaa. Se ei ole samanlainen tragedia kuin muissa tilanteissa. Kun ihminen on ollut sairautensa vankina henkisesti vuosia, hänen mielensä ja myös persoona muuttuu. Nyt isä on enemmän minulle läsnä, kuin hän oli viimeiset elinvuodet, Souri kertoo.

– Alzheimerin potilaiden omaisia on paljon ja moni jakaa tämän saman kokemuksen.

Isä asui Norjassa

Souri kertoi aikoinaan Apu-lehden haastattelussa, kuinka rakkaus vei hänen isänsä Norjaan asumaan. Sairastuminen vavisutti Sourin isän parisuhdetta, jonka vuoksi norjalainen vaimo halusi erota.

Souri alkoi etsiä isälleen hoivakotia Hyvinkäältä, ja juuri kun asiat olisivat järjestyneet, norjalainen vaimo järjesti Sourin isälle hoitokodin Pohjois-Norjasta.

– Yritin hankkia isälle tuloksetta myös edunvalvojaa, sillä hän ei pystynyt Alzheimerin vuoksi enää ilmaisemaan omaa tahtoaan, Souri kertoi Apu-lehdelle.

Sourin isä menehtyi Norjassa.

– En saa isäni tuhkia Suomeen. Pyrimme järjestämään Kiuruvedelle muistotilaisuuden, minne hän olisi halunnut tulla haudatuksi, vaikka tuhkat ovatkin Norjassa.

Souri on surullinen, ettei hän koskaan saanut isäänsä Suomeen viettämään elämänsä viimeisiä päiviä.

– Se on lainsäädöllinen iso ongelma. Aikuisilla lapsilla ei ole mitään oikeuksia vanhempiinsa, kun on kyse tällaisista sairauksista, eikä ihminen voi enää päättää itse. Näitä traagisia tarinoita on todella paljon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja