Mainos

Katainen: Lakko-oikeutta ei pidä murtaa

Ahtaajien lakko saatiin viime viikolla päätökseen kahden viikon kädenväännön jälkeen. Työtaistelun jälkeen on puhuttu paljon tärkeiden alojen lakko-oikeuden rajaamisesta, mutta valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä oikeus lakkoihin kuuluu länsimaiseen demokratiaan.

- Se on yksi perusoikeuksista, eikä sitä pidä mennä murtamaan. Yhteiskunnalle hinta oli tosin tästä työriidasta aika kova, vaikka lakko olikin laillinen, Katainen arvelee MTV:n Huomenta Suomessa.

Ahtaajien lakossa pohjimmainen riita oli muutosturvasta, jota työntekijät vaativat nykyisessä herkässä taloudellisessa tilanteessa. Katainen ei halua ottaa kantaa työmarkkinajärjestöjen sisäisiin sisältökysymyksiin, mutta hän muistuttaa, että nykyinenkin työmarkkinajärjestelmä on hänen mielestään toiminut varsin hyvin.

- Jos katsotaan tätä vaikeaa taloudellista tilannetta, niin sopimukset ovat pääosin syntyneet erittäin mallikkaasti. Esimerkiksi kuntasektori näytti esimerkkiä maltista ja vastuullisuudesta. Tällainen poikkeuksellisen kärjekäs tilanne, jossa hyvin pieni ryhmä haluaa itselleen paljon ja on valmis käyttämään asemaansa muun yhteiskunnan kyykyttämiseen, niin tottakai siinä herää kysymys "onko tämä oikein", Katainen pohtii.

Yhteiskunta menetti ahtaajien lakon takia runsaasti esimerkiksi vientituloja. Kataisen mukaan keskustelua siitä, mikä on kohtuutonta, pitäisi nyt käydä työmarkkinajärjestöjen sisällä.

- Kyllähän tässä tulee mieleen, että pienen ryhmän vuoksi hyvinvointiyhteiskunnan vauriot olivat aika merkittävät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.