Katainen hehkuttaa: Nyt satsataan työpaikkoihin

Pääministeri Jyrki Katainen aloitti kehysriihen tiedotustilaisuuden hehkuttamalla tyytyväisyyttään hallituksen tekemiin ratkaisuihin.

– Nyt satsataan työpaikkoihin, työhön ja luodaan uskoa tulevaisuuteen. Työllisyys on meidän avainsanamme, kun tarkastellaan kokonaisuutena kehysriihtä.

Kataisen mukaan hallituksen ratkaisut pystyvät vaikuttamaan positiivisesti työllisyyteen.

Valtiontaloutta sopeutetaan noin 600 miljoonan euron edestä. Siitä puolet on menoleikkauksia ja puolet veronkorotuksia.

– Kun tarkastelemme päätöksiä kokonaisuutena. Pystymme vakauttamaan julkista taloutta. Suomesta ei tule ylivelkaantunutta maata, velkaantuminen taitetaan.

– Yhteisövero lasketaan 20 prosenttiin, osinkoverotusta siirretään kannustavampaa suuntaan, listaamattomien yritysten verohuojennusta lasketaan, ansiotulo-osingoista luovutaan, ICT-satsauksia tehdään ja perustetaan kasvurahoituksia, päivähoitomaksu porrastetaan käytön mukaan, nuorisotakuuta vahvistetaan, listasi Katainen.

– Tämä kannustaa kasvattamaan yrityksiä, kannustaa tekemään kovasti töitä.

Lastensairaalaankin rahaa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) kertoi, että osinkojen verovapaus poistuu ja yritystukia karsitaan. Lisäksi hän kertoi hallituksen antavan rahaa uuden lastensairaalan rakentamiseen Helsinkiin.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen (vas) mukaan savu noussut viime aikoina hänen korvistaan. Arhinmäki kuvasi tällä väsynyttä ilmapiiriä.

– Yritysveropaketti pienentää tuloeroja. Vaikka yhteisövero alenee, osinkotulojen verotus tulee nousemaan, se on meille tärkeä oikeudenmukaisuuskysymys.

Arhinmäen mukaan iso asuntopoliittinen paketti lupaa lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja pääkaupunkiseudulle.

Lisää rahaa rajalle

Myös sisäministeri Päivi Räsänen (kd) kuvasi kehysriihessä tehtyjä säästöpäätöksiä haastavuudeltaan lähes hallitusneuvotteluiden veroiseksi ponnistukseksi.

– Poliisiin ja rajavartiostoon ei kohdennu leikkauksia, vaan lisäyksiä.

Tiedotustilaisuus oli nopea, edes valtioneuvoston mediatiedote ei ehtinyt valmistua tiedotustilaisuuteen mennessä.

– Nyt eduskunnassa alkaa kyselytunti, tulkaa sinne, niin rupatellaan lisää, Katainen sanoi medialle.

(MTV3)

Katso Jyrki Kataisen studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 21.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat