Kasvispasta on nopea arkiruoka – kokeile helppoa reseptiä!

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan bolognesea, kasvispastaa ja erilaisia voileipiä.

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa huippukokki Kari Aihinen vierailee Salossa. Jaksossa valmistetaan esimerkiksi voileipiä erilaisilla täytteillä.

Chef Markuksen ylivoimainen bolognese

1,2 kg jauhelihaa
3 sipulia silppuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
5 lehtisellerin vartta
6 porkkanaa viipaleena
4 purkkia tomaattimurskaa
2 tl suolaa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Tuoretta basilikaa 

Pilko sipuli, murskaa valkosipuli ja viipaloi sellerit sekä porkkanat.

Ruskista jauhelihat kuumalla pannulla. Lisää kasvikset ja vähän oliiviöljyä. Anna hautua noin viisi minuuttia.

Lisää kattilaan tomaattimurskat. Huuhdo purkit tilkalla vettä ja kaada huuhteluvedetkin kastikkeen sekaan. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia.

Tarjoa keitettyjen perunoiden tai pastan kera. Ripottele päälle tuoretta silputtua basilikaa ja parmesaanijuustoa.

Kasvispasta

3 paprikaa suikaleena
2 kesäkurpitsaa viipaloituna
1 parsakaalin nuppuja halkaistuna
1 rasia kirsikkatomaatteja puolitettuna
3 punasipulia suikaloituna
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria
½ sitruunan mehut
80-100 g (kuivapaino) pastaa per henkilö

Suikaloi paprika ja punasipuli, viipaloi kesäkurpitsat, halkaise parsakaalin nuput sekä kirsikkatomaatit. Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä.

Laita kattilan pohjalla sen verran oliiviöljyä, että pohja peittyy. Kaada kuumalle pannulle ensin parsakaalit, sillä niillä kestää kauiten kypsyä. Lisää sitten punasipulit, paprikat ja kesäkurpitsat. Paista vihanneksia niin kauan että ne pehmenevät sopivasti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Yhdistä pehmenneet vihannekset ja keitetyt pastat. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehut.

Jaa pasta lautasille ja lorauta päälle vielä vähän oliiviöljyä. Koristele tuoreella persiljalla ja raasta päälle reilusti parmesaania.

Rouskuva salaatti

1 nippu tuoretta parsaa pilkottuna
2 nippua retiisiä
2 kurkkua halkaistuna ja viipaloituna
kahta erilaista lehtisalaattia
muutama kevätsipulin varsi
Vinegretti
0,5 dl valkoviinietikkaa
1,5 dl oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria 

Kuori parsat kevyesti, pilko pienemmiksi palasiksi. Viipaloi retiisit ja kurkut ja revi salaatinlehdet. Yhdistä kaikki keskenään.

Valmista vinegretti sekoittamalla valkoviinietikka ja oliiviöljy keskenään. Mausta salaatinkastike rouhitulla mustapippurilla sekä hyppysellisellä suolaa. Voit myös pilkkoa vinegrettiin tuoreita yrttejä, tai vaikka yhden valkosipulinkynnen.

Sitruuna-kevätsipulimajoneesi

1 purkki Hellmann’s majoneesia
1 sitruunan mehut
5 kevätsipulin vartta 

Kaada majoneesi kulhoon. Lisää joukkoon silputut kevätsipulinvarret sekä yhden sitruunan mehut. Sekoita.

Tomaatti-mozzarellatäyte leivälle

1 ruukku basilika
2 mozzarellapalloa
1 rasia kirsikkatomaatteja
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippurirouhetta 

Revi basilikanlehdet sekä mozzarellat pienemmiksi. Viipaloi kirsikkatomaatit. Yhdistä basilika, mozzarella sekä tomaatit kulhossa. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä mustapippurirouheella, sekoita. Täytä paahdetut leivät tomaatti-mozzarellaseoksella.

Avokadotäyte leivälle

1 avokado
2 rkl seesaminsiemeniä
Sitruunan mehua

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla. Seesaminsiemenet ovat paahtuneet, kun niistä nousee paahtunut tuoksu. Halkaise avokado, koverra sisus ja viipaloi. Sekoita keskenään seesaminsiemenet sekä avokadoviipaleet. Purista sekaan hieman sitruunan mehua jotta avokado ei tummu. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Lempeän tulinen chilimajoneesi

1 iso purkki Hellmann’s majoneesia
1 dl chiliketsuppia
½  sitruunan mehut
Mustapippuria rouhittuna 

Sekoita kaikki ainekset keskenään, käytä levitteenä esimerkiksi lämpimille leiville.

Härkäleipä

1 kg härän ulko- tai sisäfileetä
Voita
Suolaa
Mustapippuria
Chilimajoneesia ( katso erillinen ohje) 

Nosta härän filee huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen valmistamista. Leikkaa fileestä noin sentin paksuisia viipaleita ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Paista viipaleet kuumalla pannulla voissa. Käännä vasta kun pinnalle alkaa nousta lihasnestettä. Anna lihaviipaleiden levätä kymmenen minuuttia paistamisen jälkeen. Leikkaa siivuiksi. Levitä paahdetulle leivälle chilimajoneesia sekä lihasiivuja.

Kanaleipä

1 kg kanan rintafileetä
Sitruuna-kevätsipulimajoneesia (katso erillinen ohje)

Nosta kanan rintafileet pöydälle noin tunti ennen paistamista. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Mausta fileet suolalla sekä pippurilla. Sulata pannulla voita ja ruskista kaksi rintafileetä kerrallaan. Laita ruskistetut fileet uunipellille. Paista kanat 250 asteessa 14 minuuttia. Anna kanafileiden levätä  folion sisällä paistaminen jälkeen n. 10 minuuttia. Leikkaa viipaleiksi. Täytä leivät sitruuna-kevätsipulimajoneesilla ja kanaviipaleilla.

Grillatut gremolatakasvikset

Kukkakaalia ja parsakaalia paloina
3 ruukkua lehtipersiljaa
1 sitruunan kuori
1 valkosipulinkynsi
1 dl oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria

Pilko persilja ja valkosipulinkynsi. Raasta sitruunasta kuori. Yhdistä ainekset öljyyn ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Pilko kukkakaalit sekä parsakaalit pienemmiksi paloiksi. Grillaa kaaleja niin että ne saavat kauniin värin, jonka jälkeen pyörittele ne gremolatassa.

Kaappaus keittiössä MTV3-kanavalla ja mtv.fissä maanantaisin klo 20.

Lue myös:

    Uusimmat