Kasvaako ananas maassa vai puussa? Testaa tietosi hedelmistä ja vihanneksista

Tiedätkö sinä, missä ananas tai cashewpähkinä todellisuudessa kasvavat? Testaa tietoutesi.

Jokainen suomalainen tietää varmasti, että omenat kasvavat puussa, mustikat pienissä pensaissa metsässä ja perunat maassa. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, missä kasvavat vaikkapa kiivihedelmät tai cashewpähkinät? Tehdäänpä pieni testi. Kokeile ensin kuvia katsomatta, osaatko selittää, missä ja millä tavalla nämä kasvikset, hedelmät ja pähkinät kasvavat:

1. Mitä erityistä on latva-artisokassa ja missä se kasvaa?

2. Sahrami on yksi maailman kalleimmista mausteista, mutta millaisesta kasvista sitä saadaan? Miksi se on niin kallista?

3. Miten kasvavat Välimeren keittiöstä tutut kaprikset?

4. Onko maapähkinä nimensä veroinen vai kasvaako se sittenkin puussa?

5. Entäpä cashewpähkinä, miten ja missä se kasvaa?

6. Mitä eroa on valkoisella ja vihreällä parsalla ja miten ne kasvavat?

7. Tuleeko kiivihedelmä maasta, puusta vai jostain ihan muusta?

8. Miten kasvaa ananas?

Oikeat vastaukset löydät alempaa.


1. Latva-artisokka

Tässä on latva-artisokka. Se on maassa kasvava viljelyskasvi, jonka syötävä osa on sen kukan alla olevien terälehtien sisäinen sydän.

2. Sahrami

Sahramia saadaan niin ikään kukasta. Sahrami on maustesahramin kuivatuista, rihmamaisista luoteista koostuva mauste. Mausteen kalliin hinnan selittää se, että yhteen grammaan sahramia tarvitaan jopa 200-600 käsinkerättyä luottia.Yhdestä kukan emistä saadaan kolme luottia.

3. Kapris

Osaatko sanoa mikä kuvassa näkyvistä kukan osista on kapris? Aitoja kapriksia ovat kapriskasvin kukasta lähtevät avautumattomat pienet kukkanuput. Villinä kapris kasvaa perinteisesti kivimuurilla.

4. Maapähkinä

Kyllä, maapähkinä kasvaa nimensä mukaisesti maassa - tarkemmin sanottuna maan alla kasvin juurissa.

5. Cashewpähkinä

Cashewpähkinät ovat peräisin munuaispuusta, jota kutsutaan myös cashewpuuksi. Munuaispuun hedelmiä kutsutaan cashew-omenoiksi ja ne houkuttelevat erityisesti eläimiä. Tämän C-vitamiinipitoisen hedelmän paino voi olla jopa kymmenkertainen pähkinään verrattuna. Hedelmiä syödään puun alkuperämaissa, mutta siinä kiinni olevat pähkinät hyödynnetään useimmiten kauppatavarana.

6. Valkoinen ja vihreä parsa

Parsatangot kasvavat suoraan maasta. Vihreän ja valkoisen parsan ainoa ero on, että niiden sato korjataan eri aikaan. Kyseessä on siis sama kasvi. Vihreää parsaa saadaan, kun parsan annetaan kasvaa maasta noin 15 cm korkuiseksi. Valkoisen parsan sato korjataan maan alta, heti kun versojen kärjet näkyvät pinnalla.

7. Kiivihedelmä

Kiivi on kiiviköynnöksen hedelmä. Se kasvaa siis köynnöksissä samaan tapaan kuin viinirypäleetkin.

8. Ananas

Ananas kasvaa pitkien ja jäykkien lehtien keskelle. Periaatteessa ananasta voi kutsua marjaksi tai marjasadoksi, sillä hedelmä muodostuu todellisuudessa yhteen kasvaneista ja paisuneista marjoista.

Lähteet: Buzzfeed, Kotimaiset Kasvikset

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat