"Käsittämätön ja asiaton päätös" löyhentää THL:n pääjohtajan kelpoisuusvaatimuksia

Toimitusministeristö päätti, että THL:n pääjohtajalta ei enää vaadita tohtorin tutkintoa.

Toimitusministeristön päätös löyhentää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajaa koskevia kelpoisuusvaatimuksia on aiheuttanut hämmennystä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Toimitusministeristö hyväksyi keskiviikkona esityksen pääjohtajan kelpoisuusvaatimuksista säätävän asetuksen muuttamiseksi siten, ettei tohtorin tutkinto enää olisi vaatimus pääjohtajalle.

Muun muassa THL:n ohjelmajohtaja Tuukka Tammi hämmästeli päätöstä Twitterissä.

– Aivan käsittämätön ja asiaton päätös (Krista) Kiurulta: toimitusministeristö on STM:n esityksestä kumonnut THL:n pääjohtajaa koskevat kelpoisuusvaatimukset. Tutkimuslaitoksen johtajalta ei enää edellytetä tohtorin tutkintoa. Mitä ihmettä?! hän kirjoitti tviitissään.

Krista Kiuru (sd.) on toimitusministeristön perhe- ja peruspalveluministeri.

– Tämä on ihan normi pätevyysvaatimus valtion keskusviraston pääjohtajalle. Tohtorin tutkinto tulee varmasti olemaan yksi peruste valinnalle, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi vastasi Tammen tviittiin.

– Tutkimuslaitos ei ole normivirasto. – – Ilman tieteellistä arvostusta ei pärjää muiden maiden professoritasoisten edustajien kanssa kansainvälisissä neuvotteluissa, perusteli emeritusprofessori ja THL:n tutkimusprofessorina vuosikymmeniä toiminut Jouko Tuomisto kantaansa Twitterissä.

"Halutaan monipuolisia hakijoita"

Muutoksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa pätevyysvaatimukset muiden vastaavien virastojen ylimmän johdon pätevyyksiin, kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi sanoo STT:lle.

– Nykyisen pääjohtajan toimikausi loppuu tämän vuoden lopussa eli pääjohtajan paikka tulee auki nyt kesällä. Tässä oli sopiva ajankohta tarkistaa kelpoisuusvaatimukset, hän sanoo.

THL:n nykyisen pääjohtajan Markku Tervahaudan viisivuotinen virkakausi alkoi vuonna 2019. Tervahauta on koulutukseltaan lääketieteen tohtori.

– Lähtökohtana kaikkien isojen virastojen johdon valinnassa on tietysti se, että halutaan monipuolisia hakijoita ja monipuolista pätevyyttä. Tieteellinen ansio on varmaan tässä tapauksessa yksi tärkeä tekijä, mutta johtajalla voi olla tietysti muitakin vahvuuksia, Niemi sanoo.

Niemen mukaan samankaltainen muutos tehtiin Työterveyslaitoksen osalta silloin, kun laitoksen pääjohtaja edellisen kerran vaihtui.

Tämä tapahtui vuonna 2015, kun laitosta pitkään johtanut Harri Vainio siirtyi eläkkeelle. Hänen tilalleen pääjohtajaksi tuli Antti Koivula. Vainio oli lääketieteen ja kirurgian tohtori, Koivula taas tekniikan tohtori.

Tohtorin tutkinto ei välttämätön tehtävän kannalta

Valtion ylimmän virkamiesjohdon, kuten virastojen pääjohtajien, kelpoisuusvaatimuksista säädetään valtion virkamieslaissa.

Aiemmin THL:n pääjohtajan kelpoisuusvaatimuksia ovat olleet ylempi korkeakoulututkinto, tehtävän edellyttämä monipuolinen kokemus, käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus sekä tohtorin tutkinto. Toimitusministeristön päätöksellä vaatimus tohtorin tutkinnosta poistuu.

– Tehtävässä edellytetään erityisesti hyviä johtamisvalmiuksia, eikä tohtorin tutkinto ole välttämätön edellytys tehtävässä menestymiseen, sosiaali- ja terveysministeriön muistiossa sanotaan.

– Tohtorin tutkinnon vaatimuksen poistaminen voi lisätä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden määrää laitoksen johtamistehtäviin, muistiossa myös todetaan.

Päätöksellä myös laitoksen muun ylimmän johdon kelpoisuusvaatimuksia muutettiin siten, ettei tehtävissä enää edellytetä muodollisena kelpoisuusvaatimuksena tohtorin tutkintoa.

Asetusehdotus valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeriössä yhteistyössä THL:n kanssa. Muistion mukaan THL puolsi muutosehdotusta.

Asetus tulee voimaan 1. kesäkuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat