Mainos

Käryä ja sotkua – suksien voitelu jätetään suosiolla ammattilaiselle

1:33

Murtomaahiihdon iloista on saatu vihdoin nauttia eteläisintä Suomea myöten. Tänä viikonloppuna niin laduilla kuin suksihuollossakin on ollut kiirettä.

Suksien voiteleminen on työ, joka sotkii niin lattian kuin ilman. Vahan sulattamisesta syntyy käryä ja ylimääräisen vahan poistamisesta roskaa ja muuta sotkua. Voitelu on siis tehtävä muissa kuin asuintiloissa. Sopivia verstaita tai autotalleja ei olekaan hetikään kaikkien ulottuvilla varsinkaan kaupungeissa, siksi suksien voitelu jätetään yleensä ammattilaisille.

Suomen Ladun Hiihtopalvelujen majalla Paloheinässä kävi vilske, kun sunnuntaihiihtäjät hakivat suksiinsa pitoa ja luistoa. Työtä riittää, vaikka suksien uudet pohjamateriaalit ovat vähentäneet voitelun tarvetta.

– Esimerkiksi nanogrip-suksiin ei tarvita pitovoitelua, mutta luisto on laitettava aivan normaalisti. Uudet materiaalit kyllä säästävät voitelijan työtä, mutta eivät poista kokonaan sen tarvetta, sanoo suksihuoltaja Antti Savolainen Suomen Ladun Hiihtopalveluista.

Hiihtopalvelujen työntekijöiden näppituntuman mukaan aktiivisimmat hiihtäjät myös huoltavat suksensa itse, mutta sunnuntaihiihtelijöiden suuri joukko ostaa huoltopalvelut.

Yksi aktiivihiihtäjistä on Erkki Hallman.

– Voitelen sukseni itse. Olen voidellut jo vuosia. Se on mielenkiintoista ja aina oppii uutta. Mutta työlästä se on, jos sen tekee perusteellisesti, sanoo Hallman.

Sunnuntaihiihtäjiin lukeutuva Heidi Kivioja taas on toista ääripäätä.

– En voitele itse. En tiedä suksien voitelemisesta mitään, toteaa Kivioja.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.