Karuimmat kertomukset sukupuolitaudeista: Sain kihlatultani klamydian

Helmi kysyi suomalaisilta, ovatko he sairastaneet sukupuolitauteja. Moni taudin sairastanut vastaaja kertoi traumaattisista yllätyksistä lääkärissä. – Sain kihlatultani klamydian. Arvata saattaa, että ero tuli, eräs vastaaja kuvasi.

Kutinaa, kirvelyä tai vuosien oireettomuus – sukupuolitauteja on monia erilaisia, ja ne oireilevat useilla erilaisilla tavoilla. Helmi kysyi lukijoiltaan, ovatko he sairastaneet sukupuolitaudin. Vastaajia kyselyyn kertyi 660, ja heistä suurin osa oli välttynyt taudilta. Kaikki eivät kuitenkaan olleet olleet yhtä onnekkaita.

"Toiselta poikaystävältäni sain klamydian"

Kyselyyn vastanneista noin 18 prosenttia oli sairastanut sukupuolitaudin. Osa vastaajista tunnusti, että hetken huumassa tai humalatilan vuoksi kondomi saattoi unohtua. Osa kertoi surullisia tarinoita parisuhteen aikana saadusta taudista, jonka syyksi paljastui uskottomuus.

"Sain kihlatultani klamydian. Arvata saattaa, että ero tuli. Tänä päivänä en saa lasta aviomieheni kanssa. Tasan eivät mene onnen lahjat."

"Menin käymään lääkärissä kuukautisten epäsäännöllisyyden takia ja lääkäri varmuuden vuoksi määräsi sukupuolitautitesteihin. No, klamydiahan sieltä löytyi, mikä oli varsinainen shokki. Olin luottanut kaikkiin seksikumppaneihini joita ei ollut ollut kuin pari, joten kumia ei ollut käytetty. Tajusin, kuinka naiivi olin ollut. Lääkärikin totesi, että vaikka kuinka luottasi johonkuhun, se ei tarkoita, ettei heillä voisi olla sukupuolitautia. Kun kerroin senhetkiselle kumppanilleni klamydiasta, selvisi, että hän oli pettänyt minua. Kuitenkaan hän ei ikinä ottanut vastuuta asiasta, vaan syytti minua. Aiemmat kumppanini kävivät myös testeissä, mutta tulokset olivat negatiivisia. Oli siis selvää, mistä klamydia oli tullut vaikka en koskaan saanutkaan miestä myöntämään asiaa. Tauti saatiin helposti hoidettua antibioottikuurilla, mutta luottamus kumppaniin ei koskaan palannut, mikä loppujen lopuksi johti eroon. Tavallaan sen sairastaminen siis auttoi minua enkä jäänyt yhteen miehen kanssa, joka ei selvästikään ollut luottamukseni arvoinen."

"Toiselta poikaystävältäni ikinä sain klamydian, joka oireettomana lepäsi kehossani kolme vuotta ennen kuin rutiinitarkastuksessa löytyi. Sen jälkeen kaikki poikakaverit on käytetty verikokeissa ennen kumista luopumista. Se, että on oltu puoli vuotta yhdessä, ei tee kenestäkään automaattisesti tauditonta niin kuin monesti ihmiset haluavat kuvitella!"

"Minulla on ollut klamydia kahteen kertaan ja nyt kondylooma. Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, käyttäisin joka kerralla kondomia. Papilloomaviruksesta ei kerrota tarpeeksi: jos olisin tiennyt papilloomaviruksesta, en olisi jättänyt kondomia pois."

"Sairastan alapää herpestä. En ole koskaan tuntenut suurempaa kipua kuin silloin, kun herpes puhkesi, se tuhosi totaalisesti koko alapään. Nykyisin asia on kurissa ja sen kanssa osaa elää. Kukaan ei ole koskaan hylkinyt minua asian vuoksi, ja miehet ovat sinut asian kanssa. Herpes on virus, jota voi kantaa tietämättään aina. Se ei vain välttämättä aktivoidu, joten en laskisi tätä sukupuolitaudiksi. Siitä ei voi myöskään syyttää ketään, sillä se voi tarttua oireettomalta kantajalta, joka on kantanut sitä vuosia tietämättään. Kiusallinen, mutta vaaraton virus."

"Suurin osa ihmisistä vastasi tähän kyselyyn "ei", vaikkeivät he tiedä, että oikea vastaus olisi "on". HPV, papilloomavirus, voi piillä elimistössä yli 10 vuotta oireettomana. Se tarttuu kondomin kanssakin lähes 30 prosentin todennäköisyydellä. Se ei näy sukupuolitautitesteissä. Se näkyy vasta papa-kokeessa siinä vaiheessa, kun se alkaa aiheuttaa tulehdusta kohdunkaulassa. HPV aiheuttaa kohdunkaulan syöpää, penissyöpää ja niin edelleen, eikä sitä voi parantaa. Itselläni se todettiin kolme vuotta sitten ja nyt käyn kolmen kuukauden välein kontrollissa. Käytin aina kondomia enkä todella tiedä, keneltä sen sain. Joten toivon, että tuleville sukupolville opetetaan siveyskasvatusta ja pidättäytymistä ja tämän loputon ympäriinsä "kuksiminen" loppuu. Olisinpa säästänyt itseni avioliittoon, nyt en eläisi syöpäriskin alla päivästä päivään!"


"Minulla on ollut kaikki tavallisimmat seksitaudit melkein A:sta Ö:hön. Nuorempana on tullut humalassa hölmöiltyä ja paljon. Kondomi unohtuu monesti juovuksissa ja sitä aletaan "tosi toimiin" tuosta vaan. Käyttäkää kumia, oikeasti! Voi säästyä henki, eikä tule muitakaan kiusallisia "sivuilmiöitä". Rakastelkaa toisianne, se on ihanaa!"

"Olisi tyhmää harrastaa suojaamatonta seksiä"

Vastaajista noin 81 prosenttia oli välttynyt sukupuolitaudilta. Vastaajat kertoivat muun muassa, etteivät harrasta yhden yön suhteita tai riskikäyttäytymistä seksin suhteen. Moni oli nähnyt liikaa riskikäyttäytymistä tehdäkseen itse samoja virheitä.

"Hoidan työssäni niitä seksitaudin saaneita jästipäitä, jotka eivät usko, mitä suojaamattomasta seksistä seuraa."

"Kerran pelästyin kuoliaaksi, kun luulin saaneeni kondylooman! Ryntäsin äkkiä testeihin, joissa siis käyn muutenkin vuosittain. Onneksi tulos oli negatiivinen."

"En ole harrastanut irtosuhteita, ja ehkä vähän onneakin on ollut mukana, sillä voihan sen taudin saada vaikka omalta puolisoltaan."

"Ei ole, en halua, eikä ikinä tule olemaankaan. Minusta olisi tyhmää harrastaa suojaamatonta seksiä, jos tavoitteena ei ole raskaus. Muutenkin menisin sänkyyn vain sellaisen kanssa, joka on rehellinen, ja voi kertoa taudistaan, jos sellainen on."


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja