Karnevaaleja ja tulivuoria – tätä kaikkea voit kokea Kanarialla

Vaikka Kanariansaaret kuuluu Espanjaan, kulttuurillisesti väliasema on Espanjan ja Latinalaisen Amerikan välillä. Kanariansaarilla pääseekin kokemaan muun muassa lattaritunnelmaa, tarvitsematta lähteä rapakon toiselle puolelle. Mitä muuta Kanarialla kannattaa todella kokea?

TEMA-matkatoimiston vaellus-, retki- ja kiertomatkaopas Outi Böök kertoo vinkkinsä erilaiseen Kanarian lomaan.

Teneriffa

– Teneriffalla ehdoton näkemisen arvoinen kohde on Pico del Teidin kansallispuisto ja tulivuorimaisema. Teide kuuluu myös UNESCOn maailmanperintökohteiden listaan.

– La Laguna toimi Teneriffan pääkaupunkina vuoteen 1723 asti. Se on niinikään UNESCOn maailmanperintökohde. Kaupungista löytyy arkkitehtuurisia muistomerkkejä ja taloja 1600–1700-luvilta.

– Teneriffalainen kaupunki Santa Cruz de Tenerife, on tavallinen ja täysin kanarialainen kaupunki. Kohteesta ei löydy lomahotelleja tai uimarantaa, mutta kaupungin Noria-kadun varrelta löytyy paikallisia ravintoloita ja baareja.

Karnevaalit

– Karnevaalit ovat iso tapahtuma kaikkialla Kanariansaarilla helmi–maaliskuussa. Jokaisella pikkukylällä ja saarella on omat karnevaaliperinteensä. Esimerkiksi La Palmalla karnevaali järjestetään laskiaistiistaita edeltävänä maanantaina.

– La Palman karnevaalimaanantaihin liittyy mielenkiintoinen kuubalaisparodia. Karnevaaliaikaan paikalliset pukeutuvat 1800-luvun vaatteisiin, lierihattuihin, pitsihansikkaisiin, hattuihin ja ottavat vaikutteita kuubalaistyylistä, leikitellen siirtolaiskulttuurilla. Karnevaaleilla pukeudutaan valkoiseen, kuunnellaan kuubalaista musiikkia, juodaan rommia ja heitellään vauvantalkkia toisten juhlijoiden päälle. 1800-luvulla Kanarialta lähdettiin siirtolaisiksi Kuubaan ja takaisin tultiin rikkaina sikareita poltellen, rahoilla leveillen. Joka vuosi painetaan leikkirahaa, jota heitellään karnevaalien aikaan.

– La Palmalle karnevaalimaanantaita "Dia de Los Indianos" saapuu viettämään tuhansia kanarialaisia muiltakin saarilta. Juhlakausi voi olla mielenkiintoista humun keskelle pääsevälle turistille.

La Palma ja El Hierro

– Nämä kaksi saarta ovat säilyttäneet parhaiten kanarialaisen identiteettinsä ja vähiten turismin muuttamia.

– Saarilla eletään maanviljelystä. Niiltä löytyy harmoniaa, jossa turismi ei ole rikkonut saaren omaa rytmiä.

– Saarille ei ole aivan yhtä helppo päästä, kuin suositumpiin turistikohteisiin. La Comeralle matkustetaan laivalla Teneriffan kautta. La Palmalle pääsee lentämällä Helsingistä Teneriffan eteläiselle kentälle, siirtymällä pohjoiselle kentälle ja jatkamalla sieltä matkaa paikalliskoneella.

Guachinche-ravintolat

– Teneriffalla kannattaa kokeilla yksinkertaisia guachinche-tyyppisiä ravintoloita, joita löytyy erityisesti Teneriffan pohjoispuolelta vuoristosta ja pikkukylistä. Lomakohteista kannattaakin lähteä seikkailemaan pikkukyliin, joiden yksinkertaisissa ravintoloissa on kirkas loisteputkivalaistus ja muovituoleja, mutta aito tunnelma ja paikallista lähiruokaa, joka on tuotu takapihan kasvimaalta.

– Ravintoloista saa niiden omaa viiniä, minkä yhteydessä yleensä tarkoillaan yksinkertaista, kanarialaista ruokaa; kikhernekeittoa, vuohenlihaa, possua, maissia ja ryppyperunoita, eli kuorineen runsaassa merisuolavedessä keitettyjä ja kuorineen syötäviä pieniä maukkaita paikallisia perunalajikkeita.

AVA

Kuvat: Finnmatkat

Lue myös:

    Uusimmat