Karmaiseva rikos päättyi pakoon: 13-vuotias Jayme vietti kuukausia vankina sängyn alla – kidnappaaja ampui tytön äidin haulikolla hänen silmiensä edessä

13-vuotiaan tytön sieppauksesta ja tämän vanhempien murhaamisesta syytetty mies on tunnustanut tekonsa. Rikokset tapahtuivat Barronin pikkukaupungissa Wisconsinin osavaltiossa lokakuussa.

Jayme Closs siepattiin kotitalostaan 15.10. Poliisin saapuessa Clossin perheen talolle, he löysivät Clossin 46- ja 56 -vuotiaat vanhemmat ammuttuina talosta.

Closs pysyi kadoksissa yhteensä 88 päivää. Hänet löydettiin elossa viime torstaina. Hän oli löydettäessä laiha ja likaantunut ja käveli ulkona pakkasessa ilman takkia ja hanskoja.

Rikoksita syytetään 21-vuotiasta Jake Pattersonia. Pattersonin epäillään pitäneen Clossia vankina omakotitalossa Gordonin pikkukaupungissa Wisconsissa. Sieppauksen yhteydessä hän ampui Clossin vanhemmat.

Ei aiempaa rikostaustaa

Patterson on poliisikuulusteluissa myöntänyt tehneensä rikokset. Hän kertoi tutkijoille käyttäneensä paljon aikaa sieppauksen yksityiskohtien suunnitteluun.

Pattersonilla ei ole aiempaa rikostaustaa. Hän antautui viranomaisille ilman vastarintaa, kun sheriffi olisi pysäyttänyt hänen autonsa. Patterson otettiin kiinni heti samana päivänä, kun Closs löydettiin.

Takuusumma viisi miljoonaa käteisellä

Pattersonia syytetään kahdesta murhasta, sieppauksesta ja aseellisesta ryöstöstä. Oikeus määräsi takuusummaksi viisi miljoonaa dollaria käteisellä.

Syyttäjät vaativat Pattersonille elinkautista vankeusrangaistusta ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen vapauteen. Patterson ei eilen vastannut syyteisiin oikeudessa. Oikeudenkäynnin on määrä jatkua 6.2.

Seurasi uhrinsa koulubussia

Pattersonin kertoi kuulusteluissa tarkkailleensa Clossia ennen sieppausta. Patterson sanoi seuranneensa työmatkalla autostaan Clossin astumista koulubusiin ja "päättänyt, että tämä tuo on se tyttö jonka sieppaan". Patterson ei tuntenut Clossia aiemmin.

Hän oppi sieppaamansa Clossin nimen vasta otetettuaan tämän vangiksi. Tappamiensa tytön vanhempien nimet Patterson kuuli vasta henkirikoksista kertovista uutisista.

Patterson hankki heti samana päivänä Clossin nähtyään sieppauksessa tarvitsemansa välineitä kuten mustan kommandopipon Walmart-marketista.

Hän kertoi käyneensä Clossien talolla kaksi kertaa ennen sieppausiltaa, molemmilla kerroilla ajatuksenaan tehdä seippaus.

Rikosiltana hän otti mukaansa isänsä järeän Mossberg-merkkisen pumppuhaulikon. Hän kertoi myös ajaneensa päänsä kaljuksi ja ajelleensa myös muut ihokarvat, jotta hän ei jättäisi dna-todisteita rikospaikalle.

Hiipi yöllä talolle ja murtautui sisään

Patterson kertoi kuulusteluissa, että hänen saapuessaan Clossien talolle, talo oli pimeänä. Hän jätti autonsa tuonnemmaksi lähestyäkseen taloa hiljaisesti. Hän oli pukeutunut tummiin, jotta häntä ei nähtäisi pimeässä.

Pattersonin saapuminen talolle herätti kuitenkin perheen koiran, joka alkoi haukkua. Perhe heräsi koiran haukuntaan.

Jaymen isä meni ikkunaan taskulampun kanssa tutkimaan tilannetta. Tuolloin Patterson ampui hänet haulikolla ja murtautui sisään taloon ampumalla etuoven lukon rikki. Jayme pakeni äitinsä kanssa kylpyhuoneeseen ja he lukittautuivat sinne.

Äiti kuoli kylpyammeeseen

Äiti soitti hätänumeroon kylpyhuoneesta, mutta puhelun vielä ollessa kesken Patterson mursi kylkyhuoneen oven ja käski äitiä katkaisemaan puhelun, minkä hän tekikin. Äiti halasi tytärtään kun Patterson mursi oven.

Patterson pakotti äidin teippaamaan tyttärensä suun umpeen. Sen jälkeen Patterson ampui Jaymen äidin.

Patterson sitoi Jayme Clossin jalat ja kädet teipillä, kantoi hänet autoonsa ja lukitsi Clossin takakonttiin.

Poliisi saapui Clossien talolle katkenneen hätäpuhelun perustella. Poliiseja kohtasi talolla hirvittävä näky. He löysivät perheen isän kuolleena etuoven läheltä ja äidin kylpyammesta. 

Kuljetti uhrinsa yli sadan kilometrin päähän

Patterson lähti ajamaan murhapaikalta omaan kotiinsa vankinsa takakontissaan.

Closs on kertonut kuulusteluissa, että hän kuuli takakonttiin poliisiautojen sireenit, kun ne ajoivat pakenevan Pattersonin autoa vastaan. Closs arvioi kuulusteluissa matkansa takakontissa kestäneen noin kaksi tuntia.

Pattersonin talo sijaitsee reilun 110 kilometrin päässä Clossien talolta Gordonin kunnassa. Patterson hävitti Clossin vaatteet tuhotakseen todisteet.

Vangitsi sängyn alle ilman ruokaa ja vettä

Syytteen mukaan Patterson halusi varmistaa, ettei kukaan tiedä Clossin olevan hänen talossaan. Välillä Patterson kutsui ystäviään asunnolleen. Tuolloin Clossin piti piilotella sängyn alla. Hän peitti näkyvyyden sängyn alle kankailla. 

Hän esti ulospääsyn sängyn alta pyykkikoreilla, jotka oli lastattu täyteen erilaisia painoja, kuten kahvakuulia ja muita kuntoilupainoja.

Patterson myös soitti syytteen mukaan aina musiikkia, silloin kun talossa oli joku muu, jotta Clossin äänet eivät kuulunet.

Closs kertoi kuulusteluissa, että Patterson piti häntä sängyn alla kaksitoista tuntia kerrallaan ilman ruokaa, juomaa tai WC:hen pääsyä.

Onnistui lopulta pakenemaan pakkaseen

Clossin mukaan Patterson oli varoittanut häntä pyykkikorien siirtämisen yrittämisestä. Hän uhkasi, että "jotakin todella pahaa tapahtuu", jos hän yirttää liikuttaa pyykkikoreja tai paeta. Closs kertoo, että Patterson raivostui ainakin kerran hänelle ja löi  

Patterssonin mukaan Closs yritti paeta sängyn alta ainakin kahdesti vankeutensa aikana. Hän hakkasi seinää, huusi ja kirkui.

Viime torstaina Clossin onnistui paeta sängyn alta. Hänen onnistui työntää painava pyykkikori syrjää sängyn viereltä ja ryömimään ulos. Patterson oli sanonut olevansa poissa 5-6 tuntia.

Hän laittoi sieppaajansa kengät jalkaansa ja juoksi ulos talosta. Hän liikkui ulkona ilman takkia tai hanskoja. Ulkona hän tapasi koiraa ulkoiluttaneen Jeanne Nutterin, joka asuu Pattersonin naapurissa.

Nutter kertoi poliisikuulusteluissa muistavansa tarkasti Clossin tapaamisen.

– Hän sanoi: "Minä olen Jayme Closs. Hän tappoi vanhempani. En tiedä, missä olen. Haluan päästä kotiin".

Lue myös:

    Uusimmat