Max Verstappen voittoon hullussa F1-kisassa, lopussa nähtiin hämmentävät arpajaiset – MTV seurasi Australian gp:n tapahtumia

Max Verstappen ajoi värikkään Australian GP:n voittoon.

F1-kauden kolmas osakilpailu ajettiin Australiassa, Albert Parkin radalla Melbournessa. MTV Urheilu seurasi tässä artikkelissa kello 8 Suomen aikaa alkaneen kisan tapahtumia. Värikkään kisan voittoon ajoi lopulta Red Bullin Max Verstappen.

Kisa ajettiin dramaattisten vaiheiden jälkeen maaliin turva-auton takana.

Kymmenen sekunnin kaulan Lewis Hamiltoniin kasvattanut Verstappen oli jo ajamassa kirkkaaseen voittoon, kun Haasin Kevin Magnussen täräytti autonsa ratavalliin, mikä johti kisan keskeyttämiseen vain kaksi kierrosta ennen maalia.

Uusintalähdöstä muodostui täydellinen kaaos, kun lukuisat autot kolaroivat. Muun muassa kolmantena ajanut Aston Martinin Fernando Alonso ajoi ulos Ferrarin Carlos Sainzin töytäisemänä. Alpinen Esteban Ocon ja Pierre Gasly kolaroivat keskenään ja jäivät radan varteen.

Kisa lyötiin välittömästi uudelleen poikki punaisilla lipuilla, mitä seurasi pitkä mietintä jatkotoimenpiteistä. Lopulta kisaa päätettiin jatkaa yhden kierroksen verran edellisen uusintalähdön lähtöjärjestyksessä tosin ilman radan varteen jääneitä autoja.

Näin autonsa takaisin varikolle saanut Alonso pääsi takaisin kolmossijalle. Sainzille lätkäistiin tempustaan lopulta viiden sekunnin rangaistus, mikä pudotti neljäntenä olleen espanjalaisen kauas kärjestä.

Turva-auton takana ajettiin maaliin järjestyksessä Max Verstappen, Lewis Hamilton, Fernando Alonso.

Kilpailussa nähtiin kaikkiaan neljä lähtöä. Kilpailu keskeytettiin ensimmäisen kerran seitsemännellä kierroksella, kun Williamsin Alex Albon ajoi ulos. Kisan lopun uusintalähdöistä puolestaan riittäneen puhuttavaa tulevina päivinä.

Voit palata kilpailun kulkuun alla olevan seurannan kautta.

Kello 11.05: Tästä sekoilusta puhutaan vielä pitkään. Kisan lopun uusintastartti vielä uusintana.

Kello 11.00: – Se oli melkoisen sekavaa, mutta selvisimme kaikesta. Voitimme, mikä on tietysti kaikista tärkeintä, Max Verstappen sanoi.

Kello 10.59:  Lewis Hamilton ei odottanut olevansa kisan toinen.

– Olen todella kiitollinen siitä. On upeaa, että kamppailemme Aston Martinin kanssa korkeista sijoituksista tässä vaiheessa kautta.

Kello 10.58Fernando Alonso ei kisan jälkeen muistanut toista yhtä outoa kilpailua. Espanjalainen kuvaili tapahtumia "melkoiseksi tunteiden vuoristoradaksi".

– Viimeisen puolen tunnin aikana oli vaikea ymmärtää, mitä tapahtuu.

Lopputulokset: Verstappen, Hamilton, Alonso, Stroll, Perez, Norris, Hülkenberg, Piastri, Zhou, Tsunoda, Bottas, Sainz. Nopein kierros merkitään Perezille.

Kierros 58/58: Autot lähtevät jälleen radalle, mutta tämä on ainostaan muodollisuus. Turva-auto vetää joukkoa, eikä ohittaminen ole mahdollista.

Kierros 58/58: Vielä yksi käänne tähän sekopäiseen kilpailuun. Tuloslista ei olekaan vielä valmis. Carlos Sainzille lätkäistään viiden sekunnin aikarangaistus Fernando Alonson kilkkaamisesta radalta edellisen uusintalähdön jälkeen. Sainzin sijoitus tulee tippumaan. Mutta mihin?

Kierros 58/58: Uusintalähtö kello 10.33. Ja kisa siis ajetaan maaliin turva-auton takana.

Kierros 58/58: Tulosliuskaksi muodostuu siis: Verstappen, Hamilton, Alonso, Sainz, Stroll, Perez, Norris, Hülkenberg, Zhou, Tsunoda, Bottas. Korjaus: nopein kierros on Perezillä.

Kierros 58/58: Nyt autoja työnnetään varikolla oikeaan järjestykseen. Alonson Aston Martin työnnetään kolmossijalle.

Kierros 58/58: Nyt arvontakoneesta on saatu ulos ratkaisu. Jälleen uusintalähtö, kun ajamatta on yksi kierros. Lähtöjärjestys on sama kuin edellisessä uusintalähdössä. Kärki järjestyksessä Verstappen, Hamilton, Alonso. Lämmittelykierros ajetaan turva-auton takana ja kisa on siinä.

Kierros 58/58: Uusintalähdöstä muotoutui käsittämätön sekamelska. Gasly, Ocon, De Vries ja Sargeant putosivat kisasta kierroksen aikana. Alonso pääsi vielä osuman jälkeen liikkeelle ja auto on kunnossa. Mutta mitä tapahtuu seuraavaksi? Kukaan ei tunnu tietävän.

Kierros 58/58: Todella epäselvä tilanne tällä hetkellä. Muun muassa Oscar Piastri istuu vielä autossaan kuin kisa olisi vielä jatkumassa. 

Kierros 58/58: Autot ovat jälleen varikolla. Nyt selvitellään, miten kisan loppujärjestys määräytyy. Alonso käy kuumana radiossa.

Kierros 57/58: Uusintalähdöstä muodostui hurja romuralli. Sainz kilkkaa Alonson ulos. Alpinet kolaroivat keskenään. Mitähän tästä vielä seuraa?

Kierros 57/58: Tällä hetkellä tilanne kärjessä Verstappenn, Hamilton, Sainz.

Kierros 57/58: Lukuisia autoja ulkona. Uusintalähdöstä muodostuu totaalinen farssi. Bottas yhdeksäntenä, kun kisa keskeytyy jälleen.

Kierros 57/58: Osuma! Fernando Alonso kilkataan radalta uusintastartissa. 

Kierros 56/58: Taas mennään. Autot lähtevät lämmittelykierrokselle kohti lähtöruudukkoa.

Kierros 56/58: Bottas, Sargeant ja De Vries ajavat yhden ylimääräisen lämmittelykierroksen, jotta heidät saadaan samalle kierrokselle muiden kanssa.

Kierros 56/58: Verstappenille uusintastartti oli varmasti järkytys. Yli kymmenen sekunnin johto sulaa, eivätkä hollantilaisen kaksi päivän aiempaa lähtöä ole onnistuneet täydellisesti.

Kierros 56/58: Kisa jatkuu kello 9.56 järjestyksessä Verstappen, Hamilton, Alonso, Sainz, Gasly, Stroll, Perez, Norris, Hülkenberg, Ocon. Bottas sijalla 14. Huima loppu luvassa.

Kierros 56/58: Autot lipuvat varikolle odottamaan radan puhdistamista ja uusintastarttia.

Kierros 56/58: Kisa keskeytyy punaisella lipulla. Uusintastartti edessä, kun kierroksia on jäljellä kaksi.

Kierros 55/58: Magnussen täräyttää autonsa takaosan ratavalliin ja rengas lentää korkealle. Oma virhe.

Kierros 55/58: Kisa taidetaan ajaa loppuun turva-auton takana.

Kierros 54/58: Draamaa vielä kisan loppuun. Kevin Magnussenin Haasin oikea takarengas on kadonnut vanteelta ja vanne on pahasti vaurioitunut. Tanskalainen parkeeraa autonsa radan varteen ja turva-auto tulee radalle.

Kierros 50/58: Norris ja Hülkenberg käyvät kiivasta kamppailua kahdeksannesta sijasta. Norris hakee jo ohitusta, mutta Hülkenberg luikertelee edessä sääntöjen rajamailla, mikä ei McLaren-kuskia miellytä.

Kierros 48/58: Ohhoh! Kisaa ylivoimaisesti johtava Verstappen lukitsee jarrut ja ajaa mutkan leveäksi. Ei suurta draamaa, mutta käynti nurmikolla varmasti herättää. Hollantilainen valittelee radiossa jarrujaan.

Kierros 47/58: Alonso kuittaa kisan nopeimman kierroksen itselleen ja nousee jälleen lähemmäs Hamiltonia. Ero reilussa sekunnissa. Ohitusetäisyydelle pääsy tuntuu kuitenkin vaikealta.

Kierros 45/58: Kisassa on mukana 17 autoa. Keskeytäneet toistaiseksi: Charles Leclerc, Alex Albon ja Geroge Russell. 

Kierros 43/58: Ja ohitus tapahtuu. Perez nyt kahdeksantena. Edellä odottaa Nico Hülkenberg reilun sekunnin päässä. Kohta ohitellaan taas.

Kierros 43/58: Perez ajaa kisan nopeimman kierroksen ja hakee ohituspaikkaa Norrisista alle sekunnin päässä.

Kierros 41/58: Verstappen tykittää muutaman nopean kierroksen ja ero Hamiltoniin kasvaa yli kymmenen sekunnin. Nopein kierros nyt hollantilaisen nimissä.

Kierros 38/58: Alonso hiipii lähemmäs kakkossijan Hamiltonia ja on vain reilun sekunnin päässä. Tässä on kehittymässä kuuma kamppailu. Sainz seuraa Alonsoa reilun sekunnin päässä. Gasly seuraavana sekunnin erolla. 

Kierros 37/58: Bottas on ohittanut Logan Sargeantin ja noussut sijalle 15. Suomalaisen tallikaveri on pari sijaa ja 12 sekuntia edellä sijalla 13.

Kierros 33/58: Yhdeksäntenä ajava Perez kuittaa kisan nopeimman kierroksen. Ero Norrisiin on kaventunut reiluun kahteen sekuntiin. Pian edessä on ohitusyritys.

Kierros 29/58: Kisa on edennyt puoliväliin. Verstappen menee menojaan, kaula Hamiltoniin on kasvanut seitsemään sekuntiin. Sen sijaan seuraavista sijoista käydään vielä kiivas kamppailu. Hamilton, Alonso, Sainz, Gasly ja Stroll ovat reilun viiden sekunnin sisällä.

Kierros 27/58: Valtteri Bottas nousee sijan ja on 16:ntena, Nyck de Vries jää suomalaisen taakse.

Kierros 24/58: Eniten tapahtumia tarjoilee tällä hetkellä Sergio Perez, joka tekee Red Bullillaan nousua kohti kärkipäätä. Viimeisenä varikolta startannut meksikolainen on yhdeksäntenä. Seuraavana tähtäimessä on Lando Norris reilun viiden sekunnin päässä.

Kierros 22/58: Tilanne kisassa on kärjen osalta melko vakiintunut. Verstappen vie joukkoa 3,5 sekunnin erolla Hamiltoniin. Alonso seuraa 2,5 sekunnin päässä Mersu-kuskista. Seuraavina Gasly, Sainz ja Stroll. Bottas pitää perää sijalla 18.

Kierros 18/58: Russell pysäköi autonsa varikon ulostulon kohdille. Peräpäästä nousseet hurjat liekit ovat sammuneet, mutta kisa jää kesken. Virtuaalinen turva-auto.

Kierros 18/58: Russellin auto lyö lieskoja. Mersu-kuskin kisa jää kesken.

Kierros 15/58: Verstappen kasvatti eron Hamiltoniin hetkessä yli kolmeen sekuntiin. Red Bullin vauhti näyttää ylivertaiselta. Hamilton toisena, Alonso 1,5 sekuntia Merse-kuskista. Russell noussut jo neljänneksi reilun sekunnin päähän Alonsosta.

Kierros 12/58: Verstappen saa takasiiven auki ja ohittaa heittämällä Hamiltonin. Eroa alkaa syntyä välittömästi. Alonso ajaa kolmantena.

Kierros 10/58: Hamilton pitää helposti kärkipaikkansa uusintalähdössä. Alonso ahdistelee Verstappenin kakkossijaa.

Kierros 9/58: Hamilton matelee lämmittelykierroksella turva-auton takana. Verstappen valittaa asiasta heti radiossa: "Tuossa on enemmän kuin kymmenen auton mittaa".

Kierros 9/58: Autot lähtevät jälleen lämmittelykierrokselle. Uusintastarttiin lähdetään lähtöruudukosta. Luvassa on kuuma otatus kärkikaksikon Hamilton-Verstappen välillä.

Kierros 9/58: Kisaa jatketaan järjestyksessä Hamilton, Verstappen, Alonso, Stroll, Gasly, Hülkenberg, Russell, Tsunoda, Norris, Piasti. Bottas uuteen starttiin sijalta 16. Varikolta kisaan lähtenyt Sergio Perez on noussut sijalle 14.

Kierros 9/58. Nyt tulee ilmoitus. Kilpailu jatkuu kello 8.33 Suomen aikaa. Rataa siivotaan kiivaasti.

Kierros 9/58: Albon menetti Williamsinsa hallinnan kuutosmutkassa ja se oli menoa. Onneksi kuljettaja on kunnossa, mutta kisa keskeytyi.

Kierros 9/58: Hamilton ja Verstappen hyötyvät nyt tilanteesta, kun pääsevät vapaasti vaihtamaan renkaita keskeytyksen aikana. Juuri ennen punaisia lippuja renkaanvaihdossa käynyt Russell putosi seitsemänneksi. Toto Wolff pahoittelee tilannetta radiossa Russellille.

Kierros 8/58: Punaiset liput liehuvat. Kisa keskeytetään radan siivoamisen ajaksi. Albonin autoa nostetaan juuri radalta.

Kierros 8/58: Kärkimies Russell ja nelossijalla ajanut Sainz renkaanvaihtoon turva-auton rakaa. Hamilton nousee kisan kärkeen.

Kierros 7/58: Williamsin Alex Albon on ulkona. Raju rysäytys ratavalliin ja turva-auton jälleen radalle. Albon ilmoittaa radiossa olevansa kunnossa.

Kierros 6/58: Kärkikolmikko ajaa aivan nipussa. Verstappen hätyyttelee Hamiltonia alle sekunnin päässä, mutta ohitusyrityksiä ei vielä ole nähty. Hamilton hakee jo paikkaa kuitata kärkimies Russell.

Kierros 4/58: Taas mennään, turva-auto väistyy ja kilpailu jatkuu. Kärkikolmikko Russell, Hamilton, Verstappen alkaa heti irtautua muista. Sainz neljäntenä, Alonso viidentenä. 

Kierros 3/58: Verstappen valittaa radiossa, että Hamilton olisi työntänyt hänet ulos radalta ohitustilanteessa.

Kierros 3/58: Turva-auton takana ajetaan siis järjestyksessä Russell, Hamilton, Verstappen. Bottas viimeisenä sijalla 19. Leclerc ulkona.

1/58: Moni kuljettaja tulee heti turva-auton tultua radalle renkaanvaihtoon, muun muassa Valtteri Bottas.

Kierros 1/58: Ferrarin Charles Leclerc pyörähtää hiekalle heti avauskierroksella. Leclercin kisa päättyy siihen. Ja turva-auto tulee heti radalle.

Kierros 1/58: George Russell kuittaa Verstappenin avausmutkassa ja siirtyy kärkeen. Verstappen putoaa myös Hamiltonin taakse kolmanneksi.

Kello 8.00: Sitten mennään. Autot lähtevät lämmittelykierrokselle. Kaikki näyttävät pääsevän liikkeelle ruudukosta.

Kello 7.59. Kakkosruudusta lähtevän Mercedeksen George Russellin autoon on vaihdettu vaihdelaatikko. Muutos ei vaikuta Russellin lähtöpaikkaan kisassa.

Kello 7.41: Paljon aikaa australiassa viettävä Valtteri Bottas näyttää olevan yleisön suuri suosikki. Alfa Romeo julkaisi videon Bottaksesta kisan alla. Suomalainen näyttää olevan hyvällä fiiliksellä lauantain aika-ajoepäonnistumisesta huolimatta.

Kello 7.35: Melbournessa sää on aurinkoinen, joten kisa päästään ajamaan kuivassa kelissä.

Kello 7.25: Myös MM-pisteissä kakkosena ennen Australiaa olevan Perezin autoon tehtiin muutoksia ennen kisaa. Red Bull vaihtoi paljon komponentteja Perezin auton voimayksikköön ja meksikolaisen kisa alkaa siis varikolta.

Kello 7.20: Alfa Romeo kertoo tehneensä muutoksia Bottaksen auton jousitukseen, mistä johtuen suomalainen lähtee kisaan varikolta.

Kello 7.15: Paalulta Australian kisaan lähtee Red Bullin MM-sarjan kärkikuski Max Verstappen, joka saa peräänsä Mercedeksen  George Russellin ja Lewis Hamiltonin. Lauantain aika-ajoissa sijalle 19 jäänyt Valtteri Bottas aloittaa kilpailunsa varikkosuoralta, kuten tekee myös Red Bullin Sergio Perez joka ajoi ulos aika-ajon avausosiossa ja jäi ilman aikaa.

Lauantain aika-ajojen tulokset ja lähtöjärjestys sunnuntain kilpailuun:

1) Max Verstappen Hollanti, Red Bull 1.16,732
2) George Russell Britannia, Mercedes jäljessä 0,236 sekuntia
3) Lewis Hamilton Britannia, Mercedes –0,372
4) Fernando Alonso Espanja, Aston Martin –0,407
5) Carlos Sainz Espanja, Ferrari –0,538
6) Lance Stroll Kanada, Aston Martin –0,576
7) Charles Leclerc Monaco, Ferrari –0,637
8) Alexander Albon Thaimaa, Williams –0,877
9) Pierre Gasly Ranska, Alpine –0,943
10) Nico Hülkenberg Saksa, Haas –1,003,
11) Esteban Ocon Ranska, Alpine
12) Yuki Tsunoda Japani, AlphaTauri
13) Lando Norris Britannia, McLaren
14) Kevin Magnussen Tanska, Haas
15) Nyck de Vries Hollanti, AlphaTauri
16) Oscar Piastri Australia, McLaren
17) Zhou Guanyu Kiina, Alfa Romeo
18) Logan Sargeant USA, Williams
19) Valtteri Bottas Suomi, Alfa Romeo
20) Sergio Perez Meksiko, Red Bull.

Kello 7.10: Hyvää sunnuntaihuomenta ja tervetuloa MTV Urheilun F1-liveseurannan pariin. Kauden kolmas osakilpailu Australiassa starttaa aamukahdeksalta Suomen aikaa.



Lue myös:

    Uusimmat