Kari Hotakainen: Kirjoittaminen on juhlaa verrattuna puhumiseen

Kirjapiiri-ohjelmassa 5.10. vierailevan Kari Hotakaisen uutuusteoksessa käsitellään yhteiskunnan rappeutumista. Kirjailija ammensi teokseen omasta auto-onnettomuudestaan. Hotakainen paljastaa, ettei oikein nauti puhumisesta ja valitsi siksi kirjoittamisen ilmaisukeinokseen.

Kari Hotakaisen, 56, uusin teos Luonnon laki seuraa vuonna 2009 julkaistua Ihmisen osaa ja 2011 julkaistua Jumalan sanaa. Luonnon laki käsittelee rahaa, taloutta, työelämän muutosta, verorahoja ja niiden käyttöä. Oma auto-onnettomuus ajoi miettimään vähäosaisten tilaa. Hotakainen oli vuonna 2012 autokolarissa, jossa hän loukkaantui vakavasti.

– Yritän kirjassa kuvata, mitä esimerkiksi leikkaukset tarkoittavat kenenkin ihmisen kohdalla. Mistä pitäisi leikata? Kaikki osoittavat naapuriin, eivätkä halua itseltään mitään pois, Hotakainen sanoo.

Kirjailija valitsee kynän puhumisen sijaan

Kirjailijanurassa Hotakaisen mielestä haastavinta on yrittää puhua järkevästi siitä, mitä on kirjoittanut. Hänen mielestään julkaisun jälkeinen aika on työn vaikein puoli, ja Hotakainen vertaa kirjoittamisen olevan juhlaa verrattuna puhumiseen.

Hän paljastaa, ettei muista yleensä TV-kuvauksista yhtään mitään.

– Kameran käydessä kauhein on jo tapahtunut, enkä pysty niitä jälkikäteen katsomaan, sympaattinen kirjailija sanoo.

Hotakainen kertookin, että hänestä tuli kirjailija nimenomaan sen takia, että puhuminen oli hänelle niin vaikeaa.

– On kaksi ilmaisumuotoa. Puhuminen oli niin vaikeaa, joten oli pakko ruveta kirjoittamaan. Monesti kirjoittavilla ihmisillä jää sanomatta jokin asia, ja siksi täytyy kirjoittaa, Hotakainen tiivistää.

Haastavinta on kirjoittaa aiheesta, jonka vasta vaistoaa

Kysymykseen mikä itse kirjoittamisessa on haastavinta, Hotakainen vastaa:

– Aina on helppoa kirjoittaa sellaisesta mistä tietää, mutta haastavinta on kirjoittaa sellaisesta, mitä vasta vaistoaa.

Mutta minkälaisista kirjoista suomalaisten suosikkiteoksia rustaava Hotakainen itse pitää? Hän listaa yhdeksi suosikkikirjakseen satojen joukosta Alfred DöblininBerlin Alexanderplatz -teoksen. Siinä vankilasta vapautunut rikollinen yrittää alkaa elää kunnolla.

– Olen juonenkehittäjänä itse aika huono, mutta Berlin Alexanderplatz näyttää, ettei kirjan juonen tarvitse olla niin erikoinen, Hotakainen väittää.

Kari Hotkainen on vieraana Kirjapiiri-ohjelmassa lauantaina 05.10.2013 klo 17:30.


AVA / Emmi Maaranen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja