Käräjäoikeus: Pandemrix-rokotteella ja narkolepsialla yhteys, vaikka tauti todettu yli 2 vuotta rokotteen ottamisesta

Pandemrix-oikeudenkäynti alkaa – narkolepsiaan sairastuneet vaativat korvauksia 6:01
Katso myös juttu syyskuulta: Pandemrix-oikeudenkäynti alkaa – narkolepsiaan sairastuneet vaativat korvauksia

Helsingin käräjäoikeus on ratkaissut Pandemrix-sikainfluenssarokotteesta nostetut kanteet narkolepsiaan sairastuneiden hyväksi.

Kanteita oli nostanut seitsemän ihmistä, jotka eivät olleet saaneet narkolepsiahaitoistaan korvauksia Lääkevahinkovakuutuspoolilta, koska heillä narkolepsia oli todettu yli kaksi vuotta rokotteen ottamisen jälkeen.

Poolin mukaan rokotus lisäsi narkolepsiaan sairastumisen riskiä kahden vuoden ajan, minkä jälkeen erityistä riskiä ei enää ole ollut todettavissa.

Käräjäoikeus oli eri mieltä. Se katsoi, että syy-yhteys rokotteen ottamisen ja sairastumisen välillä oli olemassa, vaikka narkolepsia todettiin yli kaksi vuotta rokotuksen jälkeen.

Oikeus velvoitti Lääkevahinkovakuutuspoolin maksamaan kantajille korvausta tilapäisestä haitasta sekä vahvisti heille aiheutuneen pysyvän haitan haittaluokan.

Oikeus tuomitsi kantajille pienemmät korvaukset kuin mitä he olivat hakeneet. Oikeuden määräämät korvaukset tilapäisestä haitasta vaihtelivat 6 000 ja 9 000 euron välillä, kun kantajat olivat hakeneet 15 000–30 000 euron korvauksia.

Ratkaistavana myös kahdeksas kanne

Oikeuden ratkaistavana oli myös kahdeksas kanne, jossa rokotteen ja narkolepsian välinen syy-yhteys oli jo todettu ja kyse oli kantajalle maksettavista korvauksista.

Käräjäoikeus korotti kantajalle aikaisemmin pysyvästä haitasta määriteltyä haittaluokkaa.

Oikeus velvoitti Lääkevahinkovakuutuspoolin maksamaan hänelle korvausta haittaluokkien erotuksen edellyttämän määrän sekä korvauksen ansionmenetyksestä.

Jere sairastui narkolepsiaan Pandemrix-rokotteen jälkeen ja jäi ilman korvauksia 7:08
Katso myös: Jere sairastui narkolepsiaan Pandemrix-rokotteen jälkeen ja jäi ilman korvauksia

Rokotteen otti melkein kolme miljoonaa suomalaista

Pandemrix-rokotteen sikainfluenssaa vastaan otti Suomessa vuosina 2009–2010 lähes 2,8 miljoonaa ihmistä. Rokotteen antaminen lopetettiin, kun selvisi, että se oli johtanut narkolepsiatapausten lisääntymiseen. Narkolepsian keskeisiä piirteitä ovat väsymys ja nukahtelutaipumus.

Lääkevahinkovakuutuspooli antoi narkolepsiaepäilyistä 236 myönteistä ja 131 hylkäävää korvauspäätöstä. Hylätyistä vahinkoilmoituksista perusteena oli 93 tapauksessa, että korvauksenhakijan oireet olivat alkaneet yli kahden vuoden kuluttua rokotuksesta.

Lääkevahinkovakuutuspooli ei ota enää vastaan uusia Pandemrix-vahinkoilmoituksia, koska viime vuoden lopussa päättyi vakuutusehtojen mukainen kymmenen vuoden määräaika uusien vahinkojen ilmoittamiselle.

Oireiden syyksi ei aina osattu epäillä narkolepsiaa

Nyt käräjillä käsitellyissä kanteissa osa kantajista oli rokotuksen saadessaan alaikäisiä, osa nuoria aikuisia. Kanteiden mukaan kaikkien oireilu alkoi kuukausien kuluessa rokotteen ottamisesta.

Kanteissa kerrotaan esimerkiksi voimakkaasta päiväaikaisesta väsymyksestä ja nukahtelusta, jotka sairastuneiden lähipiiri, kuten perhe ja ystävät, huomasivat kanteiden mukaan jo alkuunsa.

Sairastuneet eivät kuitenkaan joko hakeutuneet vuosiin lääkäriin oireiden takia tai lääkärit eivät osanneet epäillä oireiden syyksi narkolepsiaa, kanteissa kerrotaan. Kantajat saivat narkolepsiadiagnoosin vasta useiden vuosien päästä rokotteen ottamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat