Kansantaiteilija Irwin Goodmanin laulut yksiin kansiin

Kansantaiteilija Irwin Goodmanin (1943 - 1991) koko levytuotanto julkaistaan ensi viikolla yli 327 laulun cd-boxina. Hän ehti nähdä pitkällä urallaan suosion huiput kuin köyhyydenkin.

Irwinin läheisin työtoveri Vexi Salmi on sanoittanut boxin lauluista 326, siis yhtä(!) lukuunottamatta kaikki, nimimerkillään Emil von Retee. Salmi sanoo MTV3:n haastattelussa, että Irwin ei koskaan tietoisesti yrittänyt olla protestilaulaja.

- Minulta on kysytty monta kertaa, onko Irwin tehty hahmo. Kyllä me farkut sotkimme ja ruttasimme nahkalätsän, jotta komea nuorukainen olisi näyttänyt enemmän Donovanilta tai Dylanilta. Mutta ei Irwin osannut esittää ketään eikä mitään, paitsi itseään.

"Kekkosesta ette laula"

Vexi Salmella on tuhat ja yksi ihmeellistä tarinaa Irwinin elämästä. Heistä tuli ystäviä 4-vuotiaina Hämeenlinnassa - ja Vexistä tuli Irwinin "Eversti Parker", kun tähti syttyi vuonna 1965 singlellä En kerro kuinka jouduin naimisiin. Pian perään ilmestyi Työmiehen lauantai ja tie oli auki. Irwin siirtyi nopeasti ison Fazer-musiikin leiriin Salmen kaupankäynnin tuloksena. Pomona oli Toivo Kärki.

- Tuntui että koko maailma pyöri ympärillämme. Ilmoitimme Topille, että levy tehdään joka vuosi, eikä kukaan puutu tekemisiimme. Topi tuhahti, että "tehkää mitä lystäätte, mutta kahteen asiaan ette kajoa: Jumalaan ja Kekkoseen". Heistä ei sitten ralleja kirjoitettukaan. Kun levyfirma myöhemmin vaihtui, Urkki pääsi levylle.

Monet Irwinin lauluista päätyivät Yleisradiossa soittokieltoon, koska poliitikkoja ei saanut juurikaan pilkata. Muita kanavia ei tietenkään tuohon aikaan ollut.

- Meille se oli usein vain mainosta, koska jukeboxien merkitys oli valtava. Raha-automaattiyhdistys otti tietysti kohusinglet soittoon, koska ne tuottivat rahaa - ja raikuivat ympäri Suomen baarien. Asiaa auttoivat kummasti myös "Taas Irwin sensuuriin"- lehtiotsikot, muistelee Salmi.

Protestilaulajan minkkituolit

Valtakunnan protestilaulaja ja anarkisti julkaisi ralleja köyhästä korpikansasta tai kieltolaista - ja asui Hämeessä liki 300 neliön uima-allastalossa, jossa "tehtiin tuolitkin minkistä vaan". Hän risti luksustalonsa Ryysyrannaksi suuren hittinsä mukaan.

Samaan aikaan Irwin halusi olla yhteiskunnan ulkopuolinen, huonoin seurauksin.

- Hän kyllä ymmärsi, mitä progressiivinen verotus tarkoittaa, mutta ei voinut käsittää, että hänen pitää maksaa tuloistaan yli puolet veroa. Hän lopetti veroilmoitusten teon ja verottaja alkoi tietysti mätkiä arvion mukaan. Seurauksena oli luksustalon ja muunkin omaisuuden ulosmittaus - ja loppuiän velkavankeus. Irwin ei enää voinut omistaa mitään, kertoo Vexi Salmi cd-boxin elämäkertakirjassa.

Niinpä Irwin teki sitten laulun Ryysyranta meni, johon miksattiiin sekaan nimismiehen puhetta pakkohuutokaupasta, tietysti salaa nauhoitettuna. Nimismies lähetti 300 markan laskun.

1970 luvun alkupuoli oli vielä loisteliasta aikaa - mm. Mainostelevision huippusuositussa Syksyn sävel-kisassa tuli kaksi voittoa (St. Pauli ja Reeperbahn, Poing Poing Poing) sekä yksi kakkossija (Vain elämää).

Rentun ruusu pelasti

1980-luvulla Irwinin kunto ja sävelkynä heikkenivät pahasti. Suurissa taloudellisissa vaikeuksissa hän otti yhteyttä Vexi Salmeen, joka tarjosikin apuaan uuden levysopimuksen avulla. Vuonna 1988 Irwin kömpi studioon laulamaan Kassu Halosen ralleja, sanoittajana edelleen Vexi Salmi.

Näin syntyi Rentun ruusu-albumi, jonka nimilaulusta tuli superhitti. Albumia myytiin Irwinin ennätyslukemat 126 000.

Irwinin taustavoimat suolsivat nopeasti uutta materiaalia, vuonna 1989 ilmestyi peräti kaksi levyä ja vuonna 1990 miehen viimeinen albumi Hurraa, me teemme laivoja. Kapinalinja säilyi loppuun saakka, nimiralli kertoo valtion telakkatukiaisista, jotka maksoi tietysti kansa.

- Emme me koskaan halunneet olla mitään protestilaulajajia. Se oli alunperin lehdistön Amerikasta varastama termi. Teimme lauluja milloin mistäkin ajan tapahtumista. Ne olivat herjanheittoa ja suunsoittoa ja perään nauroimme, että mitähän herrat tästäkin sanovat, kuittaa Vexi Salmi.

- Mutta kansalle emme nauraneet, kansahan maksoi meidän palkan.

Irwin Goodman, eli Antti Hammarberg kaatui lopulta saappaat jalassa. Hän sai sydänkohtauksen keikkamatkallaan Viipurissa 14.1. 1991. Matka hoitoon Suomen puolelle kesti liian kauan.

- Irwin oli ujo mies, joka rakasti yleisön edessä esiintymistä ja kiertämistä. Hän oli laulava kulkuri, muistelee Vexi Salmi.

Lue myös:

Katso Kari Pyrhösen juttu

Lue myös:

    Uusimmat