Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen tuomittiin jälleen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Sebastian Tynkkynen kommentoi oikeudenkäyntiään MTV Uutisille – näin ensimmäinen käsittelypäivä sujui hänen mielestään 4:43
Näin Tynkkynen kommentoi oikeudenkäyntiä aiemmin MTV Uutisille

Oulun käräjäoikeus tuomitsi maanantaina perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio koskee Tynkkysen kuntavaalikampanjan 2017 aikaan Facebookissa julkaisemia tekstejä, jotka käsittelivät maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden väitettyä käytöstä.

Tuomiossa todetaan, että Tynkkysen kirjoituksissa julkaisemat väitteet ja mielipiteet olivat turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia solvaavia ja panettelevia.

Eräässä Tynkkysen julkaisemassa tekstissä esimerkiksi väitettiin, että turvapaikanhakijat ahdistelevat Suomessa naisia sekä nuoria poikia.

Toisessa julkaistussa tekstissä sanottiin, että ala-asteella olevia lapsia oli peloteltu ja yritetty saartaa.

–  Mutta tästä ei saa puhua! Meidän pitää sanoa tytöille kouluissa, että ei saa katsoa silmiin tai pukeutua minihameeseen, koska se on toisessa kulttuurissa lupa raiskata. Tai tehdä pahempaa. Eihän se näin mene, tekstissä sanottiin.

Oikeuden mukaan ahdistelu, häirintä ja seksuaalirikokset on Tynkkysen kirjoituksissa yhdistetty suoraan maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin ja tekstit ovat olleet vahvasti yleistäviä ja ryhmiä leimaavia.

Tynkkynen kutsuu tuomiota käsittämättömäksi

Tynkkynen kertoo STT:lle aikovansa valittaa tuomiostaan hovioikeuteen. Hän kiinnittää tuomiossa erityisesti huomiota kohtaan, jossa oikeus toteaa olevan olennaisen tärkeää, että poliitikot välttävät julkisissa puheissaan ilmaisuja, jotka ovat omiaan ruokkimaan suvaitsemattomuutta.

Tynkkysen mukaan tuomiossa käsitellyissä kirjoituksissa on kyse kansalaisten hänelle lähettämistä viesteistä ja kadulla hänelle kerrotuista asioista.

–  Mielestäni tämä käräjäoikeuden ratkaisu on suoraan sanottuna käsittämätön. Tämä on pakko testauttaa myös hovioikeudessa. Voiko olla näin, että oikeus ei pelkästään ratkaise mikä on laitonta, mutta antaa ikään kuin yleisluontoisen kehotuksen, että poliitikkojen ei yleisesti pitäisi puhua vaikeistakin asioista, jotka herättävät suvaitsemattomuutta, hän sanoo.

Tuomiossa sanotaan, että poliittisilla puolueilla on oikeus julkisuudessa esittää käsityksiään maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista huolimatta siitä, että ne saattavat loukata, järkyttää tai huolestuttaa joitakin. Oikeus myös toteaa, että sananvapautta on kuitenkin käytettävä velvollisuuksien ja vastuiden mukaisesti ja esimerkiksi rasistisen syrjinnän puoltamista tulee välttää.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan Tynkkysen tuomio ei aiheuta eduskuntaryhmässä toimenpiteitä. Hänen mielestään tekstien, joista Tynkkynen nyt tuomittiin, tulisi olla hyväksyttyjä.

Oikeus määräsi Tynkkyselle 70 päiväsakkoa, mistä kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 4  410 euroa. Tynkkynen myös määrättiin poistamaan kyseiset Facebook-kirjoitukset yleisön saatavilta.

Tynkkynen on aiemmin tuomittu kahdesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat