Näistä Facebook-puheista kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sai syytteen

Syyttäjä vaatii perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkyselle sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjän mukaan Tynkkynen panetteli ja solvasi turvapaikanhakijoita Facebookissa osana kunnallisvaalikampanjaansa vuoden 2017 maalis- ja huhtikuun vaihteessa.

Syyttäjä viittaa Tynkkysen Facebook-päivityksiin, joissa hän jakaa kuulemiaan kertomuksia turvapaikanhakijoiden toimista ja pyytää yleisöään lähettämään niitä hänelle lisää. Tynkkynen jakoi muun muassa kertomuksen siitä, että eräs nuori tyttö on kertonut olleensa lähellä joutua turvapaikanhakijan raiskaamaksi.

– Tyttäresi ja vaimosi lopettivat lenkkeilyn iltaisin. Viereesi nousi vokki. Olisit äänestänyt Tynkkystä, päivityksessä luki.

– En halua, että Ruskea on uusi Valkea. En halua, että Mogadishu on uusi Oulu, Tynkkynen kirjoitti päivityksessään.

Valkea on kauppakeskus Oulussa. Mogadishu on taas Somalian pääkaupunki.

"He tekevät sitä myös nuorille pojille"

Toisessa päivityksessä hän kertoi kuulleensa tapauksesta, jossa ala-asteikäisiä lapsia oli peloteltu ja yritetty saartaa.

– Meidän pitää sanoa tytöille kouluissa, että ei saa katsoa silmiin tai pukeutua minihameeseen, koska se on toisessa kulttuurissa lupa raiskata. Tai tehdä pahempaa, hän kirjoittaa päivityksessä

– Jos ajattelit, että turvapaikanhakijat ovat ahdistelleet Suomessa vain naisia, niin se ei pidä paikkaansa. He tekevät sitä myös nuorille pojille, toisessa päivityksessä sanottiin.

Ylläolevat kohdat ovat otteita syyttäjän viittaamisista kirjoituksista.

Syyttäjä: "Omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa"

Syyttäjän mukaan väitteet ja kirjoitukset kohdistuvat turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin rikollisella tavalla.

– Ne ovat kohdistuneet yleisesti kaikkiin kyseisiin ihmisryhmiin kuuluviin ja ovat siten vahvasti yleistäviä ja ryhmiä leimaavia. Sellaisina ne ovat omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa mainittuja ihmisryhmiä kohtaan. Poliittisessa tarkoituksessakaan esitetyt ilmaisut, jotka ovat omiaan ruokkimaan suvaitsemattomuutta, eivät nauti sananvapauden suojaa.

Syyttäjä vaatii Tynkkyselle vähintään 80 päiväsakon sakkorangaistusta.

Tynkkynen kiistää syytteet

Vastauksessaan Tynkkynen kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hänestä viestit eivät olleet solvaavia tai panettelevia, vaan hän pitää niitä itse suhteellisen maltillisena.

Hänestä viestit kuuluvat sallittuun poliittisen kampanjoinnin piiriin ja hän katsoo toimineensa kansalaisjournalistisessa roolissa, vaikka viestit liittyivätkin hänen vaalikampanjaansa.

Tynkkynen on kahdesti aiemmin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Molemmat tuomiot koskivat Tynkkysen julkaisemia, muslimeita käsitteleviä kirjoituksia. Lisäksi hän on saanut tuomion uskonrauhan rikkomisesta.

Tuomio tuli - kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kommentoi tuhansien eurojen sakkotuomiotaan suorassa lähetyksessä 8:23
Näin Tynkkynen kommentoi toissavuonna edellistä tuomiotaan. Tynkkynen sai tuolloin tuhansien eurojen sakot.

Tynkkynen on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja.

Uhkaako rikoslaki sananvapautta politiikassa? Rikosoikeuden professorit vastaavat 2:02
Rikosoikeuden professorit keskustelivat tapauksesta, rikoslaista ja sananvapaudesta Uutisaamussa.

Lue myös:

    Uusimmat