Näin kansanedustaja Tynkkynen kommentoi tuomiotaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan: ”En olisi ikinä uskonut, että kansalaisten hädän esiintuonti on rikollista”

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kritisoi saamaansa tuomiota Twitterissä. Hänen mukaansa laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on "mielivaltaisen epätarkkarajainen".

Oulun käräjäoikeus tuomitsi perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeus määräsi Tynkkyselle 70 päiväsakkoa, mistä kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 4 410 euroa. Lisäksi käräjäoikeus määräsi Tynkkysen poistamaan kyseiset Facebook-kirjoitukset yleisön saatavilta.

Tuomio koskee Tynkkysen kuntavaalikampanjan 2017 aikaan Facebookissa julkaisemia tekstejä, jotka käsittelivät maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden väitettyä käytöstä.

Tynkkynen kommentoi tuomiota Twitterissä nostamalla esille vanhan tuomariohjeen, jonka mukaan se mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi lakikaan.

– Jos annetaan kansan oikeustajun vastainen tuomio, ihmiset alkavat puolustamaan ja tulevat tueksi. Sen olen inboxeista (saapuneet-kansioista) räjähdysmäisesti saanut taas nähdä. Rikollisia ei kannusta kukaan, Tynkkynen kirjoittaa Twitterissä.

"Sakot maksan nytkin"

Kansanedustajan mukaan perussuomalaiset haluavat muuttaa lain kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Se on mielivaltaisen epätarkkarajainen. Ihmisten on mahdoton tietää, missä menee laillisuuden raja. En olisi ikinä uskonut, että myös kansalaisten hädän esiintuonti on rikollista, Tynkkynen toteaa.

Käräjäoikeus toteaa tuomiossaan, että kirjoitusten sävy on voimakkaan yleistävä ja sisältö yksipuolista.

– Ahdistelu, häirintä ja seksuaalirikokset on Tynkkysen julkaisemissa kirjoituksissa yhdistetty suoraan maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin. Näin ollen kirjoitukset ovat kohdistuneet yleisesti kaikkiin maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin ja ovat siten vahvasti yleistäviä ja ryhmiä leimaavia. Sellaisina ne ovat syytteen mukaisesti omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa mainittuja ihmisryhmiä kohtaan, oikeus toteaa STT:n mukaan.

Tynkkysen mukaan tuomioiden kritisointi on yleistä ja siksi lakeja muutetaan.

– Sakot maksan nytkin, vaikka en tiennyt ennakkoon sanojeni olevan laittomia.

Oikeuden mukaan Tynkkysen kirjoituksissa julkaisemat väitteet ja mielipiteet olivat turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia solvaavia ja panettelevia. Tuomion mukaan Tynkkysen on täytynyt ymmärtää tekstien panetteleva ja solvaava luonne.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Syyttäjä vaatii 80 päiväsakkoa Sebastian Tynkkyselle – näin Tynkkynen kommentoi vaatimusta MTV:lle 1:51
Näin Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV:lle syyttäjän vaatimuksia syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat