Mainos

Kansanedustaja: Luonto kaatoi Talvivaaran

SDP:n kansanedustaja, kajaanilainen Raimo Piirainen myöntää, että tilanne on Kainuun kannalta todella vakava.  

Jos Talvivaara tekisi konkurssin, niin se vaikuttaisi työntekijöiden lisäksi aliurakoitsijoihin ja heidän aliurakoitsijoihin, muistuttaa Piirainen.

– Kajaanin ja Sotkamon kannalta tilanne on todella vakava. Työttömiä on Kainuussa tällä hetkellä 5500 ja Talvivaarassa työntekijöitä vajaa 600 ja aliurakoitsijat päälle, niin liikutaan lähempänä tuhatta. Kun otetaan huomioon myös kerrannaisvaikutukset, niin se on erittäin merkittävä ja haasteellinen tilanne, Piirainen toteaa.

Hallitus voi vain seurata tilannetta

Talvivaaran piina jatkui eilen, kun kansainvälinen metallijätti Nyrstar perui tukensa kaivosyhtiön yrityssaneeraukselle. Espoon käräjäoikeus pystyy päättämään vasta ensi viikon alussa, pääseekö Talvivaara saneeraukseen. Oikeus antoi Talvivaaralle perjantaihin asti aikaa täydentää hakemustaan.

– Yrityssaneerausneuvottelu on oma prosessinsa. Se tarkoittaa, että toimintaa kuitenkin voi jatkaa. Minä näen sen sillä tavalla, että sijoituskenttä toimii. Jos yhteisymmärrystä löytyy, niin Talvivaara voisi pidennetyllä maksuajalla pikkuhiljaa päästä veloistaan. Se on mahdollista silloin jatkaa toimintaa. Se on kiinni velkojista, suostuvatko he leikkaamaan velkoja vai eivät ja mikä on sitten tämä maksusuunnitelma tulevaisuudessa.

Piiraisen mukaan Talvivaaran omistajiin kuuluva valtio voi nyt vain seurata tilannetta.

 – Suomen hallitus tietenkin seuraa tilannetta, koska muuta ei voi tehdä.

Kainuulaiset kansanedustajat ovat kuitenkin tehneet vetoomuksen. Piiraisen mukaan vetoomuksen tarkoitus on osoittaa hallitukselle, että kansanedustajat ovat huolissaan tilanteesta.

– Se on laaja kannanotto kaivostoiminnan jatkumisen puolesta.

Talvivaaran talousongelmat voivatkin aiheuttaa Piiraisen mukaan pahimmillaan dominoefektin aliurakoitsijoiden keskuudessa.

– Heillä on sellaisia koneita, jotka eivät välttämättä käy muualle kuin kaivostoimintaan. Se on ennen kaikkea riski, että miten he pystyvät sitten maksamaan laitteensa ja toimimaan. Lisäksi sitten se työpaikkojen määrä siellä, mikä mahdollisesti vapautuu. Mistä heille etsitään uusi työ? Talvivaara on erittäin merkittävä työllistäjä ja merkittävä tekijä myös kunnan, niin Kainuun kuin Sotkamonkin, talouteen.

Piirainen uskoo Talvivaaraan

Piirainen uskoo Talvivaaran mahdollisuuksiin jatkaa toimintaansa, vaikka nikkelin maailmanmarkkinahinta on pitkään ollut alhainen.

– Minulla on sellainen tieto, että uusi kasa on tehty ja liotus toimii nyt hyvin. Sehän on suoraan verrannollinen lämpötilaan, eli mitä lämpimämpi se kenttä on, niin sitä paremmin se mikrobitoiminta silloin pelaa. Minun tietojeni mukaan tämä toimii hyvin.

Piirainen on sitä mieltä, että asiat olisi Talvivaarassa pitänyt hoitaa paremmin.  

– Prosessi olisi pitänyt laittaa hallitusti pystyyn, rakennettu turvallisesti ja kaikki seikat huomioon ottaen, niin tulos olisi voinut olla parempi. Hieman kiireessä tehtiin työt. Tällainen kuva minulla on tilanteesta tullut. Toki sekin, että tämä oli ensimmäinen prosessi Suomessa, kun tällä tavalla erotettiin nikkeliä, eivätkä viranomaisetkaan osanneet arvioida miten kaikella, sateilla, luonnolla ja muulla, oli vaikutus toimintaan. Voi sanoa, että luonto kaatoi Talvivaaran. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.