Kansanedustaja Jääskeläinen vaatii: vähintään 100 euron korotus kansaneläkkeeseen!

Perussuomalaisten riveihin Timo Soinin tilalle noussut kansanedustaja Pietari Jääskeläinen tietää, millaista elämää suomalaiset kansaneläkkeensaajat elävät. RuokaApu-yhdistyksen puheenjohtajana hän on nähnyt leipäjonojen kaksinkertaistuvan vuodessa. Jääskeläinen vaatii kansaneläkkeeseen vähintään sadan euron korotusta.

Studio55:n haastattelema helsinkiläinen Rauli elää vuokranmaksun jälkeen alle viidellä sadalla eurolla kuukaudessa. Pietari Jääskeläinen tietää, ettei Rauli ole ainut kansaneläkkeellä kitkutteleva suomalainen.

– On selvää, ettei se ole ihmisarvoista elämää kaiken kaikkiaan. Tuloerot ovat kasvaneet, ja 1990-luvun laman jälkeen etuuksia leikattiin, eikä niitä ole palautettu. Kansaneläkkeellä ja peruspäivärahalla elävien tilanne on heikko.

Jääskeläinen huomauttaa, ettei kansaneläkkeessä oteta ansiotulokehitystä lainkaan huomioon. Työeläkkeessä otetaan tuloindeksi huomioon 20-prosenttisesti.

– On selvää, ettei kansaneläkkeellä tulla toimeen normaaliolosuhteissa. Ihmiset joutuvat tinkimään keskeisistä peruspalveluista, ruokamenoista, vaatteista, lääkkeistä ja matkustamisesta. Se ei ole ihmisarvoista elämää.

Pienituloisia autettava lääkemenoissa

Kansalaisten perusturva on Jääskeläisen mukaan liian alhainen. Kansaneläkkeen täysi bruttomäärä on yksin asuvalle 584 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi on mahdollista saada asumislisää.

Kelan esimerkkitapauksessa täyden kansaneläkkeen ja asumistuen varassa pääkaupunkiseudulla elävä yksinäinen saisi käteen noin 960 euroa kuukaudessa, jos hänellä olisi 500 euron vuokrakulut kuukaudessa. Elämiseen jäisi 460 euroa kuukaudessa.

Jääskeläinen perää kansaneläkkeeseen minimissään sadan euron korotusta. Mies toteaa, ettei silläkään tule toimeen, jos on suuria lääkekuluja. Hänen mielestään pienituloisten lääkemenoja olisi korvattava jollain tavalla.

– 560 euroakin tuntuu hirvittävän pieneltä, että sillä pitäisi eläminen järjestää. Jos poliittista tahtoa on, korotuksen pitäisi olla suurempikin kuin sata euroa.

Kansalaisten perusturva kärkeen

Jääskeläisen mielestä kansaneläkettä saavalle suomalaiselle pitäisi jäädä vuokranmaksun jälkeen 700 euroa elämiseen, mikäli häntä ei tuettaisi muilla tavoin. Miten kansaneläkkeen korotus olisi mahdollista?

– 30 000:lta Suomen rikkaimmalta ihmiseltä poistettiin varallisuusvero. Jos se vero palautettaisiin, saataisiin 150 miljoonaa. Verojen pitäisi olla veronmaksukyvyn mukaan, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen huomauttaa, että maan hallituksen tulee panna asiat tärkeysjärjestykseen. Kansalaisten perusturvan pitäisi olla kärjessä, ja eläkeläisten toimeentulon tulisi olla turvattu.

– Kansalaisten perusoikeuksien ja tasa-arvon turvaamisen sekä inhimillisen ja oikeudenmukaisen kohtelun pitäisi olla poliitikkojen keskeisiä poliittisia päämääriä. Eläkeläisten perusturva pitäisi saada paremmaksi. Ne tahot, jotka eivät ole enää niin sanotusti tuotannollisessa iässä, heidän ihmisarvonsa heikkenee, Jääskeläinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja