Kansallinen rokotusohjelma laajenee – pneumokokkirokotetta tarjotaan nämä kriteerit täyttäville

Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tiedotteessaan.

Jatkossa rokotteen saavat myös alle 75-vuotiaat vaikeasti munuaissairaat henkilöt, joiden munuaisten toimintaa kuvaava GFR-arvo on korkeintaan 30 tai jotka sairastavat nefroottista oireyhtymää. Nefroottisessa oireyhtymässä virtsaan erittyy munuaisten kautta poikkeuksellisen suuria määriä valkuaista, mikä puolestaan aiheuttaa potilaassa turvotusta.

Aiemmin pneumokokkirokotetta on annettu kansallisen rokotusohjelman osana vain alle 5-vuotiaille lapsille ja kantasolusiirron saaneille.

Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehdusta, verenmyrkytyksiä ja keuhkokuumetta.

Moninkertainen riski vakavaan tautiin

Vaikeasti munuaissairailla on THL:n mukaan lähes kuusinkertainen riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin ja yli 10-kertainen riski saada sairaalahoitoa vaativa keuhkokuume verrattuna väestöön keskimäärin. Vaikeasti munuaissairaita henkilöitä on Suomessa arvioiden mukaan noin 22  000.

Pneumokokkirokotuksien laajentamisella vaikeasti munuaissairaisiin on vuosittain estettävissä neljä vakavaa pneumokokkitautia ja 12 sairaalahoitoon päätyvää keuhkokuumetta 10  000:ta munuaissairasta kohti, THL kertoo.

Kansallisen rokotusohjelman osana annettavat rokotteet ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotuksia annetaan muun muassa terveysasemilla, neuvoloissa ja sairaaloissa. Rokotusten järjestämisestä vastaavat kunnat.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja