Kannabiksesta tuli trendihuume – ”Ei pidetä riskinä”

Kannabiksen eli marihuanan käyttö on lisääntynyt hurjaa vauhtia etenkin nuorten miesten keskuudessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan lähes joka toinen 25–34-vuotias mies on kokeillut kannabista ainakin kerran elämässään.

Määrä on kaksinkertainen edelliseen ikäryhmään verrattuna. Vuonna 1965–1974 syntyneillä kannabiskokeiluja oli vain runsaalla viidenneksellä ikäryhmästä.

– Viimeisten neljän ikäryhmän aikana käyttö on aina tuplaantunut ryhmien välillä, kertoo erikoistutkija Pekka Hakkarainen THL:stä.

– Kannabis on ollut uusille sukupolville aina tutumpaa, ja sen asema kulttuurissa on vahvistunut, Hakkarainen sanoo.

Tutkijoiden mukaan kannabiksesta on tullut 2000-luvun lopulla samanlainen trendihuume kuin kokaiini oli 80-luvulla tai teknohuumeet 90-luvulla.

Suurin osa satunnaisia kokeiluja

Hakkaraisen mukaan käytön yleistyminen kertoo siitä, ettei kannabista enää pidetä erityisen vaarallisena huumeena.

– Kaksi kolmesta nuoresta miehestä ajattelee, että jos kokeilee muutaman kerran pilveä, niin ei siinä ole mitään kunnon riskiä.

Vaikka suurin osa kannabiksenkäytöstä on edelleen satunnaisia kokeiluja, asenteet ovat lieventyneet myös säännöllistä käyttöä kohtaan.

– Se on ikään kuin uinut kulttuuriin, että on ok käyttää mietoja huumeita.

Sukupuolten välillä erot ovat suuret. Marihuanan polttelu on selkeästi yleisempää miehillä kuin naisilla.

Tutkijan mukaan naisilla kannabiksen käyttö vähenee aikuistumisen myötä. Miehillä käyttö puolestaan lähtee versoamaan sosiaalisessa elämässä ja kaveriporukoissa nuorella aikuisiällä.

Lue myös:

    Uusimmat