Mainos

Kanerva: Huhut ruumiiden kohtelusta kertovat karua kieltä

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen presidentin Ilkka Kanervan mukaan tänään on ratkaiseva päivä lentotragedian tutkimusten kannalta.

Kanervan mukaan tutkimukset tulisi saada käyntiin tänään, koska jatkossa esimerkiksi ruumiiden tutkinta vaikeutuu.

– Nyt on päästävä sanoista tekoihin, muuten asian selvittämisen muuttuu todella hankalaksi. Kyllä onnettomuudet pitää pystyä selvittämään saman tien paikan päällä, Kanerva toteaa MTV Uutisille.

Kolme hollantilaista onnettomuustutkijaa on saapunut Itä-Ukrainan Donetskiin. Tutkijoiden on määrä tunnistaa malesialaiskoneen uhreja.  

Ukrainan armeijan on kerrottu käyvän Donetskissa parhaillaan taisteluita sitä hallitsevien kapinallisten kanssa.   

Hollantilaisten on tarkoitus vierailla koneen putoamispaikan läheisyydessä olevalla rautatieasemalla, jossa tragediassa kuolleiden ruumiit ovat säilössä jäähdytetyissä junavaunuissa. Ukrainan mukaan ruumiita kuljettava juna on jumissa Torezin kaupungissa maan itäosassa, koska kapinalliset ovat tukkineet sen kulkureitin.  

Huhuja ruumiiden kohtelusta

Kanervan mukaan Itä-Ukrainan separatistit eivät ole pitäneet lupaustaan päästää riippumattomia tutkijoita pudotetun malesialaiskoneen luokse. 

Turmapaikalta on kerrottu myös ruumiiden ryöstelystä ja muusta epäasiallisesta kohtelusta. Kanerva odottaa Etyjin tarkkailijoilta vahvistusta näille tiedoille.

– Minä luokittelen ne huhuiksi, en tiedoiksi, mutta kyllä nämä huhut kertovat karua kieltä siitä, miten siellä alueella toimittaisiin. Mutta kuten sanottu, ne ovat vahvistamattomia tietoja. 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola on tänään arvellut, että Venäjällä ei ole tapahtumissa puhtaat jauhot pussissa. Aaltolan mukaan Venäjä koettaa viivyttää ulkopuolista tutkintaa lentokonetragediassa, koska nopea tutkimus voisi paljastaa sen osavastuun asiasta.

Kanerva ei lähde kommentoimaan Aaltolan näkemyksiä.

– Minulla on tässä varsin laaja kansainvälinen vastuu. Kun olen itse edellyttämässä, että tutkitaan ja selvitetään, niin olisi todella takaperoista lähteä sanomaan tässä vaiheessa, kuka on selvästikin syyllinen johonkin, Kanerva kuittaa Aaltolan väitteet.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.