Mainos

Kanadasta löytyi sattumalta erityisen hyvälaatuinen dinosauruksen fossiili – "En ole koskaan nähnyt vastaavaa"

Kanadasta löytyi sattumalta lähes täydellisen kuntoinen noin 110 miljoona vuotta vanha dinosauruksen fossiili. Nodosauruksen fossiiliksi paljastunut löydys on lajinsa parhaiten säilynyt fossiili, National Geographic uutisoi.

Maaliskuussa vuonna 2011 kaivosmiehet löysivät sattumalta fossiilin Fort McMurraysta, noin 27 kilomerin päästä Albertasta. Fossiili saatiin kovalla työllä kuljetettua Royal Tyrrellin museoon.

Paleontologien mukaan löytynyt dinosauruksen fossiili on säilynyt erittäin hyvin. Yleensä vain dinosauruksen luut ja hampaat säilyvät, mutta tässä tapauksessa ilmeisesti nopean merenalaisen hautautumisen ansiosta fossiili on säilynyt huomattavan kokonaisena.

Runsaasti fossiileja tutkinut paleobiologi Jakob Vintheri Iso-Britannian Bristolin yliopistosta hämmästelee hyvin säilynyttä fossiilia.

– Se saattaa herätä kävelemään muutamassa viikossa. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, Vinther sanoo National Geographicille.

Nodosauruksen arvellaan eläneen British Columbiassa

Fossiili on peräisin liitukaudella eläneelle nodosaurukselle. Nodosaurus kuuluu ankylosauruksiin, minkä vuoksi sillä on lajilleen tyypillisesti piikikäs haarniska, jolla se suojautuu saalistajiltaan. Noin 110–112 miljoonaa vuotta sitten elänyt nodosaurus oli reilut viisi metriä pitkä ja painoin lähes 1300 kiloa.

Dinosaurus löydettiin Länsi-Kanadasta, jossa vallitsee kylmine tuulineen nykyisin hyvin erilainen ilmasto kuin millaisessa nodosaurus eli. Nodosauruksen eläessä ilmasto vastasi Etelä-Floridalle tyypillistä ilmastoa.

National Geographicin mukaan on mahdollista, että nodosauruksen elinaikana nousuvedet ympäröivät sisämaan meritiet peittäen suurinpiirtein Albertan alueen, jonka läntiselle puolella British Columbiassa nodosauruksen arvellaan eläneen. Nykyään nuo alueet ovat hautautuneet merenpohjaan metsien ja peltojen alle.

Nodosauruksen arvellaan päätyneen kuolleena jokeen ja kulkeutuneen sitä pitkin virtaa myöden kohti merta, jossa bakteerit lopulta kaiversivat sen ruumista.

Tieteilijät arvelevat tuulen puhaltaneen nodosauruksen jäännökset kohti itää ja lopulta jäännökset upposivat meren pohjaan, jossa ne hautautuivat sakeaan mutaan. Merenpohjassa mineraalit imeytyivät nodosauruksen jäännöksiin.

Vuosien projekti tutkia nodosaurusta on vasta alussa. Vielä kestää vuosia ellei vuosikymmeniä ennen kuin löydettyä fossiilia pystytään täysin ymmärtämään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.