Kammottava kasvohalvaus, bilevideokohu, kuninkaalliset raivarit, historiallinen oikeustaisto – nämä uutiset kohauttivat vuonna 2022

Vuosi 2022 oli tapahtumarikas vuosi, jonka aikana kohistiin niin bilevideoista, oikeudenkäynneistä kuin traagisista kuolemista. 

Vuoden 2022 aikana maailma alkoi hiljalleen vapautua koronapandemiasta ja ihmiset pääsivät hiljalleen jälleen tapaamaan toisiaan. 

Kuluvan vuoden aikana useat tapahtumat kohauttivat sekä Suomessa että maailmalla. Oli kohuoikeudenkäyntejä, yllättäviä julkisia esiintymisiä, bilevideoita mutta myös kuolemia. 

Kokosimme yhteen vuoden 2022 suurimmat viihdeuutiset. 

Johnny Depp vs. Amber Heard

Vuoden puhuttavin oikeustaisto käytiin virginialaisella oikeustalolla, joka oli maailman tiiviin seurannan alla viikkojen ajan ex-aviopari Amber Heardin ja Johnny Deppin ansiosta. Riitaisen ex-parin välinen kunnianloukkausoikeudenkäynti alkoi 22. huhtikuuta Fairfax Countyn oikeustalolla Virginiassa. 

Johnny Depp haastoi ex-vaimonsa Amber Heardin oikeuteen vuonna 2019 johtuen tämän kirjoittamasta mielipidetekstistä, joka julkaistiin The Washington Post -lehdessä vuonna 2018. Tekstissä Heard kuvaili olleensa "perheväkivallan uhri". Hän ei maininnut Deppia tekstissä nimeltä, mutta hänen oletetaan tarkoittaneen sillä ex-miestään.

Depp ja Heard olivat naimisissa vuosina 2015-2017. Oikeudenkäynnissä käytiin läpi heidän parisuhteensa aikaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi puolin ja toisin väitettyjä pahoinpitelyjä sekä hyväksikäyttöjä. 

Oikeudenkäynti päättyi Deppin suureen voittoon kesäkuun alussa. Heard tuomittiin maksamaan entiselle puolisolleen yli 10 miljoonan dollarin korvaukset. Depp tuomittiin myös puolestaan kunnianloukkauksesta ja maksamaan noin miljoonan dollarin korvaukset Heardille johtuen hänen asianajajansa lausunnosta, joka oli väittänyt julkisesti Heardin syytösten olleen "huijausta". 

Amber Heardin ja Johnny Deppin taistelu sai uuden käänteen – Heard ilmoitti peruneensa valituksen tuomiosta 3:21
Johnny Deppin ja Amber Heardin välinen vääntö sai vielä yhden, viimeisen käänteen joulukuussa. Voit katsoa sen videolta. 
 

Prinssi Louis

Prinssi Williamin ja hänen puolisonsa prinsessa Catherinen kuopus, 4-vuotias prinssi Louis nähtiin vuonna 2022 edustamassa ensimmäistä kertaa isoissa tilaisuuksissa muun perheensä rinnalla, ja pikkukuninkaallinen on tarjonnut mitä mainiointa viihdettä sekä briteille että muullekin maailmalle. 

Edesmenneen kuningatar Elisabetin platinajuhla kesäkuussa oli monella tapaa prinssi Louisin hetki parrasvaloissa. Louis viihdytti kansaa hupaisilla ilmeillään Buckinghamin palatsin parvekkeella perinteisen ylilennon aikana, joka oli osa vuotuista Trooping the Colour -paraatia. 

Saman viikon aikana nähtiin myös kuuluisa kuninkaallinen raivopuuska, kun platinajuhla huipentui sunnuntaina 5. kesäkuuta. Tuolloin William ja Catherine lapsineen seurasivat juhlallisuuksia kuninkaallisesta aitiostaan. Prinssi Louisin kärsivällisyys loppui kuitenkin tyystin kesken tapahtuman ja hän kohdisti kuninkaalliset raivarit äitiinsä Catherineen. 

Louisin ja Catherinen välinen tiukka keskustelu tallentui luonnollisesti lukuisiin kameroihin ja video tapahtuneesta levisi kulovalkean lailla ympäri maailman. Sosiaalisessa mediassa on ylistettiin Catherinen tyyneyttä selkeästi rasittavassa tilanteessa, mutta myös Louisia, joka käyttäytyi kuin kuka tahansa 4-vuotias. 

Myös vuoden lopussa Louis ihastutti jälleen, kun hän oli ensimmäistä kertaa mukana kuninkaallisten perinteisessä jumalanpalveluksessa Sandringhamissa. Tuolloin paikalla olijat muun muassa heltyivät sille, kuinka Louis juoksi isosiskonsa 7-vuotiaan prinsessa Charlotten perään ojentaakseen tälle saamansa kukkakimpun. 

Justin Bieberin kasvohalvaus

Kesäkuussa kanadalaisen poptähti Justin Bieberin miljoonat seuraajat järkyttyivät, kun hän kertoi Instagram-tilillään kärsivänsä osittaisesta kasvohalvauksesta

– Halusin kertoa, mitä on meneillään. Näette sen luultavasti kasvoistani. Kärsin Ramsay Huntin oireyhtymästä, jossa virus on hyökännyt korvani ja kasvojeni hermoihin ja aiheuttanut toisen puolen kasvohalvauksen. Tämä on aika vakavaa, Bieber kertoi englanniksi Instagram-videollaan.

Bieber ei pystynyt tuolloin räpäyttämään toista silmäänsä, toinen sierain ei liikkunut eikä hän pystynyt hymyilemään suunsa toisella puolella. Instagramin tarinat-osion puolella hän kertoi myös syömisen olleen hankalaa ja pyysi fanejaan rukoilemaan puolestaan.

Heinäkuussa puolestaan tiedotettiin Bieberin jatkavan Justice-maailmankiertuettaan, ja hän saapui konsertoimaan myös Helsingin Kaisaniemeen 9. elokuuta. 

Justin Bieberin kasvot ovat halvaantuneet – virus hyökkäsi hermoihin:"Rukoilkaa puolestani" 2:54
Videolta näet, kuinka Justin Bieber kertoi kasvojensa halvaantumisesta ja myös demonstroi terveydentilansa vaikutuksia.

Vesa-Matti Loirin kuolema

Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri menehtyi 10. elokuuta 77 vuoden iässä helsinkiläisessä sairaalassa. Hän kuoli syöpään, josta oli saanut diagnoosin alkuvuodesta.

Loiri muistetaan lukuisista elokuvaklassikoistaan sekä erityisesti roolistaan rakastettuna Uuno Turhapurona. Hän työskenteli tiiviisti toisen viihdelegendan, niin ikään edesmenneen Pertti "Spede" Pasasen kanssa.

Rakastettu viihdetaiteilija siunattiin haudan lepoon 20. syyskuuta Johanneksenkirkossa Helsingissä. 

Hannele Lauri muistelee Vesku Loiria 3:09
Videolla Hannele Lauri kertoo Vesa-Matti Loirin salatusta puolesta.

Sanna Marinin bilekohu

Elokuussa Suomessa kohistiin, kun pääministeri Sanna Marinista alkoi levitä sosiaalisessa mediassa video, jossa hän juhli railakkaasti lukuisten suomalaisten, julkisuudessa tunnettujen henkilöiden kanssa. Videolla Marin tanssi ja juhli muun muassa Antti Tuiskun sekä Petri Nygårdin musiikin tahtiin.

Videolla näkyneiden julkisuuden henkilöiden joukkoon kuuluivat muun muassa valokuvaaja ja vaikuttaja Janita Autio, juontaja Tinni Wikström, stylisti Vesa Silver, artisti Alma sekä kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd).

Tästä alkoi noin viikon kestänyt kohu, jonka aikana arvioitiin niin pääministerin yksityisyyden suojan tasoa, sekä sitä, mitä videolla oikeasti näkyi ja tapahtui. Erityistä huomiota sai videolla kuultu huudahdus, joka joidenkin tulkintojen mukaan oli "jauhojengi", minkä tulkittiin viitanneen huumausaineisiin. 

Pääministeri Marin vastasi kerta toisensa jälkeen toimittajien kysymyksiin aiheesta useassa tiedotustilaisuudessa. Elokuun lopulla hän piti tunteikkaan puheen SDP:n toritapahtumassa Lahdessa, jossa kertoi kuluneiden päivien olleen hänelle vaikeita. 

– Minä olen ihminen ja myös minä kaipaan joskus näiden synkkien pilvien keskellä iloa, valoa ja hauskuutta. Siihen liittyy kaikennäköistä kuvamateriaalia, kaikennäköistä videomateriaalia, mitä en itse haluaisi nähdä, mitä tiedän että te ette haluaisi nähdä, ja siitä huolimatta sitä meille kaikille näytetään. Se on yksityistä, se on iloa ja se on elämää, Marin kommentoi tunteikkaana.

Bilevideon julkaisusta sekä siitä kirjoitetuista artikkeleista tehtiin useita kanteluita Julkisen sanan neuvostolle, mutta JSN:n ratkaisun mukaan medialla oli oikeus julkaista sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlissa tanssivasta pääministeri Marinista ja muista juhliin osallistuneista. JSN:n puheenjohtajan Eero Hyvösen media ei kuitenkaan saanut puhtaita papereita Marinin bilevideokohun uutisoinnista. 

Näin pääministeri kommentoi videon tapahtumia – ei ollut tarkoitettu julkisuuteen 11:49
Videolta näet, kuinka pääministeri Sanna Marin kommentoi bilevideota ja sen tapahtumia videon vuodettua julkisuuteen.

Kuningatar Elisabetin kuolema

Yksi vuoden suurimmista uutisista oli Britannian pitkäaikaisimman monarkin, kuningatar Elisabetin kuolema. Elisabet menehtyi Balmoralin linnassa Skotlannissa 8. syyskuuta 96-vuotiaana.

Kuningatar Elisabetin menehtyminen käynnisti kymmenen päivää kestäneen suruajan Isossa-Britanniassa. Elisabetin hautajaiset olivat 19. syyskuuta, jolloin hänet siunattiin Westminster Abbeyssa ja haudattiin Windsorissa sijaitsevaan St. Georgen kappeliin yhdessä edesmenneen puolisonsa prinssi Philipin kanssa. 

Elisabetin kuoleman jälkeen hänen vanhimmasta lapsestaan Charlesista tuli välittömästi kuningas. Charles julistettiin kuninkaaksi kaksi päivää äitinsä kuoleman jälkeen, mutta hänen kruunajaisiaan vietetään vasta 6. toukokuuta vuonna 2023. 

Kuukausi ilman kuningatarta – miten brittimonarkia jaksaa? 7:59
Videolla näet arvion siitä, kuinka brittimonarkia monarkia voi ensimmäisen kuukauden jälkeen, jonka se vietti ilman kuningatartaan.

Maajussien joukkorakastuminen

Syksyllä tehtiin televisiohistoriaa, kun kaikki Maajussille morsian -ohjelmassa mukana olleet maajussit löysivät sarjasta rakkaan rinnalleen, ja pitävät yhtä valittujensa kanssa vielä tänäkin päivänä. 

Kiviapajan monitoimimaajussi-Anna-Reetta päätyi valitsemaan sulhasehdokkaidensa joukosta Kalevin, ja pariskunta kertoi loppusyksystä Viiden jälkeen -ohjelmassa elelevänsä yhä rakastunutta, yhteistä arkea. Tuolloin pari paljasti myös, mikä heidän mielestään toisessa on kaikista parasta. 

Haastattelussa Maajussille morsian -ohjelmassa rakastuneet Anna-Reetta ja Kalevi 4:57
Videolta näet maajussi-Anna-Reetan ja Kalevin koskettavat kuvailut toisistaan suorassa lähetyksessä.

Laitilan kukkakuningatar maajussi-Victoria puolestaan valitsi farmiviikkojen päätteeksi Victorin, mikä oli suuri pettymys sulhasehdokkaista varsinkin Aleksille. Victoria ja Victor ovat elelleet syksyn ajan etäsuhteessa, mutta pääsivät sen päätteeksi myös yhteiselle matkalle Balille. Kaksikko pääsi viettämään myös ensimmäistä yhteistä jouluaan

Maajussipari Victoria ja Victor ensimmäisessä suorassa yhteishaastattelussa 7:26
Videolla maajussi-Victorian ja Victorin ensimmäinen yhteishaastattelu.

Voltista kotoisin olevan nuoren tilanisännän maajussi-Joonaksen farmiviikot päättyivät perinteisestä poikkeavalla tavalla, kun kaksi kolmesta morsianehdokkaasta päätti lähteä kotiin ennen aikojaan. Syynä kahden morsianehdokkaan ennenaikaiseen kotiinlähtöön oli Joonaksen palava ja selkeä ihastuminen Lindaan. Pariskunta on yhä yhdessä. 

Myös rantasalmelaisen maajussi-Arhon oli vaikeaa peitellä vahvaa ihastumistaan Karoliinaa kohtaan, joka puolestaan farmiviikkojen aikana päätyikin epäilemään Arhon tunteita. Kun pari pääsi viimein viettämään kahdestaan treffipäivää, oli peli kuitenkin selvä. Kaksikko kertoi MTV Uutisille marraskuussa suunnittelevansa yhteistä tulevaisuutta ja haaveilevansa lampaista sekä lapsista.  

50 Centin Suomen kiertue

Useilla meni syksyllä aamumurot väärään kurkkuun, kun muun muassa räpin klassikkokappaleesta Candy Shop tunnettu yhdysvaltalaisräppäri 50 Cent saapui kiertueelle Suomeen. Artistin 50 Cent In Finland Tour kattoi konsertit neljässä kaupungissa: Seinäjoella, Oulussa, Turussa sekä Kuopiossa. Spektaakkeli sai alkunsa Seinäjoelta. 

MTV Uutiset haastatteli seinäjokelaisia marraskuun alussa samana päivänä, jolloin 50 Cent nousi paikallisen Seinäjoki Areenan lavalle. Paikalle saapui runsaasti nuoria, joista osa oli kuunnellut artistia pitkään, toiset puolestaan eivät lainkaan. 

– Kyllä mä ihmettelin suuresti sitä, että mitä se tänne pikku pitäjään lähtee, ihmetteli MTV Uutisten keikkajonossa haastattelema Aleksi.

– Oli se kyllä, että kun se tänne perämettään tulee, niin kyllähän se pitää kerran elämässä täällä nähdä, kommentoi puolestaan paikalle saapunut Veeti.

Keikkojen aikaan keskustelua herättivät sekä niiden vähäiseltä vaikuttanut yleisömäärä että sittemmin konkurssiin menneen keikkajärjestäjän RH Entertainmentin käytäntö, että osa 50 Centin keikalle lipun ostaneista sai sähköpostitse luvan tuoda tapahtumaan avecin. 

Peräseinäjoelta 50 Centin keikalle – näin Seeti, Masa ja Silver tunnelmoivat yhdysvaltalaisräppärin keikkajonossa 2:24
Videolta näet, kuinka Peräseinäjoelta saapuneet Seeti, Masa ja Silver tunnelmoivat ennen 50 Centin keikkaa.

Gettomasan haastattelu

Keskisuomalainen julkaisi 13. marraskuuta artikkelin, joka sai monien kulmat kurtulleen. Kyseessä oli räppäri Gettomasan eli Aleksi Lehikoisen haastattelu toimittaja Jemo Kettusen kanssa, joka nousi valtakunnallisen huomion kohteeksi. 

Haastattelu julkaistiin poikkeuksellisella tavalla suoraan litteroituna vuoropuheluna. Sen keskiössä olivat Gettomasan tuorein albumi sekä kiertue. Kysymykset saivat artistin tulistumaan, sillä tämä sai Kettusen kysymyksistä vaikutelman, ettei toimittaja olisi tehnyt taustatyötä ennen haastattelua. 

Artikkelin taustalla ollut toimittaja Kettunen kommentoi MTV Uutisille haastattelun aiheuttaneen hänessä vaikeita tunteita, jotka hän sai kuitenkin käsiteltyä jutun kirjoittamisen jälkeen. 

– Aluksi se oli raju homma ja tuntui hyökkäykseltä. Kun olin saanut jutun työstettyä tuli olo, että mikäs tässä. Toisaalta hän puhui loppuhaastattelussa pehmeään sävyyn. Jos Gettomasa tulisi vastaan kadulla, kättelisin ja kysyisin miten menee, Kettunen kommentoi asiaa. 

Gettomasa ottaa kantaa Keskisuomalaisen kohujuttuun 3:47
Videolla Gettomasa puolestaan kommentoi Keskisuomalaisen juttua. 

Linnan juhlien käsidesiadjutantti

Joulukuussa itsenäisyyspäivänä myös Linnan juhlat järjestettiin ensimmäistä kertaa täydessä loistossaan sitten vuoden 2019. Ennen itsenäisyyspäivän vastaanottoa presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ilmoittivat olevansa valmiita kättelemään jokaista juhliin saapuvaa 1300 kutsuvierasta, mutta vieraiden puolestaan ei olisi pakko kätellä isäntäparia. Esimerkiksi nyökkäys olisi ollut myös hyväksyttävä tapa tervehtiä juhlien isäntäparia. 

Vieraista kukaan ei tainnut jättää kättelemättä presidentti Niinistöä ja rouva Haukiota, joiden käsihygieniasta juhlissa kyllä pidettiin huoli. Linnan juhlien lähetyksessä nähtiin, kuinka presidenttipari desinfioi kätensä useaan otteeseen yhden adjutantin avustuksella, joka ojensi juhlien isännälle ja emännälle säännöllisin väliajoin valkoista pulloa. 

Käsiään aina desinfioinnin jälkeen ravistellut ja myös asialle naureskellut presidenttipari kiinnitti myös somekansan huomion, ja sosiaalinen media täyttyikin Niinistön ja Haukion heiluvista käsistä. Ravistelu nauratti myös osaa vieraista, ja ainakin kirjailija Sofi Oksanen kuvattiin huvittuneena rituaalille. Myös käsidesiadjutantti nähtiin hymyilemässä asialle.

Katso hulvaton video: Sauli Niinistön käsien ravistelu saa vieraat repeämään 0:27
Videolla näkyy, kuinka Sauli Niinistön käsien ravistelu sai Linnan juhlien vieraat repeilemään.

Lue myös:

    Uusimmat