Johnny Deppin ja Amber Heardin oikeustaisto on kiivastuttanut ympäri maailman – psykologi nostaa esille asiat, joista pöyristyi itsekin: "Ovat ainakin herättäneet vihaa"

Johnny Deppin ja Amber Heardin viikkoja kestänyt oikeudenkäynti päättyy tänään – miten näyttelijäpariskunnan riidasta nousi näin suuri ilmiö? 16:25
Johnny Deppin ja Amber Heardin viikkoja kestänyt oikeudenkäynti päättyy tänään – miten näyttelijäpariskunnan riidasta nousi näin suuri ilmiö?

Johnny Deppin ja Amber Heardin välistä kunnianloukkausoikeudenkäyntiä tiiviisti seurannut psykologi Sini-Sofia Savola kertoo seuranneensa kauhistuneena tapaa, jolla psykologit ja psykiatrit ovat toimineet oikeudenkäynnin aikana.

Ex-aviopari Johnny Deppin ja Amber Heardin välinen kunnianloukkausoikeudenkäynti on tulossa päätökseensä Yhdysvalloissa. Oikeudenkäynti käydään Virginiassa Fairfax Countyn oikeustalolla ja se alkoi 12. huhtikuuta. Oikeudenkäynnin viimeinen päivä on perjantaina 27. toukokuuta, jonka jälkeen valamiehistö vetäytyy päätöksentekoon. 

Depp nosti vuonna 2019 ex-vaimoaan Heardia kohtaan siviilikanteen kunnianloukkauksesta johtuen Heardin kirjoittamasta mielipideartikkelista, joka julkaistiin Washington Post -lehdessä vuonna 2018. Tekstissä Heard kirjoitti olevansa perheväkivallan uhri. Artikkelissa ei mainittu Deppia nimeltä, mutta Depp kokee sen olleen syynä siihen, että hän on menettänyt runsaasti töitään näyttelijänä viime vuosien aikana. Depp vaatii ex-vaimoltaan 50 miljoonan dollarin korvauksia.

Oikeudenkäynnistä ja sen seuraamisesta on kasvanut valtava kansainvälinen ilmiö. Psykologi Sini-Sofia Savola on seurannut myös oikeudenkäyntiä tiiviisti Suomesta käsin ja hän arvioi MTV Uutisille, että oikeudenkäynti on suurelle yleisölle äärimmäisen mielenkiintoinen monesta syystä. 

– Mehän päästään tässä sisälle harvinaiseen oikeusistuntoon katsomaan kun hyvin henkilökohtaisia asioita käsitellään siviilioikeudessa, ja samalla me pääsemme myös Hollywoodin kulisseihin, mikä on erittäin kiehtovaa. 

Savolan mukaan yksi monia kiinnostavista piirteistä on se, että koko maailman tuntemat huippunäyttelijät avaavat poikkeuksellisella tavalla elämänsä ja parisuhteensa vaiheita sekä kipukohtia. Erityisen kiinnostavaa Savolan mukaan tapauksessa on sen narratiivi. 

– Tässä tapauksessa poikkeuksellisesti, suhteessa siihen, mitä viime vuosina on jouduttu paljon näkemään ja kuulemaan, niin tässä tapauksessa vaikutusvaltainen, varakas mies vaikuttaakin olevan uhri ja ikään kuin heikompana näyttäytyvä nainen vaikuttaisikin olevan tekijä. Tämä ei ole se tarina, mitä me on totuttu kuulemaan ja mikä myös ihmisiä kiinnostaa. 

Oikeudenkäynnin aikana Depp on saanut osakseen suurelta yleisöltä enemmän tukea ja Heard puolestaan parjausta. Savola kertoo, että vaikka Heardin osakseen saama viha sekä mustamaalaus ovat olleet kamalaa seurattavaa, on hänen tiiminsä puolelta nähty Savolan mukaan oikeudenkäynnin aikana runsaasti epäeettistä toimintaa. 

– Osaan sanoa vain oman ammattini puolesta, siellä on ollut psykiatrien ja psykologien todistuksia, Amber Heardin puolelta siellä on nähty todella epäeettisiä suorituksia näiltä ammattilaisilta. Minussa ne ovat ainakin herättäneet vihaa, hämmennystä, pöyristyneisyyttä, vähän surullisuuttakin, että tätä omaa alaa käytetään näin hyväksi. 

– Myös se, että ihminen, joka näyttää siltä, että todennäköisesti valehtelee häneen kohdistuneesta vakavasta seksuaalisesta väkivallasta ja hyväksikäytöstä, niin kyllä se herättää ihmisissä vihaa. Ja toisaalta myös herättää sen huolen, että miten sitten ne uhrit, jotka tällaista kokevat jatkuvasti, miten he tämän näkevät. 

Katso yllä olevalta videolta viimeisin läpikäynti oikeudenkäynnin vaiheista sekä psykologi Sini-Sofia Savolan analyysi oikeusprosessista ja sen vaiheista.

Lue myös:

    Uusimmat