Media ei ansaitse puhtaita papereita Marinin bileuutisoinnista, sanoo JSN-puheenjohtaja – moitteita jauhojengi-korjausten puuttumisesta

Saivatko tiedotusvälineet puhtaat paperit Julkisen sanan neuvostolta Marinin bilevideokohusta? Vastaamassa puheenjohtaja Eero Hyvönen 6:52
Yksityisyyden suoja on pääministerillä viimeistään tämän JSN-päätöksen jäljiltä hyvin kapea, arvioi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen. Näin hän arvioi median onnistumista haastattelussa.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan mukaan vapauttavista JSN-ratkaisuista huolimatta media ei saa puhtaita papereita pääministeri Sanna Mariniin liittyvästä bileuutisoinnista.

Julkisen sanan neuvoston (JSN) tuoreen ratkaisun mukaan medialla oli oikeus julkaista sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlissa tanssivasta pääministeri Marinista ja muista juhliin osallistuneista.

Ratkaisu ei kuitenkaan tarkoita, että suomalainen media saisi puhtaat paperit bileuutisoinnista, sanoo Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen.

Hyvönen painottaa, että ratkaisussa on käsitelty vain murto-osa päiväkausia tiedotusvälineiden pääuutisena olleesta uutisoinnista.

– Tutkimme vain jutut, joista on tehty kantelu, hän sanoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Hyvönen painottaa, että kyseiset kantelut tutkittiin huolellisesti.

– Vaikka ne [ratkaisut] olivat vapauttavia, siellä on vähän kritiikkiäkin mukana. Ja kolmesta päätöksestä äänestettiin.

Jauhojengi-uutisoinnissa parannettavaa

Neuvostoa jakaneiden eriävien mielipiteiden takana on uutisointi jauhojengi-sanan ympärillä.

Useammassakin jutussa oli toivomisen varaa, kun tulkinnanvaraisen sanan kuuleminen videolla kerrottiin joissain jutuissa ensin faktana, jota sitten lievennettiin tulkinnaksi ilman, että tätä kerrottiin yleisölle.

Hyvönen peräänkuuluttaa medialta läpinäkyvyyttä.

– Asioita esitettiin varmana, että siellä kuullaan "jauhojengi". Se muuttuikin tulkinnanvaraiseksi ilman että yleisölle kerrottiin sitä. Tästä tuli moitteita, ettei merkitä tällaisia [korjauksia]. Kaksi jäsentä olisi halunnut antaa langettavan peräti siitä, ettei ollut merkitty tätä muutosta näkyviin.

Kynnys langettavan antamiselle on kuitenkin korkea tiedotusvälineelle, joka uutisoi maan ylimmän poliittisen vallan käyttäjästä.

– Jonkinlainen yksityisyyden suoja pääministerilläkin on, mutta se on hyvin kapea, Hyvönen sanoo.

– Eri asia on sitten se, minkälaisia väitteitä esitetään siinä [uutisoinnin] yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat