Kallio, Helsinki 2.9.2001

"Aloha Soppamies!

Rock 'n' Rollin kuningas, Elvis Presley ei lukuisista päinvastaisista havainnoista huolimatta liene enää elävien kirjoissa. Todennäköisemmin Elvari johtaa pilvenreunalla taivaaallista gospel-kuoroa seuranaan perintöprinssit Buddy Holly ja Eddie Cochran.

Minä ja kolme parasta kaveriani olemme vaalineet kuninkaan muistoa rokkenroll-ympyröissä 70-luvun lopulta saakka. 16.8. tulee kuluneeksi 24 vuotta Bossin poismenosta ja haluaisimme kunniottaa Memphisin suurta poikaa nauttimalla loistokkaan muistoaterian täällä Kalliossa.

Elvis diggasi turhan rasvaista safkaa, joka näkyi pahasti vyötärönseudulla. Siksi ehdotan aterian teemaksi terveellisempää Hawaijin-meininkiä Kingin 60-luvun hulahula-leffojen tyyliin.

Put on your Blue Suede Shoes and take care of the kitchen..."

(ohjeet neljälle)

Höyrytetyt nieriä- ja broilerikääröt

4 broilerin rintaa
1 nieriä
muutama thai-munakoiso
chilijauhetta
suolaa
1 lime
kuivattuja limenlehtiä
*bambu-steameri (aasialaisista ruokakaupoista)
*arkki banaaninlehtiä (sama juttu)
1. Liota banaaninlehtiä lämpimässä vedessä jonkin aikaa. Huuhtele hyvin ja kuivaa.
2. Paloittele broileri annospaloiksi. Poista nieriästä nahka ja rasvaiset valkoiset osat. Leikkaa annospaloiksi. Siivuta thai-koisot.
3. Leikkaa banaaninlehdet A4-kokoisiksi arkeiksi (tarvitset neljä arkkia). Asettele kullekin arkille broileria, nieriää ja munakoison siivuja. Mausta suolalla ja chilijauheella.
4. Taittele ensin banaaninlehtien pidemmät sivut yhteen ja kääri sitten rullalle niin, että saat aikaiseksi napakan käärön. Pistä kuoreen pari reikää, jotta höyry pääsee kypsyttämään lihat kunnolla.
Huom! Jos et saa käsiisi banaaninlehtiä, tavallinen folio ajaa asian kunhan muistat rei'ittää senkin.
5. Aseta kääröt bambusteamereihin (yhteen mahtuu kaksi kääröä).
6. Laske vesikattila puolilleen vettä. Kiehauta ja heitä sekaan neljään osaan lohkottu lime, hyppysellinen suolaa ja muutama limen lehti.
7. Laita steamerit kiehuvan vesikattilan ylle päällekkäin ja kypsennä noin puoli tuntia. Kypsennyksen puolivälissä vaihda steamereiden paikkoja niin, että molemmat saavat osansa kovemmasta höyrystä.
8. Kun kääröt ovat kypsyneet 30 minuuttia, ota pois liedeltä ja avaa varovasti yksi kääröistä. Tarkista, että liha on kauttaaltaan kypsää.
9. Tarjoa käääröt heti chili-korianteri -nuudeleiden kera.

Chili-korianteri-nuudelit

1 paketti soba-, ramen- tai munanuudeleita
1 tuore punainen chili
nippu korianteria
pieni kourallinen pavunituja
kasvisöljyä (esim. maapähkinä)

1. Keitä nuuudelit paketin ohjeen mukaan runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja aseta sivuun.
2. Pilko chilit ja korianteri.
3. Lämmitä öljy wokissa ja paistele chilejä hetken aikaa. Lisää pavunidut ja heti perään nuudelit. Paista jatkuvasti käännellen pari minuuttia, lisää aivan loppuvaiheessa tuore korianteri. Huom! Nuudelit kannattaa paistaa kahdessa erässä. Jos pannuun lataa kerralla liikaa tavaraa, nuudelit eivät maustu kunnolla.

Aloha from Hell (Elviksen hedelmäsalaatti)

Tähän salaattiin voi kukin käyttää haluamiaan tuoreita trooppisia ja eksoottisia hedelmiä makunsa mukaan. Kaikkea alla lueteltua ei välttämättä löydy kotimarketin hevi-osastolta.

2 persimon-hedelmää
6 viikunaa
1 lohikäärme-hedelmä
kourallinen litzejä
1 ananas
puolikas papaija
1 mango
4-5 tähtianistaa
2 vaniljatankoa
1 dl sokeria
6 dl vettä
2 dl Malibua

1. Kuori, paloittele ja tarvittaessa poista hedelmistä siemenet ja kivet. Viikunoihin voi jättää kuoret, kunhan poistaa kannat. Siirrä pilkotut hedelmät kulhoon.
2. Halkaise vaniljatangot.
3. Mittaa kattilaan 6 dl vettä ja laita kiehumaan.
4. Kaada sekaan sokeri, tähtianikset, vaniljatangot ja pari desiä Malibua.
5. Vähennä lämpöä ja keittele hiljalleen noin puoli tuntia.
6. Siirrä kattila pois liedeltä, anna jäähtyä hetken ja kaada liemi sitten hedelmien päälle. Kun kulho ei enää tunnu kuumalta, siirrä salaatti vielä pariksi tunniksi jääkaappiin kylmenemään ennen tarjoamista.

Lue myös:

    Uusimmat