Kala maistuu kevään juhlapöydässä

Kala on herkullista tarjottavaa kevään monissa juhlissa. Jos emännällä on kiire, kannattaa hyödyntää kaupan tarjoamia valmiita tuotteita. Viipaloidut graavi- ja kylmäsavukalat vaativat vain tarjoiluvadille kauniisti asettelun ja koristelun.

Kalaa pitää varata 50-100 grammaa ruokailijaa kohti. Tarjoa kalat keitettyjen perunoiden, hyvän ruisleivän ja/tai erilaisten salaattien kanssa noutopöydän takuuvarmana herkkuna. Valmiit graavi- ja kylmäsavulohi ja -kirjolohiviipaleet tai -palat sopivat hyvin raaka-aineeksi esim. voileipiin, salaatteihin, voileipäkakkuihin ja muihin leivonnaisiin.

Myös tuoretta kalaa on keväällä runsaasti saatavilla. Hedelmäinen uunilahna maistuu varmasti, samoin paistetut ahvenet.

Salaatti savustetusta kalasta

4-6 annosta pääruokana, 8-12 annosta noutopöydässä

  • 400-500 g perattua savustettua siikaa, kirjolohta tai lohta
  • 2-3 ruukkua erilaista salaattia
  • 1 pss (200g) pakastepapuja
  • 1 kurkku
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • 3-4 kovaksi keitettyä munaa
  • 15-20 mustaa oliivia
  • mustapippuria myllystä
  • noin 1/2 ruukkua tilliä ja/tai sitruunamelissaa

Kastike:

  • 5 rkl sitruunamehua
  • 1 1/2 dl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • (1-2 rkl sinappia)
  • noin 1/2 ruukkua tilliä tai sitruunamelissaa

Kokoa salaatti laakealle vadille. Tarjoa kastike erikseen kannusta, jossa ottimena on pieni kauha. Silloin kastiketta voi sekoittaa ennen ottamista. Lautanen ja lautasliina kannun alla estävät ölytippojen tipahtamisen pöytäliinalle. Tarjoa salaatin seuraksi hyvää leipää. Jos vieraita tulee paljon ja vähitellen, leikkaa ja silppua ainekset omiin kulhoihinsa ja pidä ne jääkaapissa. Kokoa uusi salaatti puhtaalle vadille tarpeen mukaan.

Keitä pakastepavut pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä ne heti kylmässä vedessä. Valuta. Jos pavut ovat pitkiä, pätki ne haarukkapaloiksi. Kuori munat ja lohko ne pitkittäin neljään osaan. Silppua yrtit.

Sekoita kastikeaineet. Mausta kastike halutessasi sinapilla. Lisää puolet hienonnetusta tillistä tai sitruunamelissasta kastikkeen joukkoon. Tarkista kastikeen maku. Revi salaatin lehdet sopivan kokoisiksi suupaloiksi (isoja salaatinlehtiä on hankala syödä pelkällä haarukalla sotkematta vaatteitaan). Levitä lehdet laakealle vadille.

Nosta päälle haarukkapaloiksi pienitty kala. Ripottele sekaan pavut ja oliivit ja kirsikkatomaatit. Nosta kananmunalohkot kauniisti salaatin reunoille. Rouhaise salaatin päälle mustapippuria ja ripottele pinnalle tilliä tai sitruunamelissaa.

Vinkki: Jos haluat salaatista ruokaisemman, lisää joukkoon 4-8 kuutioitua keitettyä perunaa. Pirskota niiden sekaan viinietikkaa, öljyä ja suolaa ja anna maustua ennen salaatin joukkoon lisäämistä. Voit käyttää myös kaupan peruna-punajuurisalaattia. Lusikoi se salaattivadin keskelle ja kokoa muu salaatti sen ympärille. Kun tarjoat salaatin noutopöydässä, nosta kastikekannu ja leipäkori lähelle salaattivatia. Jätä pöytään lautasen mentävä tila, jotta salaattia pystyy ottamaan kahdella kädellä.

Lime-chilisilli

4-6 annosta

  • 1 prk (silliä 150 g) mattjes-, sipuli- tai muita sillipaloja tai 1-2 kevytsuolattua sillifileetä
  • 1 lime

Kastike:

  • 1 limen mehu
  • 2 rkl öljyä
  • ripaus sokeria tarvittaessa
  • 1/2-1 punasipuli
  • 1/2 mieto chili
  • 2-3 oksaa korianteria tai persiljaa

Valuta sillipalat hyvin. Jos käytät sillifileitä, leikkaa ne haarukkapaloiksi. Purista limen mehu ja sekoita se öljyyn. Lisää tarvittaessa vähän sokeria sillin makeudesta riippuen. Pese toinen lime hyvin ja leikkaa se viipaleiksi. Poista chilistä siemenet niin, että chilin puolikas säilyttää muotonsa.

Leikkaa chili vinottain renkaiksi. Kuori ja viipaloi tai suikaloi punasipuli. Leikkaa korianterin lehdet muutamaan osaan. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua 1/2-2 tuntia tai yön yli. Nostele limeviipaleet koristeeksi ja lisää pinnalle muutama tuore korianterin lehti.

Hedelmäinen uunilahna

Kuusi annosta

  • 1 (noin 1,5 kg) lahna
  • 1 pieni omena
  • 1 pieni sipuli
  • (0,5 dl ruohosipulisilppua)
  • 6 kuivattua luumua
  • 6 kuivattua aprikoosia
  • 1 tl suolaa
  • 0,25 tl jauhettua valkopippuria
  • 2-3 rkl juoksevaa margariinia
  • 2-3 rkl korppujauhoa

Pyydä kauppiasta suomustamaan lahna. Jos et saa valmiiksi suomustetua kalaa, aseta kala isoon muovipussiin. Työnnä kätesi suomustinraudan kanssa pussiin ja suomusta lahna muovipussin suojissa niin vältyt keittiön puhdistukselta. Huuhtaise kala nopeasti ja laita leivinpaperoidulle pellille. Kuori omena ja sipuli ja leikkaa ne viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon (ruohosipulisilppu) kuivatut hedelmät sekä suola ja pippuri. Täytä lahnan vatsaontelo seoksella.

Sivele lahnan pinta juoksevalla margariinilla ja siivilöi päälle korppujauhoja. Ripottele lopuksi pinnalle vielä suolaa. Kypsennä uunissa ensin 200 asteessa noin 10 minuuttia. Pienennä sitten lämpo 175 asteeseen ja jatka kypsennystä 40-50 minuuttia. Samassa uunissa voit tehdä lahnan lisäkkeeksi lohkoperunat. Ne kypsyvät 30 minuutissa. Jos kaipaat kastiketta, voit maustaa kermaviilin yrittisilpulla, sinapilla ja sitruunamehulla.

(MTV3 - STT - ProKala Oy)

Lue myös:

    Uusimmat