Kaksoisveljen kanssa jaettu kohtu voi vaikuttaa tytön elämään vielä kolmekymppisenä – tuttu hormoni yhteydessä jopa lapsettomuuteen

Tuore PNAS-tiedelehdessä julkaistu tutkimus lisää näyttöä siitä, että miespuolinen kaksonen vaikutta naispuolisen kaksosen elämään.

Kohdussa tapahtuva altistuminen poikakaksosen kehittymiselle välttämättömälle testosteronille näyttää voivan vaikuttaa tyttökaksoseen kolmekymppiseksi asti.

Norjalaisista 13 717 tyttö-poikakaksosesta vuosina 1967–1978 kerätty data osoittaa, että kohdussa testosteronille altistuneet tytöt valmistuvat tavallista harvemmin lukiosta, hankkivat epätodennäköisemmin korkeakoulututkinnon, menevät harvemmin naimisiin ja saavat lapsia sekä tienaavat vähemmän rahaa kolmikymppisinä.

Yhteys huomattiin, vaikka poikakaksonen olisi kuollut pian synnytyksen jälkeen. Tämä vihjaa, että nimenomaan syntymää ennen tapahtuva altistuminen testosteronille voi vaikuttaa tyttökaksosen elämään pitkällä aikajänteellä. Vaikka vaikutus ei ollut suuri, keskimäärin ero oli vajaan kymmenen prosentin luokkaa, tutkijat pitävät sitä tilastollisesti merkittävänä.

Tukea suomalaistutkimuksesta 

Myös vuonna 2007 julkaistussa suomalaisvetoisessa tutkimuksessa havaittiin, että kaksoisveli voi vaikuttaa kaksoissisaren kehitykseen. Tutkimuksessa sikiöaikainen altistuminen testosteronille yhdistettiin hedelmällisyyden laskuun ja pienempään todennäköisyyteen avioitua.

Tuore norjalaiskaksosia käsittävä tutkimus vahvistaakin oletusta, jonka mukaan testosteronille altistuminen kohdussa aiheuttaa muutoksia tyttökaksosen käytökseen. Tutkijat eivät ole huomanneet, että poikakaksosen altistuminen naishormoneille olisi yhteydessä pitkällä aikavälillä havaittaviin seurauksiin.

Myös ympäristöllä vaikutusta kehitykseen 

Tutkijat huomauttavat tiedotteessa, että sikiöaikaisella altistumisella testosteronille voi olla myös positiivisia seurauksia, joita ei olla vielä löydetty. Myös ympäröivät sosiaaliset normit vaikuttavat suuresti lapsen kehitykseen sekä siihen, millainen käytös nähdään myönteisessä ja millainen kielteisessä valossa.

Lue myös:

    Uusimmat