Kaksitoista vuotta sitten Mikael jäi raitiovaunun alle eikä hänen uskottu enää heräävän – kertoo elämästään vakavan aivovamman kanssa: "Jouduin opettelemaan hengittämisen uudelleen"

3:33
Katso videolta, miten Mikael Turtiainen kertoo hämmästyttävästä toipumisestaan ja miltä uudessa esteettömässä kodissa näyttää.

Kaksitoista vuotta sitten Mikael Turtiainen joutui vakavaan liikenneturmaan, jossa hän sai vaikean aivovamman. Elämän iloa se ei kuitenkaan sammuttanut, ja nyt Turtiainen on muuttamassa uuteen täysin esteettömään asuntoonsa Tuusulaan.

Kesäkuussa 2008, muutama päivä ylioppilasjuhliensa jälkeen, hiphop-tanssija Mikael Turtiainen oli matkalla lauluharjoituksiin Helsingissä. Hän oli ylittämässä katua, ja raitiovaununkuljettaja viittoi hänelle antaakseen tietä.

Kuljettajalla kuitenkin tapahtui kohtalokas erehdys, ja hän painoikin jarrun sijasta kaasua.

Alle yhden prosentin mahdollisuus selviämiseen

Turtiainen jäi raitiovaunun alle ja sai vakavan aivovamman. Lääkärit eivät uskoneet hänen heräävän koomasta, ja jos heräisi, hänen ei ainakaan uskottu enää puhuvan tai liikkuvan.

Hänelle annettiin alle yhden prosentin mahdollisuus heräämiseen.

Turtiainen kuitenkin peittosi kaikki todennäköisyydet.

– Olen toipunut superhyvin, ja onneksi paraneminen jatkuu koko ajan, nyt 31-vuotias Turtiainen kertoo.

Hengittäminenkin piti opetella uudelleen

Toipuminen ei kuitenkaan ole ollut aivan helppo matka. Sen jälkeen, kun hän heräsi koomasta, kaikki piti opetella uudestaan.

– Kropan lihasten käyttämisen, silmäluomien liikuttamisen ja hengittämisenkin jouduin opettelemaan itse uudestaan, Turtiainen kertoo.

Onnettomuudesta on nyt kulunut 12 vuotta. Hän on toipunut hämmästyttävän nopeasti.

Liikkuminen on verissä, ja ensimmäisen tanssinsa onnettomuuden jälkeen entinen MM-hopeamitalisti tanssi pyörätuolissa jo puoli vuotta onnettomuuden jälkeen, ja harrastus jatkuu edelleen.

Kolmen vuoden rakennusprojekti

Nyt heinäkuussa, muutamaa päivää ennen asuntomessujen alkamista pirteä Turtiainen esittelee tulevaa asuntoaan Tuusulassa messualueella, johon hänelle on rakennettu Suomessa harvinainen esteetön koti – Villa Mikael.

Turtiainen on itse suunnitellut talon visuaalisen ilmeen ja sisustuksen, ja isä Petri Turtiainen on huolehtinut esteettömyyden suunnittelusta.

Verhot ja valaistus säädetään tabletilla ja vaatehuoneesta on tehty läpikuljettava, jotta siellä ei tarvitse turhaan pyöriä pyörätuolilla. Ja kuten suomalaisissa kodeissa yleensä, on täälläkin sauna.

Taloa on suunniteltu jo kolme vuotta.

Kodin seinille on ripustettu vedoksia Turtiaisen abstrakteista maalauksista, ja isoista ikkunoista aukeaa olohuoneeseen kaunis ja suojaisa piha.

Intohimo musiikkiin ja tanssiin ei ole hiipunut, ja uudessa kodissa hänellä onkin oma musiikkihuone syntikoineen ja dj-pöytineen.

Elämäniloa ei pysäytä mikään

Kaikki uudessa kodissa on ajateltu niin, että Turtiainen pystyy elämään mahdollisimman itsenäistä elämää.

Hän on aiemminkin asunut omassa kodissa, mutta on ollut enemmän avustajien ja labradorinkoira Kingin varassa. Täälläkään apu ei toisaalta ole kaukana, koska avustaja ja hänen kumppaninsa ovat rakennuttaneet talon naapuriin.

Turtiainen kertoo olevansa tällä hetkellä onnellinen elämäänsä ja odottavansa innolla heidän yhteisiä hetkiään Tuusulassa. Tupaantuliaisjuhlatkin on jo suunniteltu.

– Olemme suunnitelleet aika paljon, mitä kaikkea erilaista ja mukavaa voidaan täällä tontillamme ja kodeissamme tehdä ongelmitta.

Turtiaisen kuntoutuminen jatkuu edelleen.

Mutta mikä Turtiaista on motivoinut kaikki nämä vuodet työskentelemään kuntoutumisensa eteen? Hänelle vastaus on yksinkertainen.

– Rakkaus elämään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja