Kaikkien aikojen laajin syöpätutkimus osoittaa: Syövän merkit ilmenevät jo kauan ennen diagnoosia

Syöpä yleistyy tulevaisuudessa –  jopa joka kolmas saattaa sairastua 2:42
Tulevaisuudessa jopa joka kolmas suomalainen saattaa sairastua syöpään, kertoo osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta.

Ensimmäiset syövän merkit voivat ilmetä jo vuosia tai vuosikymmeniä ennen syöpädiagnoosia. Asia ilmenee tutkimuksesta, joka on osa suurempaa ’’Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes project’’ -tutkimushanketta. Kyseessä on kaikkien aikojen kattavin syöpätutkimus.

Löydökset pohjautuvat näytteisiin, joita on otettu yli 2 500 kasvaimesta ja 38 eri syöpätyypistä. Tutkimus osoittaa, että on olemassa luultua pidempi aikaväli, jolloin syöpäsairauden varhaisessa vaiheessa olevia potilaita voitaisiin testata ja hoitaa. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

– On erikoista, että jotkut geneettiset muutokset ovat ilmeisesti esiintyneet vuosia ennen diagnoosia, kauan ennen muita syövän merkkejä, sanoo Clemence Jolly, yksi tutkimuksen kanssakirjoittajista Lontoon Francis Crick -instituutista.

Aikajanat yli 30 syövän geenimutaatioiden etenemiselle

Tutkijat onnistuivat luomaan aikajanat eri syöpien aiheuttamille geenimutaatioille.

– Tiedämme nyt yli 30 syövän kohdalla, millaisia geneettisiä muutoksia tulee todennäköisesti tapahtumaan ja milloin ne tapahtuvat, sanoo Peter Van Loo, toinen tutkimukseen osallistuneista.

– Näiden löydösten tekeminen tarkoittaa sitä, että nyt pitäisi olla mahdollista kehittää kokeita, jotka havaitsevat syövän aikaisemmin.

Tutkimustulokset eivät tuo syövän seulontaan välitöntä muutosta

Tutkimuksessa tehdyt löydökset eivät johda välittömiin muutoksiin syövän seulonnassa. Se kuitenkin osoittaa, että syöpäriskissä olevat potilaat voitaisiin havaita varhaisemmassa vaiheessa.

Tutkimus paljasti, että noin puolet varhaisimmista mutaatioista esiintyy vain yhdeksässä geenissä. Tämä tarkoittaa sitä, että vain pieni osa normaaleista soluista laukaisee sen, että geeni erkanee normaalista kehityksestä.

Tulevaisuudessa voi olla mahdollista, että varhaiset mutaatiot havaitaan niin sanotulla nestemäisellä biopsialla, eli koepalalla. Nestemäisellä biopsialla voidaan havaita mutaatioita verenkierrossa kelluvasta DNA:sta, ja osoittaa kehossa oleva kasvain.

– Voisimme yrittää tunnistaa varhaiset mutaatiot ja tehdä jonkinlaista herkkää kuvantamista potilaille, Peter Van Loo sanoo.

– Vielä pidemmällä tulevaisuudessa voisimme suunnitella tapoja, jotka kohdistaisivat tällaiset solut ja saisivat ne näkymään kuvannassa. Tai tappaisi ne kertaheitolla. Mutta tämä on vielä tieteisfiktion tasolla.

Aiemmat syöpätutkimukset keskittyneet vain pieneen osaan geeneistä

Aiemmat syöpätutkimukset ovat keskittyneet proteiineja koodaaviin geeneihin.

– Valtaosa työstä on kohdistunut genomin eli geeniperimän proteiineja koodaavaan osaan. Se on vain yksi prosentti siitä. Se on sama kuin yrittäisit koota palapeliä, jossa on 100 000 palaa, mutta 99 prosenttia paloista puuttuu, vertaa Lincoln Stein, joka kuuluu Pan-Cancer -hankkeen johtoryhmään.

Tuorein tutkimus valaisee geeniperimästämme jäljelle jäävän 99 prosentin osuutta syövän syntyyn. Tutkimus tunnisti useita olennaisia geenejä, jotka eivät kuulu proteiineja koodaaviin geeneihin.

Steinin mukaan hiljattain tunnistetut geenit lisäisivät niiden potilaiden osuutta, joiden syöpää aiheuttava mutaatio voidaan osoittaa, kaksi kolmasosasta noin 95 prosenttiin.

– Tätä ennen pimentoon jäi noin yksi kolmasosa klinikalle tulleista potilaista, Stein sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat