Kaikkien aikojen kirkkain musta aukko löydetty: Hirviö syö Auringon verran materiaa joka päivä

Se on siinä! Musta aukko ahmaisi tähden syövereihinsä – tutkijat julkaisivat tapahtumasta kuvia: "Me pyöritämme edelleen päitämme" 0:40
Musta aukko ahmaisi tähden syövereihinsä – tutkijat julkaisivat kuvia 300 miljoonan valovuoden päästä (30.1.2023)

Tutkijat ovat havainneet kaikkien aikojen kirkkaimman ja nopeimmin kasvavan kvasaarin, jonka keskustassa oleva musta aukko on todellinen kosminen hirviö.

Kyseinen kohde on nimeltään J0529-4351. Tiedesivusto Live Science kertoo, että kyseinen musta-aukko sijaitsee noin 12 miljardin valovuoden päässä ja sen massa vastaa 17-19 miljardia Auringon massaa. Musta aukko hotkii joka päivä yhden Auringon verran ainetta kyltymättömään kitaansa.

Kitka saa mustaan aukkoon pyörähtelevän materiaalin kuumenemaan. Tämä synnyttää valoa, jonka teleskoopit kykenevät havaitsemaan.

J0529-4351 havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2022 Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Gaia-avaruualuksella. Gaia on kartoittanut Linnunradan tähtien asemia ja liikettä. J0529-4351 kategorioitiin kuitenkin ensin virheellisesti tähdeksi.

Tutkijat havaitsivat tuoreessa tutkimuksessaan, että kyse olikin kvasaarista. VLT-teleskoopin havainnot vahvistivat, että kirkas kohde on todellakin massiivinen kvasaari eikä suinkaan tähti.

Tutkimus on julkaistu Nature-julkaisussa.

Tutkijat päättelivät kvasaarin kirkkaudesta, että se palaa materiaa syödessään noin 50 biljoonan Auringon teholla.

Lue myös:

    Uusimmat