Tutkijat havainneet outoa, selittämätöntä ääntä korkealla Maan ilmakehässä: "Lähde täysin tuntematon"

Tutkijat ovat havainneet korkealla Maan ilmakehässä ääniä, joiden aiheuttajasta ei ole tietoa.

Tutkimuspallot tekivät havaintoja stratosfääriksi kutsutusta Maan ilmakehän kerroksesta tarkalla mikrofonilla. Yksinkertaiset tutkimuspallot lensivät noin 20 kilometrin korkeudella. 

Tutkimuksen yhteydessä korkeuksissa havaittiin säännöllisin välein toistuvia outoja ääniä.

Avaruussivusto Space.com kirjoittaa, että mikrofonin havaitsemat äänet olivat infraääniä ja ne ovat niin matalataajuisia, että ihminen ei kykene niitä kuulemaan.

Tutkimusta tehneillä yhdysvaltalaisen Sandia National Laboratoriesin tutkijoilla ei ole tietoa, mikä aiheuttaa mystiset äänet.

– Stratosfäärissä on mystisiä infraäänisignaaleja, jotka toistuvat muutamia kertoja tunnissa joidenkin lentojen yhteydessä, mutta näiden äänten lähde on täysin tuntematon, toteaa tutkija Daniel Bowman

Tutkijat käyttivät äänien havainnoimisessa laitteita, jotka on suunniteltu monitoroimaan tulivuorien toimintaa. Laitteisto kykenee havaitsemaan erittäin matalalla taajuudella kuuluvia ääniä.

Tutkimuksessa käytetyt yksinkertaiset, aurinkovoimalla toimivat tutkimuspallot maksoivat tiedesivusto Eurekalertin mukaan vain noin 50 dollaria kappaleelta.

Samantyyppisiä palloja voidaan tulevaisuudessa ehkä käyttää myös muiden planeettojen ilmakehien tutkimiseen. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta planeetasta on paksun ilmakehän verhoama Venus.

Lue myös:

    Uusimmat