Kaikki Raaseporin tasoristeysonnettomuuden kuljettajan syytteet hylättiin

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet, jotka liittyvät Raaseporin kaksi vuotta sitten sattuneeseen tuhoisaan tasoristeysonnettomuuteen. Onnettomuudessa armeijan kuorma-auto ja VR:n taajamajuna törmäsivät.

Syyttäjä vaati ensin kuorma-autoa kuljettaneelle varusmiehelle tuntuvaa sakkorangaistusta tai ehdollista vankeutta kolmen varusmiestoverinsa kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta.

Syyttäjä kuitenkin ilmoitti myöhemmin, ettei vaadikaan rangaistusta. Syyttäjä katsoi, että vaikka tuomioistuin toteaisi kuljettajan syyllistyneen onnettomuudessa rikoksiin, tämä voidaan jättää tuomitsematta rangaistukseen.

Nyt tuomioistuin on katsonut, että sen lisäksi, että miestä ei tuomita rangaistukseen, tämä ei ole syyllistynyt kuolemantuottamukseen, liikenneturvallisuuden vaarantamiseen eikä palvelusrikokseen.

Sää oli huono, junan ääni ei kuulunut

Käräjäoikeuden mukaan tasoristeys oli sellainen, että miehen oli mahdoton huomata junaa ajoissa. Kuorma-autossa ollut toinen mies kertoi todistajana, että vaikka hänkin näki oikealle, hän ei nähnyt lähestyvää junaa.

Myös tekninen tutkinta tuki sitä, ettei näkeminen ollut mahdollista. Siihen vaikuttivat muun muassa taajamajunan väri ja huono sää. On mahdollista että ajajan paikalle ei myöskään kuulunut junan ääniä, koska auto oli niin hyvin eristetty.

Oikeuden mukaan olisi ollut kohtuutonta odottaa mieheltä, että hän olisi tajunnut, miten vaarallinen tasoristeys on ja että hän olisi siksi pyytänyt toista ihmistä tähystämään. Varusmieskuljettajia ei ollut ohjeistettu, että jonkun pitää seisoa auton ulkopuolella varmistamassa, ettei junaa tule, käräjäoikeus huomauttaa. Puolustusvoimissa tasoristeystä ei pidetty sillä tavalla varallisena, että siitä olisi varoitettu. Tasoristeystä käytettiin säännöllisesti.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voidaan valittaa hovioikeuteen. 


Lue myös:

    Uusimmat