Kahvista tuunataan nyt "rasvanpolton ihmejuomaa" yhdellä simppelillä ainesosalla – asiantuntijoilta yksimielinen tuomio

Sitruunakahvista on tullut TikTok-ilmiö. Asiantuntijoilta ei kuitenkaan heru juomalle juurikaan ylistystä, kertoo uutiskanava Fox.

TikTokissa villitsee nyt niksi, jonka mukaan aamukahvin joukkoon lisätyllä sitruunamehulla voi vaikuttaa oleellisesti painonhallintaan. Villitys sai alkunsa aiemmin tänä vuonna, kun muutamat TikTok-vaikuttajat ylistivät sitruunakahvin positiivisia vaikutuksia rasvanpolttoon. Eräällä viraalihitiksi nousseella videolla tunnettu, terveysväittämiin sosiaalisessa mediassa kantaa ottava lääkäri Brian Boxer Wachler vaikutti suosittelevan juomaa ja allekirjoittavan sen hyödyt. Todellisuudessa video oli kuitenkin väärennetty, eikä lääkärin lausunnolla ollut mitään tekemistä sitruunakahvin kanssa.

Alkuperäinen video on sittemmin poistettu palvelusta, mutta se jatkaa leviämistään muiden somekäyttäjien toimesta. Tieto videon väärästä informaatiosta ei ole tavoittanut kaikkia ja monet ovatkin sinnikkäästi ryhtyneet sitruunakahvikuurille. Ihmiset kertovat TikTokissa omista tuloksistaan: osa väittää, että juoma todella toimii, kun taas toiset tyrmäävät villityksen.

Jos video ei näy, katso se täältä.

Hashtagilla #lemoncoffee on jo yli 7,5 miljoonaa katselukertaa.

Asiantuntijoilta yksimielinen tuomio "rasvanpolton ihmejuomalle"

Nyt terveysasiantuntijat kommentoivat villitystä uutiskanava Foxille.

–  Sitruunan lisääminen kahvin joukkoon ei edesauta painonpudotusta. Sama pätee myös sitruunaveden juomiseen: sillä on hyvin vähän vaikutusta painonhallintaan, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti ja painonhallintaan erikoistunut kirjailija Erin Palinski-Wade.

Hän kuitenkin nostaa esille, että vähäkaloristen juomien nauttimisella voi olla joitain hyötyjä, mitä tulee painonhallintaan. Ne voivat auttaa hillitsemään nälkää.

– Se voi johtaa pienempien annosten syömiseen ja sitä kautta painon putoamiseen. Mutta sitruuna ei ole se syy, joka painoa pudottaa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Michelle Rauch on samoilla linjoilla.

–  Väite, että kahvin ja sitruunamehun yhdistäminen synnyttää rasvaa polttavan eliksiirin on puppua. Vaikka näillä komponenteilla voi olla omia terveyshyötyjään, ei ole mitään tieteellistä todistusaineistoa siitä, että näiden yhdistelmä auttaa laihtumaan.

Rauchin mukaan juoman liiallinen nauttiminen voi olla jopa haitaksi terveydelle. Sitruunan hapot voivat vahingoittaa hampaiden kiillettä ja ruokatorven pintaa sekä pahentaa refluksioireita.

–  TikTokissa ja muilla sosiaalisen median alustoilla on paljon ravitsemuksellista misinformaatiota. Kysy asiaa ravitsemusalan ammattilaisilta ennen kuin lähdet mukaan tällaisiin villityksiin, Rauch muistuttaa vielä. 


Videolla: Oletko jo testannut tätä hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa: ”Jakaa täysin mielipiteet” 

Oletko jo testannut hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa: ”Jakaa täysin mielipiteet” 0:55


Lähteet: Fox, TikTok

Lue myös:

    Uusimmat