Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaista kahvikeksintöä hehkutetaan maailmalla – potentiaalia multimiljardien bisnekseksi: "Ensimmäisen kupin nauttiminen oli jännittävä kokemus"

8:34Näin tehdään kahvia kasvisoluista  – MTV vierailee laboratoriossa
Julkaistu 19.10.2021 19:57

Emmi Niiniaho

Yhdysvaltalaisjulkaisukin uutisoi suomalaistutkijoiden uraa uurtavasta projektista.

MTV Uutiset kertoi vuonna 2019 tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan 60 prosenttia luonnonvaraisista kahvilajeista saattaisi olla häviämässä lähivuosina.

Kahvin kysyntä kasvaa koko ajan, mutta samalla viljelyala pienenee ilmastonmuutoksen vuoksi. Viljelyalan pienentyminen johtaa myös metsäkatoon, mikä ei tee kahvin tuotannosta kovin kestävää saatika eettistä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT pyrkii kehittämään ruoantuotantoa kasvisolujen avulla ja onkin tuottanut jo ensimmäiset kahvierät laboratoriossaan Espoossa. Voit katsoa pääkuvan videolta MTV Uutisten vierailusta laboratoriossa.

Merkittävästä tutkimuksesta on uutisoinut myös amerikkalaisjulkaisu New York Post.

Potentiaalia kasvaa multimiljardien arvoiseksi toimialaksi

Arviointipaneeli ja analyysitulokset osoittivat, että paahdetun kahvisolukon profiilissa oli tuoksun ja maun osalta paljon yhtäläisyyksiä tavallisen kahvin kanssa.

– Kahvinvalmistusta voidaan kuitenkin pitää omana taiteenlajinaan, ja siihen liittyy toistoon perustuvaa optimointia asiantuntijoiden valvonnassa. Tutkimustyömme toimii tällaisen työn perustana, kertoo tutkimustiimin päällikkö, Heiko Rischer VTT:stä, projektin tiedotteessa.

Kahvin kasvisoluviljelmä (oikealla) ja paahdettua VTT:n solumaatalouteen perustuvalla menetelmällä tuotettua kahvia

Rischer arvioi, että tuotannon käynnistäminen ja viranomaisten hyväksynnän saaminen häämöttäisi jo neljän vuoden päässä.

– Ensimmäisen kupin nauttiminen oli jännittävä kokemus, Rischer kertoo.

Rischer selitti New York Postille, että laboratioriossa kasvatetun kahvin edut ympäristölle perustuvat muun muassa vähempään tarpeeseen hyönteismyrkylle ja lannoitteelle sekä siihen, ettei kahvipapuja tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja markkinoille.

Tutkija Elviira Kärkkäinen valmistaa kahvia VTT:n laboratoriossa.

VTT:n tutkija Heikki Aisala, joka on vastuussa arviointiprosessista, kommentoi, ettei laboratoriossa kasvatettu kahvi läpäisisi toistaiseksi makuvaatimuksia, mutta sillä on paljon potentiaalia kasvaa multimiljardien arvoiseksi toimialaksi kansainvälisesti. 

– Se (laboratoriokahvi) maistuu sekoitukselta erityyppisiä kahveja. Emme ole ihan vielä siellä kaupallisessa mielessä, mutta se todellakin muistuttaa kahvia tällä hetkellä, Aisala kommentoi.

New York Post oli tiedustellut myös Sadulta, helsinkiläiseltä baristalta, suostuisivatko hifistelyyn taipuvaiset kahvin ystävät juomaan laboratioriossa kasvatettua kahvia.

– Luulen, että jonain päivänä menemme siihen suuntaan, koska kaikki luonnon kahvilähteet ovat katoamassa, joten meidän täytyy liikkua eteenpäin. Jos se maistuu yhtä hyvältä ja aromi on kahvipohjainen, miksikäs ei? Uskon, että se olisi mahdollista, Satu kommentoi.

Lähteet: VTT, New York Post

Lue myös: Kahvi, joka säilyy kotonasi "huomattavasti paremmin" – oletko jo testannut?

Lisää aiheesta:

Suomessa kehitettiin tapa kasvattaa kahvia laboratoriossa – VTT:n keksintö haastaa perinteisen kahvin viljelynIlmastonmuutos voi uhata suomalaisten suosikkikahveja – tutkijaryhmä uskoo ratkaisun löytyneen: "Melkein kuin Graalin malja"Tämä kofeiinipitoinen supertuote on kielletty EU-maissa – löi kokeneen suomalaispaahtajankin ällikällä: "Meinasin tippua tuolilta kun maistoin ensimmäistä kertaa"Tutkijat kehittelivät kahvittoman kahvin – ja se tekee hyvää niin sinulle kuin ympäristölleKirja-arvio: Kun juot, juo vähemmän ja parempaaKahviasiantuntijat: Suomalaisen suodatinkahvin riittävyydestä syytä olla huolissaan – ilmastonmuutos on todellinen uhka
KahviJuomatKeksinnötMakuja
Kahvin kasvisoluviljelmä (oikealla) ja paahdettua VTT:n solumaatalouteen perustuvalla menetelmällä tuotettua kahvia.VTT
Tutkija Elviira Kärkkäinen valmistaa kahvia VTT:n laboratoriossa.VTT

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • 27.8.07:46
    Huomenta Suomi

    Säilytätkö avattua kahvipakettia yli viikon? Toimi näin

  • 26.8.07:45
    Tutkimustulokset

    Nyt selvisi paras aika juoda kahvia

  • 25.8.07:43
    Juomat

    Suodatinpussit loppu – voiko ne korvata talouspaperilla?

  • 26.6.06:28
    Sydänterveys

    Kahvikupponen voi pidentää elinikää – kaksi ainesosaa kuitenkin kumoaa hyödyt

  • 23.6.09:07
    Somehitit

    Piiastiinan neronleimaus: Tällainen on Möccimaster