"Harva tulee ajatelleeksi…" – tiedätkö sinä, mitä tarkoittavat merkinnät 1x4 ja 102 suodatinpusseissa?

suodatinpaperi kahvi
Ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Mitä numeromerkinnät paketin kyljessä tarkoittavat? Shutterstock

Suomalaiset ovat todellista kahvikansaa ja suurimmalta osalta kahvinjuojista löytyy kotoaan suodatinkahvinkeitin. Suodatinpusseja valmistava yritys Fredman paljastaa mielenkiintoisia faktoja pusseihin liittyen. Tiesitkö sinä jo näitä?

Perjantaina 1.10.2021 vietetään jälleen kansainvälistä kahvipäivää. Suomalaiset juovat 9,3 kiloa kahvia vuodessa henkeä kohden ja ovat perinteisen suodatinkahvin ystäviä. Suurin osa kahvista kotitalouksissa, työpaikoilla, kahviloissa ja ravintoloissa nautitaan edelleen suodatinkahvina, useimmiten vaaleapaahtoisena.

Suomalaisten kahvinjanon sammuttamiseen kuluu myös valtava määrä suodatinpaperia. 

– Suomessa käytetään vuosittain arviolta yli kaksi miljardia suodatinpussia. Keskimääräinen suomalainen kuluttaa yhden suodatinpussin joka päivä. 5,6-miljoonaisella kansalla niitä menee vuodessa reilut kaksi miljardia, Fredmanin tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo laskee. 

Fredman on ainoa kotimainen suodatinpussien valmistaja ja yrityksen tehtaalla Raumalla valmistetaan pusseja vuoden ympäri männystä ja kuusesta. Suodatinpussien valmistamisessa yli jäävä paperi paalataan ja kierrätetään uudestaan raaka-aineeksi.

Mitkä ihmeen 1x4 ja 102? 

Jos ostat suodatinpusseja, olet varmasti törmännyt pakettien kyljessä numeromerkintöihin.

– Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, mitä ne oikeasti tarkoittavat, Fredmanilta kerrotaan. 

Suomessa kotien kahvinkeittimissä on yleensä V-mallinen suodatin. Pohja on samanlainen, mutta korkeus vaihtelee. 

– Suodatinpapereissa on kaksi yleistä tyyppinumeroa. 1x4 tarkoittaa, että vedellä täytetystä suodattimesta saa neljä kuppia kahvia. 102 on tarkoitettu pienemmälle, kahden kupin vetoiselle suodattimelle. Numerointijärjestelmät ovat jääneet elämään rinnakkaisina. Mitä isompi jälkimmäinen numero, sitä suurempi pussin tilavuus, tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo sanoo. 

Pussin pitää istua suodattimeen hyvin, jotta kahvin aromit liukenevat tasaisesti. Suodatinpussissa on saumat, jotka taittelemalla pussi istuu täydellisesti. 

Ruskea vai valkaistu suodatinpussi, kumpi kannattaa valita?

Suodatinpusseja on olemassa sekä valkaistuja että valkaisemattomia.

Ruskea suodatinpussi valmistetaan valkaisemattomasta selluloosasta. Pauligin mukaan kaikkein tarkimmat kahviharrastajat ovat sitä mieltä, että valkaistu paperi ei maistu eikä tuoksu yhtä vahvasti kuin valkaisematon. Käsittely neutraloi maut ja tuoksut suodatinpussista. Suodatinpussien valkaisussa ei käytetä kloorin tapaisia kemikaaleja, vaan ympäristöystävällistä happivalkaisua. 

Muistathan, että suodatinpussit poroineen kierrätetään biojätteeseen.

Katso videolta, miten kahvia maistellaan oikein:

3:53

Lähteet: Fredman, Paulig


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja