Älä lankea kahvimokaan! Pauligilta muistutetaan: "Jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon..."

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43 Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt

Miten kahvia säilytetään oikein? Koostimme säilytysvinkkejä kansainvälisen kahvipäivän kunniaksi.

Videolla: Joko tiesit tämän Moccamaster-niksin? 

Perjantaina 1.10. vietetään kansainvälistä kahvipäivää. Kuten tiedetään, suomalaiset ovat suuria kahvinystäviä ja rakastavat erityisesti perinteistä suodatinkahvia. Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla mielenkiintoisia faktoja suodatinpusseista. Kannattaako käyttää ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja ja mitä tarkoittavat pakettien merkinnät 1x4 tai 102?

Kahvipäivän kunniaksi on aika kerrata myös kahvin säilytykseen liittyviä sääntöjä ja ohjeistuksia. Missä kahvia kannattaa säilyttää ja kauanko keitetty kahvi säilyy?

Kuuluuko kahvi jääkaappiin vai huoneenlämpöön?

Pauligin mukaan kahvia tulisi säilyttää pääsääntöisesti huoneenlämmössä. Kahvi kannattaa pitää mahdollisimman kuivassa paikassa ja valolta suojattuna. Kahvia ei kannata laittaa esimerkiksi hellan viereiseen kaappiin lämpövaihteluiden takia.

 Yhdessä tilanteessa kahvi kannattaa kuitenkin siirtää jääkaappiin.

Muista, kahvia voi myös pakastaa!

Myös pakastettaessa kahvin tulee olla huolellisesti ja ilmatiiviisti pakattu. Kun otat kahvin pakastimesta, anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen paketin avaamista. Pakastettua kahvia ei saa pakastaa uudelleen.

– Jos juot kahvia vain harvoin, voit säilyttää tiiviisti suljettua kahvipakettia jääkaapissa. Näin se säilyy pidempään tuoreena. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon, silloin se kannattaa säilyttää jääkaapissa, Pauligilta kerrotaan.

Kahvipaketin tulisi olla jääkaapissa tiiviisti suljettuna, jotta siihen ei tartu tuoksuja ja makuja muista ruoista. 

Älä kaada kahvia suoraan peltipurkkiin

Monilta suomalaisilta löytyy kotoaan kahvin säilytykseen tarkoitettuja peltipurkkeja. Purkit ovat oiva säilytyspaikka kahvipaketeille, sillä ne suojaavat kahvia haitalliselta valolta, hapelta ja kosteudelta. Muista kuitenkin laittaa kahvi purkkiin omassa pakkauksessaan. Kahvia ei tulisi missään nimessä kaataa paketista peltipurkkiin, sillä kahvista tartuu tällöin rasvaa purkin pintaan. Tuore kahvi voi mennä pilalle, kun se on kosketuksissa vanhasta kahvirasvasta likaantuneen peltipurkin kanssa.

Kauanko kahvi säilyy keitettynä?

Mitä tapahtuu jos kahvin jättää keitinlevylle seisomaan pidemmäksi aikaa? Kuinka kauan kahvi säilyy pannussa hyvänä? Pauligin baristojen mukaan seisottaminen ei kannata, jos haluat nauttia kahvisi mahdollisimman tuoreena ja hyvänmakuisena.

– Kahvijuoma sisältää merkittävästi haihtuvia aromiaineita. Mitä pitempään kahvia seisottaa, sitä enemmän siitä haihtuu aromiaineita, minkä myötä kahvin maku ja laatu heikkenevät. Jo puolen tunnin seisomisen kuluttua kahvin maku alkaa kärsiä. 

Jos tulee keittäneeksi liikaa kahvia, Pauligilta suositellaan siirtämään se kuumalla vedellä lämmitettyyn termoskannuun. Siellä se säilyy hyvänä muutaman tunnin ajan. Toinen vaihtoehto on, että kahvia hyödyntää vaikkapa ruoanlaitossa tai leivonnassa. Juoma sopii hyvin kastikkeisiin ja marinadeihin tai vaikka kakkujen kostukkeeksi. 

Lähde: Paulig

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!