Kahvista terveyshavainto: Istumatyötä tekevän kannattaa juoda sumppia

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01
KATSO MYÖS VIDEO: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä.

Istumatyötä tekevien kannattaisi juoda kahvia.

Istumatyötä tekevillä kahvinjuojilla oli 24 prosenttia pienempi kuolleisuusriski verrattuna istumatyötä tekeviin henkilöihin, jotka eivät juoneet kahvia, kertoo tutkija The Washington Postille.

Havainnon taustalla on huhtikuussa BMC Public Health -lehdessä huhtikuussa julkaistu tutkimus. 

Tulos ei sisältynyt alkuperäiseen artikkeliin, vaan se laskettiin The Washington Postin pyynnöstä, lehti kirjoittaa.

Lukeman laski ja toimitti Postille Huimin Zhou, Kiinassa sijaitsevan Soochow-yliopiston tutkija, joka on kahvia ja terveyttä käsittelevän tutkimuksen pääkirjoittaja.

Kahvinjuonti vaikuttaa istumatyöläisen terveyteen

Itse tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että niillä henkilöillä, jotka eivät juoneet kahvia ja jotka istuivat kuusi tuntia tai enemmän päivässä, oli 58 prosenttia suurempi todennäköisyys kuolla kaikkiin syihin kuin kahvinjuojilla, jotka istuivat alle kuusi tuntia päivässä. 

Tutkimuksen mukaan tämä osoittaa sekä istumiseen liittyvät riskit että kahvinjuontiin liittyvän hyödyn.

The Post -lehdelle toimittamassaan analyysissä Zhou kirjoitti, että vertailu valittiin, koska siihen sisältyi kaksi "riskialtteinta" käyttäytymisen tapaa yhdessä ja kaksi vähiten "riskialtteinta" käyttäytymistapaa yhdessä.

Tutkimuksen teosta

Tutkimuksessa hyödynnettiin 10 639 ihmisen tietoja. Ne oli kerätty vuosina 2007–2018 amerikkalaisen National Center for Health Statistics -tilastokeskuksen National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) -tutkimuksessa.

Siinä tarkastellaan amerikkalaisen terveydentilaa ja ravitsemusta. Tutkimus on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 1999 lähtien.

Toinenkin havainto

Tutkijat havaitsivat myös, että yli kahdeksan tunnin päivittäinen istuminen oli yhteydessä 46 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuuden riskiin ja 79 prosenttia korkeampaan sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riskiin verrattuna niihin, jotka istuivat alle neljä tuntia päivässä.

Lisäksi niillä, jotka joivat eniten kahvia (yli kaksi kupillista päivässä), oli 33 prosenttia pienempi kokonaiskuolleisuuden riski ja 54 prosenttia pienempi sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riski kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia.

Johtopäätöksissään tutkijat toteavat kahvin olevan monimutkainen yhdiste, joten sitä pitää tutkia enemmän.

Katso myös video: Näillä vinkeillä keität hyvää kahvia

Näillä vinkeillä keität hyvää kahvia 1:48
Kahvila Sävyn omistaja, barista Matias Merikukka, neuvoo, mitä kannattaa huomioida kahvia valitessa ja mistä aineksista syntyy hyvä kuppi suodatinkahvia.

Lue myös:

    Uusimmat