Ruotsalaistutkimus paljasti yllätyksen suodatinkahvista – valmistustavalla vaikutus terveyteesi: "Vahvoja ja vakuuttavia todisteita"

kahvi kahvikupit
Shutterstock

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan kahvin valmistustavalla on väliä, mikäli mielii saada juomasta irti terveyshyötyjä. Tutkimustuloksista kerrottiin keskiviikkona European Journal of Preventive Gardiology -julkaisussa. Tutkimuksesta uutisoi CNN.

Göteborgin yliopiston pitkäaikaistutkimus osoittaa, että suodatusmenetelmällä valmistettu kahvi on terveydelle paras vaihtoehto. Jos kahvia ei suodata, siihen jää haitallisia yhdisteitä.

– Filtteröimätön eli suodattamaton kahvi sisältää yhdisteitä, jotka nostavan veren kolesterolia Suodattaminen poistaa nämä, jolloin on epätodennäköisempää saada sydänkohtaus tai kuolla ennenaikaisesti, ruotsalaisyliopiston lääketieteen professori Dag Thelle sanoo ja jatkaa vielä:

– Tutkimuksemme tarjoaa vahvoja ja vakuuttavia todisteita siitä, että kahvin valmistusmenetelmä voi vaikuttaa sydänkohtauksiin ja elinikään.

Tämä tarkoittaa CNN:n mukaan huonoja uutisia niille, jotka valmistavat kahvinsa esimerkiksi pressopannulla tai turkkilaiseen tapaan kahvipannulla.  Tähän tapaan valmistetut kahvit sisältävät enemmän kafestoli- ja kahveoliyhdisteitä. Suodatettujen kahvien tiedetään sisältävän vähemmän kafestolia ja kahveolia verrattaessa kahviin, joka valmistetaan uuttamalla kahvipurut suoraan vedessä.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä yhdisteet voivat nostaa triglyseridi- ja LDL-kolesterolitasoja. Pysyttele siis suodatetussa kahvissa, sillä paperisuodatin auttaa nappaamaan nämä yhdisteet pois kahvista, CNN:n rekisteröity ravitsemusterapeutti Lisa Drayer sanoo.

Terveydelle parempi juoda 4 kupillista suotatinkahvia kuin jättää kahvi kokonaan juomatta

Tuoreessa ruotsalaistutkimuksessa seurattiin yli puolta miljoonaa norjalaista miestä ja naista 20 vuoden ajan. Tutkimuksessa mukana olleet olivat 20-79-vuotiaita. Tutkimustulokset osoittivat suodattamattoman kahvin juomisen nostavan yli 60-vuotiaiden miesten kuolleisuusriskiä sydänperäisiin sairauksiin.

Sen sijaan suodatetun kahvin juomisen todettiin olevan terveydelle parempi kuin kahvin jättämättä juominen kokonaan. Suodatinkahvin juojilla riski kuolla mihin tahansa putosi 15 prosenttilla. Riski menehtyä sydänperäisiin sairauksiin putosi miehillä 12 prosenttia ja naisilla peräti 20 prosenttia.

Kaikista pienin kuolleisuusluku oli niillä ihmisillä, jotka joivat neljä kuppia suodatettua kahvia päivässä. 

– Ikä, sukupuoli tai muut elämäntavat eivät pystyneet selittämään asiaa, joten uskomme löydöksemme olevan totta, ruotsalaisprofessori Thelle sanoo.

Thelle suosittelee korkean kolesterolin omaavien ihmisten jättävän suodattamattoman kahvin juomatta. 

– Kaikki muut, juokaa kahvinne hyvällä omallatunnolla ja valitkaa suodatinkahvi.

Lähde: CNN

***

Oletko jo testannut huipputrendikästä vatkattua kahvia eli dalgonaa? Se valmistuu pikakahvista.

1:16

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja