Kahvinkeittimestä syttyi tulipalo Raahessa, 6- ja 10-vuotiaat lapset kuolivat – oikeus tuomitsi isän kuolemantuottamuksesta

Käräjäoikeus on tuominnut viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen isän, joka aiheutti huolimattomuudellaan kahden lapsensa kuolemaan johtaneen palon Raahessa syksyllä 2016.

Oikeus tuomitsi 48-vuotiaan miehen muun muassa kahdesta kuolemantuottamuksesta. Rivitalopalossa kuolivat hänen 6- ja 10-vuotiaat lapsensa.

Oikeuden mukaan mies oli tapahtuma-aikaan vahvassa humalassa. Tämä osoittaa tuomion mukaan välinpitämättömyyttä lasten huolehtimisesta.

– Selvää on, että mies on tietoisesti saattanut itsensä vahvaan humalaan, vaikka hänen vastuullaan on ollut lapsia, mikä osoittaa jonkinasteista välinpitämättömyyttä hänellä olevaa huolellisuusvelvoitettaan kohtaan, tuomiossa todetaan.

Oikeuden mukaan toisin toimimalla mies olisi voinut välttää palon. 

– Välttääkseen seuraamuksen mies olisi voinut toimia tilanteessa toisin ja hänellä olisi ollut kyky havaita seurauksen sattumisen mahdollisuus, tuomiossa todetaan.

Mies tuomittiin kuolemantuottamusten lisäksi yleisvaaran tuottamuksesta ja vammantuottamuksesta. Kolmas lapsi sai palossa vammoja, jotka vaativat leikkaushoitoa.

Mies pyysi lievempää tuomiota lasten menettämisen takia 

Mies katsoi itse, ettei hän ollut tapahtuma-aikaan kovin humalassa. Hän myös kiisti sen, että humala olisi ollut syy siihen, että tulipalon syttyminen jäi huomaamatta.

– Tulipalon syttymisen havaitsemiseen on vaikuttanut se, että hän oli jo nukkumassa tulipalon syttyessä ja koska tiheä ja kitkerä savu esti alkupalon näkemisen, vastauksessa sanotaan.

Mies pyysi, että rangaistusta tuomittaessa oikeus ottaisi lieventävänä seikkana huomioon tulipalon hänelle aiheuttamat seuraukset, siis kahden lapsen kuoleman ja yhden loukkaantumisen.

Käräjäoikeus piti rangaistuksen lieventämistä kohtuullisena.

– Mies on menettänyt kaksi poikaansa nyt hänen syykseen luetun huolimattoman menettelyn ja rikoksen seurauksena. Rangaistus ilman lievennystä johtaisi hänen kannaltaan kohtuuttomaan lopputulokseen, oikeus toteaa.

Keittiön palovaroittimessa ei ollut paristoja – palo syttyi liedellä olleesta kahvinkeittimestä 

Palo sai alkunsa perheen rivitaloasunnossa, jossa kahvinkeitin syttyi palamaan vahingossa päälle kytkeytyneellä liedellä. Kahvinkeitin oli oikeuden mukaan siirretty liedelle tiskien tieltä ja hella oli mennyt päälle ilmeisesti vahingossa, kun mies poltti tupakkaa liesituulettimen alla.

Asunnon keittiössä olleessa palovaroittimessa ei ollut paristoa, eikä toisen palovaroittimen toiminnasta ole tietoa.

Palo syttyi poliisin mukaan puolenyön jälkeen. Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle tulipalo oli levinnyt lähes koko rakennukseen.

Neljän asuinhuoneiston rivitalo tuhoutui palossa täysin. Muissa asunnoissa olleet ihmiset pääsivät pelastautumaan.

Tulipalo johti suositukseen palovaroittimien lisäämisestä

Tapausta tutkinut Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) suositti tapauksen tiimoilta koteihin lisää palovaroittimia ja keittiöihin turvallisia liesiä.

Keskus suositti myös varmistamaan, että hätäpoistuminen uusien pien- ja rivitalojen makuuhuoneista onnistuu. Varatienä pitäisi olla kiinteillä avauskahvoilla varustettu ikkuna, josta pystyy poistumaan.

Nykyvaatimukset edellyttävät, että asunnoissa pitää olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Tämä ohjaa viranomaisen mukaan muun muassa siihen, että palovaroittimia on kodeissa usein vain yksi.

Otkesin mukaan tutkimukset osoittavat, että lapset heräävät huonosti palovaroittimiin tai palon ääniin.

Asuntojen keittiöihin olisi syytä asentaa sellaiset liedet, joissa ainakin lieden tahaton päälle kytkeytyminen on estetty.

Lue myös:

    Uusimmat