Kahvilaa pitävä perheenäiti valvoo yöt miettien, mistä saisi leivän pöytään – korona iskee rajusti pienyrittäjiin

Presidentti Niinistö kommentoi hallituksen toimia MTV:n erikoishaastattelussa - Suomi historiallisessa tilanteessa koronaviruksen takia 8:32
Tasavallan presidentti kommentoi hallituksen koronatoimia MTV:n erikoishaastattelussa.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi 11. maaliskuuta. Terveyden lisäksi myös koko maailman talous on vaakalaudalla.

Pienyrittäjien kukkarossa korona voi tuntua lähes kuolettavana iskuna.

– Ei kyllä uni tule, nyt on liikaa mietittävää. Miten tästä taas selvitään, jos joutuu laittamaan kahvilan kiinni, pohti perheenäiti Minna Ylén sosiaalisessa mediassa aamuyön tunteina.

Ylén pitää Minnan unelma -nimistä kahvilaa Jaalan entisessä kunnassa Kouvolassa. Koska hänen kahvilansa avasi ovensa vasta viime kesänä, minkäänlaisia säästöjä tai puskurirahastoa ei vielä ole. Tiukka taloudellinen tilanne on koronaviruksen leviämisen myötä muuttunut sietämättömäksi.

– Valvon yöt miettien, onkohan seuraavana päivänä asiakkaita. Viime viikolla lounasasiakkaita kävi noin neljä päivässä, Ylén sanoo MTV Uutisille.

Pienyrittäjä on vaihtanut lounaan buffet-linjaston annoksiin ja ottanut salaattipöydän pois. Lounaan on tällä viikolla voinut ottaa myös mukaan. Ylén toivoo, että varotoimet saisivat edes muutaman asiakkaan houkuteltua paikalle. 

Kesäksi pitäisi palkata kesätyöntekijöitä ja maksaa isoja hankintoja, koska mökkiläiset tekevät kesäsesongista vilkkaan. Mitään ei näinä epävarmoina aikoina kuitenkaan uskalla tehdä, koska tulevaisuus on täysin hämärän peitossa.

Lisää huonoja uutisia

Minnan unelma on Ylénin ainoa tulonlähde. Hän pyörittää kahvilaa yksin ja on pandemia-aikoinakin töissä, koska ei muutakaan voi. Kotona odottaa kaksi pientä lasta, jotka pitäisi jollakin konstilla ruokkia. 

– Kyllähän se koronan saaminen pelottaa. Kädet ovat jo ihan ruvella kaikesta pesemisestä ja desinfioinnista. Olen töissä, koska ei ole muuta vaihtoehtoa. Joka penni on otettava käyttöön, laskuja kun tulee ovista ja ikkunoista. 

Tänään tuli huonoja uutisia myös Ylénin miehen työpaikasta, joka aikoo lomauttaa työntekijöitään. Ylénin mielessä pyörii yhä uudelleen sama kysymys kuin monella muullakin yrittäjällä.

– Miten ihmeessä täältä noustaan? 

Lue myös:

    Uusimmat