Kaarle Kustaan skandaali veti hovin hiljaiseksi

Ruotsalaisarvioiden mukaan hovin asianajajat ovat miettineet päänsä puhki ulospääsyä kuninkaan tilanteesta.

Ruotsin kuninkaan metsästysretki herätti valtaisan mediahuomion torstaina Länsi-Götanmaan Hunnebergissa. Ympäri Pohjoismaita saapunut toimittajalauma odotti innokkaana hirvijahdissa olleen kuninkaan kommentteja vastajulkaistusta skandaalikirjasta, jossa tämän väitettiin käyneen strippiklubilla ja vieraissa sängyissä.

Kirjassa kuninkaan kerrotaan viihtyneen Tukholman alamaailman pyörittämässä tyttöbaarissa ja pitäneen rakastajaa. Kirjan mukaan kuningas seurusteli 1990-luvun lopussa kuuluisan laulajan kanssa, mistä myös kuningatar Silvian kerrottiin olleen tietoinen.

Suurin osa kirjan väitteistä koski tapahtumia 1980- ja 1990-luvuilta.

Oikeuskäsittely pahentaisi skandaalia

Väitteiden tunnustaminen olisi kuitenkin ollut skandaali, mutta myös niiden kieltäminen olisi saattanut ajaa kuninkaan kinkkiseen tilanteeseen. Tietämättömyys kirjan sisällöstä säästi Kaarle XVI Kustaan ainakin toistaiseksi kiusallisilta lisäkysymyksiltä kirjan totuudenmukaisuudesta.

Aftonbladet-lehden haastattelemien oikeusoppineiden mukaan mahdollinen oikeudenkäynti pahentaisi skandaalia, sillä oikeuskäsittelyssä kuningas saattaisi joutua puhumaan yksityiselämästään kaiken kansan edessä.

– Kuninkaalla on riski joutua kertomaan oikeudessa yksityiselämänsä yksityiskohtia. Hän on se, jolla on eniten hävittävää, asianajaja Peter Althin sanoi Aftonbladetille.

Kaarle XVI Kustaa - Vastahakoinen monarkki -kirjan kirjoittajat Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher ja Tove Meyer ovat ilmoittaneet olevansa tarvittaessa valmiita oikeudenkäyntiin, lehti kertoi.

Kirja: Säpo vei kohukuvat kuninkaasta

Kirjailijat sanovat teoksen tietojen perustuvan lukuisiin haastatteluihin eri ihmisten kanssa. Jotkut kirjoittajille puhuneista naisista kertoivat harrastaneensa seksiä ja viettäneensä villejä juhlia kuninkaan kanssa.

Naiset eivät esiinny kirjassa nimellään, mikä on nostattanut vaatimuksia lähteiden paljastamisesta. Kirjailijat kertovat henkilötietojen salaamisen olevan välttämätöntä, sillä kuninkaan sisäpiiri on heidän mukaansa jo yrittänyt painostaa lähteitä.

– Nämä ovat erittäin vaikutusvaltaisia henkilöitä, joilla on voimavaroja. Osaa heistä (naisista) on jo uhkailtu, kun he olivat ottaneet kuvia eri tilaisuuksissa, Rauscher kertoi Expressen-lehdelle.

Kirjan mukaan Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on käynyt salaa naisten asunnoissa etsimässä mahdollisia kohukuvia yksityisjuhlista, joissa kuningas oli ollut mukana. Aftonbladetin mukaan Säpo ei ole kiistänyt eikä myöntänyt väitettä.

(MTV3–STT–TT)

Lue myös:

    Uusimmat