Kaapo Kakko, Patrik Laineen ja Mikko Rantasen vaikea tilanne, Rasmus Ristolaisen kinkkinen tulevaisuus – tässä NHL-kauden mehevimmät tärpit

Jääkiekkosarja NHL pärähtää käyntiin torstain vastaisena yönä neljällä ottelulla. MTV Urheilu listasi kauden polttavimmat kysymykset – vähän sinivalkoisesti painottaen.

Nostaako Kaapo Kakko New York Rangersin uudelle tasolle?

Ilmassa on saman kaltaista kutkutusta kuin syksyllä 2016, kun Patrik Laine aloitteli NHL-uraansa. Laine osoitti välittömästi olevansa valmis isoon liigaan. 

Kakon kohdalla odotukset ovat jopa isompia kuin Laineella aikanaan. Hänestä odotetaan sitä ykköshevosta, joka raahaa viime vuodet myllerrysvaiheessa olevan organisaation uuteen nousuun. 

Kakko tuskin itse lähestyy ensimmäistä NHL-kauttaan siitä vinkkelistä, että hänen pitäisi nostaa Manhattanin ylpeys heti ensimmäisellä kaudella Stanley Cupin finaaliin. Tai vaikka sitä ajatusta Kakolle syöttäisi, ei kylmänviileä turkulaisnuorukainen siitä häkeltyisi. 

Valmentaja David Quinn on korostanut moneen otteeseen, että Kakolle pitää antaa aikaa, vaikka hän onkin superlahjakkuus. Se on fiksua puhetta valmentajalta, joka haluaa varmistaa viimeiseen asti, ettei oma suojatti luhistu paineen alla. 

Rangersilla on päällä hyvä noste. Artemi Panarinin ja Jacob Trouban hankkiminen lisäsi tulivoimaa merkittävästi. Filip Chytil, Lias Andersson, Pavel Butshnevitsh ja Vitali Kravtsov ovat lupaavia nuoria pelaajia, jotka voivat muodostaa tulevien vuosien hyökkäysytimen Kakon ohella. 

Kakko voi nakuttaa pisteitä jo tulokaskaudella, mutta malttakaa Rangersin kannattajat vielä pari vuotta. Sitten vuonna 1994 Stanley Cupin voittanut seura voi olla taas voittoiskussa. 

Ja Kakko häärii sen ryhmän päällikkönä. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Miten sopimuksen venyminen vaikuttaa Mikko Rantaseen ja Patrik Laineeseen?

Mikko Rantanen ja Patrik Laine saivat kuin saivatkin sorvattua sopimuksensa kuntoon NHL-kauden alla. Ei tarvinnut jäädä kärvistelemään Berniin, Turkuun tai Tampereelle. 

Vaikka pelaajat luistelevat tätä nykyä lähes läpi kesän, harjoitusleirit ovat edelleen tiukkatahtisia rypistyksiä, joilla luodaan pohja käyntiin. Yhtä kovaa treeniä ja varsinkin harjoituspelejä on vaikea simuloida eurooppalaisseurojen treeneissä. 

Rantanen ja Laine ovat kovassa iskussa, mutta kovaan NHL:n runkosarjatahtiin hyppääminen lähes kylmiltään voi tuntua luistelulihaksissa muutaman ensimmäisen peliviikon aikana. 

Mikko Rantasen on helppo hypätä superketjuun Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin rinnalle. Laineen tilalle on vähän kinkkisempi. 

Laine on on ilmaissut tyytymättömyytensä asemaansa Jetsissä, mikä on herättänyt isoa spekulointia Pohjois-Amerikassa. Miten päävalmentaja Paul Maurice käyttää Lainetta tämän kaiken jälkeen? 

Laine on nyt merkitty mies. Jos tulosta ei heti synny, vanhat kommentit kaivetaan nopeasti esiin.

Jets on muutenkin sekavassa tilanteessa ja avoimia kysymyksiä on paljon, vaikka Laine ja Kyle Connor tekivätkin sopimukset. Dustin Byfuglienin ratkaisu peliuran jatkamisesta määrittää paljon seuran lähitulevaisuuden suuntaa.

Jaksaako Connor McDavid taistella repaleisen Edmonton Oilersin eteen?

Hän on jääkiekkomaailman yksinäisin mies. Connor McDavidin jalat ovat vahvat, mutta ne ovat äärirajoilla hänen yrittäessään raahata risaista joukkuetta perässään. 

McDavid on päässyt neljällä NHL-kaudellaan nauttimaan vain kerran playoff-maailmasta. Eikä niitä sarjoja ole lähitulevaisuudessa näköpiirissäkään. 

Kokenut GM Ken Holland tuli sammuttamaan riitaisan johdon aiheuttamia tulipaloja, mutta hänelläkin kestää vuosia ennen kuin seura palaa edes lähelle dynastiavuosiensa loistoa. 

McDavid pystyy taikomaan maaleja tyhjästä, mutta ihmeisiin ei hänkään yksin pysty. Viime kaudella 105 pistettä takonut Leon Draisaitl on loistava pelimies, mutta tukijoukkoja on armottoman vähän.  McDavidin kommenteista on paistanut läpi iso tuska. Supertähti on joukkuepelaaja, vaikka hän soolomaaleja iskeekin. 

Kanadalaistähdellä on sopimus Oilersin kanssa vuoteen 2026 asti. No, oli Wayne Gretzkylläkin vuoteen 1999.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Pelaako Rasmus Ristolainen kauden loppuun Buffalo Sabresissa?

Huhut Rasmus Ristolaisen ympärillä ovat pyörineet jo pitkään, mutta ne saivat lisää pontta kesän aikana. Ristolainen ilmaisi suoraan tyytymättömyytensä Sabresiin.

Ristolainen haluaisi ympäristöön, jossa saisi omat vahvuutensa esiin. Pinnat Ristolaiselle siitä, että hän on tuonut ajatuksiaan niin avoimesti julki. 

Ei Ristolainen ole ensimmäinen jääkiekkoilija, joka on tyytymätön tilaansa. Siirto vain on hänen tapauksessaan aika mutkikas juttu. Ristolainen tienaa 5,4 miljoonaa dollaria kaudessa, eikä Sabres halua treidata häntä alehintaan. 

Ristolaisen tilanne on täynnä ristiriitaa. "Turun Ivan Drago" pystyy hallitsemaan kaukaloa pelkällä katseellaan, mutta välillä omissa kolisee ja rankasti. Viime kauden miinuslukema –41 oli surkea suoritus – oli sitten pelikavereiden tuki miten puutteellista tahansa. 

Jos kauppa ei toteudu ja Ristolainen pelaa koko kauden Sabresissa, sen jälkeen häneltä vasta vaaditaankin kovaa työmoraalia ja selkärankaa. Pitäisi antaa joka ilta täydet joukkueelle, jossa et halua pelata. 

Ristolaisen ei kannata välttämättä ostaa joulukoristeita nykyiseen kämppään Buffalossa. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Lyökö Henrik Borgström itsensä läpi Florida Panthersissa?

Henrik Borgström on ollut Florida Panthersin se suomalaissentteri, joka on ollut vähemmän esillä. Kun Aleksander Barkov on noussut kohti koko NHL:n eliittiä, samalla Borgström on hiipinyt taustalla Panthersin sisäisessä sentterikategoriassa. 

Borgström aloittaa kauden NHL:ssä, ja on näillä näkymin siellä pysyvästi. Taitavalle syöttelijälle on tarjolla kolmossentterin rooli Barkovin ja Vincent Trocheckin takana. 

Floridan valmentajanvaihdos teki Borgströmille hyvää, sillä vanhan valmennuksen luotto alkoi hiipua. Toisaalta Borgström on nyt paljon vahvempi pelaaja kuin viime kaudella.

Massaa on tullut lisää viisi kiloa kesän aikana – ja siitä on iso osa lihasta. 

Saako St. Louis Blues virvoketta uhkaavaan mestaruuskrapulaan?

St. Louis Bluesin viime kauden mestaruus oli osoitus siitä, että voimalle löytyy aina vastavoima. Kun NHL on mennyt liikkuvampaan suuntaan, Blues nappasi kannun vanhan ajan äijäkiekolla. Varsinkin Bluesin puolustus oli rakennettu isokokoisista ja vahvoista pakeista. Vastustajat olivat ihmeissään, kun tilaa ei löytynyt maalin edestä milliäkään. 

Tuhkimotarinan lunnaat ovat kovat. Aika harva odottaa Bluesin uusivan mestaruutensa. Jo pudotuspeleihin pääseminen olisi kova saavutus. 

Bluesin kokoonpano on kaiken lisäksi säilynyt hyvin pitkältä muuttumattomana. Kesä on ollut raskasjalkaiselle ryhmälle erittäin lyhyt. 

Uuden elämän ytimessä on varsinkin mestarivahti Jordan Binnington, joka lähti viime kauteen Bluesin nelosveskarina. Hän teki 4,4 miljoonan dollarin jatkosopimuksen, vaikkei ole NHL-urallaan edes kohdannut edes kaikkia oman divisioonansa joukkueita. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Saako Auston Matthews pidettyä pelihousut jalassa?

Maple Leafsin tähttipelaaja Auston Matthews vastasi syksyn jymäkimmästä Toronto-kohusta, kun selvisi, että hän häiriköi naispuolista vartijaa humalassa muun muassa vetämällä housut kinttuihin. 

Matthews tuskin saa tempauksestaan valtavaa tuomiota, mutta mainehaitta on melkonen varsinkin Torontossa, jossa moisia tempauksia ei ihan heti unohdeta. 

Matthews on luunkova pelimies, jonka odotetaan nostavan omalla panoksellaan Maple Leafs takaisin suuruuden päiviin. Lisää painolasteja hän ei enää kaipaa. 

Kaikki kääntyy kyllä hyväksi, kunhan kulmatilaneessa pelihousujen naru on riittävän tiukalla. 

Nostaako kesän voimaharjoittelu Jesperi Kotkaniemen pelin tasoa Montreal Canadiensissa?

Jesperi Kotkaniemi pelasi erittäin lupaavan debyyttikauden NHL:ssä, mutta nyt hän lähtee kauteen täysin erilaisista asetelmista. Kotkaniemeltä odotetaan nyt tasonnostoa ja sitä, että tulosta tulee joka ilta. 

Kotkaniemi on nyt vahvempi kuin viime kaudella. Saattaa johtua kovasta kesätreenistä, mutta harjoituskaudella peli on ollut vielä väkinäistä. 

Kotkaniemen ulottuvuus ja pelinäkemys ovat kovaa valuuttaa NHL-tasollakin, mutta yhtenä avainkysymyksenä on kovassa pelitempossa pysyminen. Jos Kotkaniemi ehtii tilanteisiin, hän tekee kovaa jälkeä. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Onko Nashville Predators parempi joukkue ilman P.K. Subbania?

P.K. Subbanin hankkiminen oli alkujaankin erikoinen veto Nashville Predatorsilta. Subban on loistava pelaaja, mutta showmies ei tuntunut mitenkään sopivalta pelaajalta työteliääseen ja nöyrään ryhmään. 

Subban oli kun sirkusmies maanviljelijöiden joukossa. 

Subban on loistava kiekollinen puolustaja, mutta hänen suurin sädekehänsä on himmentynyt. Loukkaantumiset ovat syöneet itseluottamusta, eikä luistelu ole ollut enää yhtä hyvää kuin ennen. 

Kun Subban on lähtenyt, Predators on entistä vaarallisempi. Se on vanha Predators.

Lue myös:

    Uusimmat