Juustotarjotin syntyy helposti – lue vinkit!

Näyttävä juustotarjotin sopii hyvin loppuvuoden juhlien ja illanistujaisten tarjoiluun. Houkutteleva juustotarjotin syntyy, kun valitset mahdollisimman erinäköisiä ja -makuisia juustoja.

Juustojen kanssa naposteltavaksi voi varata pientä tarjottavaa kuten pähkinöitä, makeita hedelmiä ja marjoja tai niistä valmistettuja kompotteja. Piparit, pähkinä- ja saaristolaisleipä, hapankorput ja voileipäkeksit maistuvat myös hyvin juustopöydässä.

Varmoja valintoja ja yllätyksiä

Tarjottavaksi voi varata sekä pehmeitä ja kovia että voimakkaita ja mietoja juustoja. Juustotarjottimen klassikoiden sinihomejuuston ja perinteisen kermaisen juuston rinnalle voi valita myös kevyempiä juustoja. Tuttujen juustojen ohessa voi kokeilla myös harvinaisempia yllättäjiä, joita löytyy useita myös suomalaisten juustojen laajasta valikoimasta.

Usein tarjottimelle valitaan 4–5 juustolaatua, mutta herkuttelu onnistuu hyvin yhdelläkin juustolla. Juustoja on hyvä varata yhteensä 150–200 grammaa henkeä kohti. Juustot kannattaa ottaa pois jääkaapista puolisen tuntia ennen niiden tarjoamista.

Juhlava juustopöytä

Valkohomejuustoa, sinihomejuustoa, kovia juustoja, viikunapäärynähilloa ja hunajapähkinöitä

Hunajapähkinät

4 dl erilaisia pähkinöitä kuten hassel-, saksan-, cashew- ja pistaasipähkinä
3 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl valkoista balsamico-etikkaa

Paahda pähkinät uunissa tai pannulla niin, että ne hieman saavat kaunista väriä. Ota pois uunista ja laita metalli- tai posliiniastiaan. Kaada mukaan hunaja sekä etikka. Sekoita ja anna jäähtyä. Säilytä huoneen lämmössä. Tarjoile varsinkin kovien juustojen sekä sinihomejuustojen kera.

Viikuna-päärynähilloke

5 dl kuivattuja viikunoita
1 iso päärynä
1 dl hillosokeria
0,5 dl punaviinietikkaa
3 dl punaviiniä
vettä
1 kanelitanko
1 tähtianis

Kuori päärynä ja poista siitä siemenkota. Kuutioi se ja halkaise viikunat. Kaada päälle punaviini, etikka ja sen verran vettä, että ne juuri peittyvät. Lisää mukaan myös sokeri ja mausteet. Tuo hiljalleen kiehumispisteeseen ja hauduta noin 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä ja nauti juustojen kera.

Tähtiä, poroja ja sydämiä

Tarjoilulle saa lisää näyttävyyttä, kun leikkaa osan juustoista erimuotoisiksi paloiksi, vaikkapa kolmioiksi tai tangoiksi. Juustoleivästä saa helposti leikattua pienillä piparkakkumuoteilla hauskoja suupaloja: poroja, tähtiä ja sydämiä.

Paahtoleivät päärynä- ja homejuustopäällystein

Valitse kypsiä, mutta kiinteitä päärynöitä tähän herkkuun. Suolainen ja muruinen roquefort on ihanteellisin juusto tähän pikkuruokaan, joka sopii alkupalaksi, mutta miksei vaikka jälkiruoaksikin?

Neljälle:

8 viipaletta vaaleaa leipää
oliiviöljyä
3/4 dl parmesaaniraastetta
2 päärynää
2 rkl voita
1 rkl fariinisokeria
½ tl mustapippurirouhetta
1 rkl korianterisilppua
200 g rucolaa
1 punasipuli
1 kurkku
200 g sinihomejuustoa

Koristeluun:

mustapippurirouhetta

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Penslaa leipäviipaleet oliiviöljyllä ja laita ne leivinpaperille uunipellille. Ripottele leiville parmesaaniraaste ja paahda niitä uunissa n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Nosta uunista ja anna jäähtyä.

2. Kuori päärynät, poista siemenkodat ja viipaloi hedelmät. Kuumenna voi pannulla keskilämmöllä. Lisää fariinisokeri, pippuri ja korianteri ja kuullota minuutti. Lisää päärynäviipaleet ja paista 2 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes nekin ovat kullanruskeita. Siirrä päärynät sivuun ja säästä paistoliemi.

3. Perkaa rucolat. Kuori punasipuli ja viipaloi se sekä kurkku. Leikkaa leipäsiivut vinottain puoliksi ja asettele leipäkolmiot neljälle lautaselle. Jaa rucola, kurkku, punasipuli ja sinihomejuusto leiville. Nosta päällimmäiseksi päärynäviipaleet ja kaada päärynöiden paistoliemi annoksille. Ripota pinnalle vielä mustapippurirouhetta ja tarjoile heti niin kauan kuin leivät ovat vielä rapeita.

Hunajainen juustosalaatti

Kermainen kastike kruunaa juustosalaatin.

4 annosta

200 g juustoa (esim. Polar, Oltermanni)
1 punainen paprika
1 omena
salaatinlehtiä tarjollepanoon

Kastike:

1 keltuainen
1/4 tl suolaa
1 tl sinappia
2 rkl Rajamäen Hunaja-omenaviinietikkaa
n. 2 dl rypsiöljyä
1/2 dl kuohukermaa

Kuutioi juusto, paprika sekä omena ja sekoita kuutiot keskenään.

Kastike: Vatkaa keltuaisen joukkoon suola, sinappi ja viinietikka. Lisää vähitellen, koko ajan vatkaten öljy. Vaahdota kerma ja lisää se valmiin kastikkeen joukkoon.

Sekoita kastike salaatin joukkoon. Asettele salaatti lautasille salaatinlehtien päälle.

Lähteet: Maito ja Terveys

Lue myös:

    Uusimmat