Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Juustotarjotin syntyy helposti – lue vinkit!

Juustotarjottimelle on yleistä asettaa noin viittä eri sorttia maisteltavia.
Juustotarjottimelle on yleistä asettaa noin viittä eri sorttia maisteltavia.
Julkaistu 17.12.2012 08:29(Päivitetty 18.12.2012 09:47)

Näyttävä juustotarjotin sopii hyvin loppuvuoden juhlien ja illanistujaisten tarjoiluun. Houkutteleva juustotarjotin syntyy, kun valitset mahdollisimman erinäköisiä ja -makuisia juustoja.

Juustojen kanssa naposteltavaksi voi varata pientä tarjottavaa kuten pähkinöitä, makeita hedelmiä ja marjoja tai niistä valmistettuja kompotteja. Piparit, pähkinä- ja saaristolaisleipä, hapankorput ja voileipäkeksit maistuvat myös hyvin juustopöydässä.

Varmoja valintoja ja yllätyksiä

Tarjottavaksi voi varata sekä pehmeitä ja kovia että voimakkaita ja mietoja juustoja. Juustotarjottimen klassikoiden sinihomejuuston ja perinteisen kermaisen juuston rinnalle voi valita myös kevyempiä juustoja. Tuttujen juustojen ohessa voi kokeilla myös harvinaisempia yllättäjiä, joita löytyy useita myös suomalaisten juustojen laajasta valikoimasta.

Usein tarjottimelle valitaan 4–5 juustolaatua, mutta herkuttelu onnistuu hyvin yhdelläkin juustolla. Juustoja on hyvä varata yhteensä 150–200 grammaa henkeä kohti. Juustot kannattaa ottaa pois jääkaapista puolisen tuntia ennen niiden tarjoamista.

Juhlava juustopöytä

Valkohomejuustoa, sinihomejuustoa, kovia juustoja, viikunapäärynähilloa ja hunajapähkinöitä

Hunajapähkinät

Hunaja käy hyvin juustojen oheen.

4 dl erilaisia pähkinöitä kuten hassel-, saksan-, cashew- ja pistaasipähkinä
3 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl valkoista balsamico-etikkaa

Paahda pähkinät uunissa tai pannulla niin, että ne hieman saavat kaunista väriä. Ota pois uunista ja laita metalli- tai posliiniastiaan. Kaada mukaan hunaja sekä etikka. Sekoita ja anna jäähtyä. Säilytä huoneen lämmössä. Tarjoile varsinkin kovien juustojen sekä sinihomejuustojen kera.

Viikuna-päärynähilloke

5 dl kuivattuja viikunoita
1 iso päärynä
1 dl hillosokeria
0,5 dl punaviinietikkaa
3 dl punaviiniä
vettä
1 kanelitanko
1 tähtianis

Kuori päärynä ja poista siitä siemenkota. Kuutioi se ja halkaise viikunat. Kaada päälle punaviini, etikka ja sen verran vettä, että ne juuri peittyvät. Lisää mukaan myös sokeri ja mausteet. Tuo hiljalleen kiehumispisteeseen ja hauduta noin 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä ja nauti juustojen kera.

Tähtiä, poroja ja sydämiä

Tarjoilulle saa lisää näyttävyyttä, kun leikkaa osan juustoista erimuotoisiksi paloiksi, vaikkapa kolmioiksi tai tangoiksi. Juustoleivästä saa helposti leikattua pienillä piparkakkumuoteilla hauskoja suupaloja: poroja, tähtiä ja sydämiä.

Paahtoleivät päärynä- ja homejuustopäällystein

Paahtoleivät päällystetään vaikka päärynällä ja homejuustolla.

Valitse kypsiä, mutta kiinteitä päärynöitä tähän herkkuun. Suolainen ja muruinen roquefort on ihanteellisin juusto tähän pikkuruokaan, joka sopii alkupalaksi, mutta miksei vaikka jälkiruoaksikin?

Neljälle:

8 viipaletta vaaleaa leipää
oliiviöljyä
3/4 dl parmesaaniraastetta
2 päärynää
2 rkl voita
1 rkl fariinisokeria
½ tl mustapippurirouhetta
1 rkl korianterisilppua
200 g rucolaa
1 punasipuli
1 kurkku
2 00 g sinihomejuustoa

Koristeluun:

mustapippurirouhetta

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Penslaa leipäviipaleet oliiviöljyllä ja laita ne leivinpaperille uunipellille. Ripottele leiville parmesaaniraaste ja paahda niitä uunissa n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Nosta uunista ja anna jäähtyä.

2. Kuori päärynät, poista siemenkodat ja viipaloi hedelmät. Kuumenna voi pannulla keskilämmöllä. Lisää fariinisokeri, pippuri ja korianteri ja kuullota minuutti. Lisää päärynäviipaleet ja paista 2 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes nekin ovat kullanruskeita. Siirrä päärynät sivuun ja säästä paistoliemi.

3. Perkaa rucolat. Kuori punasipuli ja viipaloi se sekä kurkku. Leikkaa leipäsiivut vinottain puoliksi ja asettele leipäkolmiot neljälle lautaselle. Jaa rucola, kurkku, punasipuli ja sinihomejuusto leiville. Nosta päällimmäiseksi päärynäviipaleet ja kaada päärynöiden paistoliemi annoksille. Ripota pinnalle vielä mustapippurirouhetta ja tarjoile heti niin kauan kuin leivät ovat vielä rapeita.

Hunajainen juustosalaatti

Kuva: LehtikuvaHunajaisessa juustosalaatissa rouskuu myös omena. Kuva: Lehtikuva

Kermainen kastike kruunaa juustosalaatin.

4 annosta

200 g juustoa (esim. Polar, Oltermanni)
1 punainen paprika
1 omena
salaatinlehtiä tarjollepanoon

Kastike:

1 keltuainen
1/4 tl suolaa
1 tl sinappia
2 rkl Rajamäen Hunaja-omenaviinietikkaa
n. 2 dl rypsiöljyä
1/2 dl kuohukermaa

Kuutioi juusto, paprika sekä omena ja sekoita kuutiot keskenään.

Kastike: Vatkaa keltuaisen joukkoon suola, sinappi ja viinietikka. Lisää vähitellen, koko ajan vatkaten öljy. Vaahdota kerma ja lisää se valmiin kastikkeen joukkoon.

Sekoita kastike salaatin joukkoon. Asettele salaatti lautasille salaatinlehtien päälle.

Lähteet: Maito ja Terveys

Lisää aiheesta:

Kymmenen varhaista oiretta muistisairaudesta – älä jätä hälytysmerkkejä huomiottaUnohda askelmäärä: Yksi kävelymuutos voi tuoda hyötyjä sydänterveydelle"Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hittiTäydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa""Yleinen harhakuva" lisää jopa ketjukolarin riskiä – autoilijat unohtavat liikenteessä tärkeän perusasianKahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:59
    Muistisairaudet

    Kymmenen varhaista oiretta muistisairaudesta – älä jätä hälytysmerkkejä huomiotta

  • Eilen18:52
    Sydänterveys

    Unohda askelmäärä: Yksi kävelymuutos voi tuoda hyötyjä sydänterveydelle

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen10:29
    Liikenneturvallisuus

    "Yleinen harhakuva" lisää jopa ketjukolarin riskiä – autoilijat unohtavat liikenteessä tärkeän perusasian