Juustokakkujen kuningattaret – katso suussa sulavat reseptit

Raikas ja täyteläinen juustokakku tunnetaan eri puolilla maailmaa. Helposti muunneltavissa oleva klassikko sopii täydellisesti kevään juhliin. Valitse suosikkisi viidestä suussa sulavasta reseptistä.

Juustokakut maustetaan usein sitruunamehulla, mutta täytteeseen voi halutessa lorauttaa myös esimerkiksi konjakkia tai rommia. Tuoreet hedelmät ja marjat antavat Amerikan herkulle makua ja raikkautta. Suklaanystävä sulattaa juuston sekaan reilusti tummaa tai vaaleaa suklaata.

Perinteisen juustokakun pohja tehdään murskatuista kekseistä. Murskaaminen onnistuu kätevimmin monitoimikoneessa. Jos konetta ei ole, murusta keksit muovipussin sisällä.

Osa juustokakuista vaatii uunissa paistamista, mutta keksipohjaisen kakun pyöräytät ilman uunia. Anna valmiin kakun tekeytyä rauhassa jääkaapissa, herkun maku paranee kylmässä.

Juustokeksikakku

Noin 10 palaa

Keksikakkupohja:
1 pkt kauramuro- tai cookies suklaamurotaikinaa

Täyte:
4 liivatelehteä
noin 1 dl mangososetta (esim. 125 g vauvanruokapurkki)
100 g sitruunatuorejuustoa
2 dl suklaarusinoita
½ dl sitruunamehua tai likööriä
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 dl kevyt vispikermaa (rasvaa 20 %)

Päälle:
50 g valkosuklaarouhetta
1-2 limettiä tai sitruunaa

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 minuuttia, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä.

Liuota liivatteita kylmässä vedessä 10 min. Kuumenna mangosose kiehuvaksi esimerkiksi mikrossa. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi soseeseen. Lisää seokseen tuorejuusto ja sitruunamehu. Vatkaa kerma sokerien kanssa vaahdoksi erikseen. Yhdistä siihen varovasti juustomangoseos sekä suklaarusinat.

Kaada hyytelö torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa. Koristele ennen tarjoilua limettiviipalein ja valkosuklaalastuin sekä halutessasi suklaarusinoin.

VINKKI: Käytä suklaarusinoiden tilalla rommirusinoita: liota 3 dl rusinoita vajaassa 1 dl:ssa rommia vähintään tunti.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Passionhedelmä-juustokakku

100 g voita
250 g Digestive keksejä, murskattuna
4 liivatelehteä
600 g tuorejuustoa
3,5 dl tomusokeria
3 dl kermaa
5 kpl passionhedelmää
1 limen mehu
1 pss marenkia

Sekoita kulhossa hyvin keskenään voi ja digestivekeksi murut. Seuraavaksi laita kakkuvuoan pohjalle ympyrän muotoinen leivinpaperinpala ja sen päälle kokoa voi-keksimuruseos.

Painele keksiseos tiiviisti kakkupohjaan. Laita kakkuvuoka jääkaappiin, jotta keksimuruseos jähmettyy.

Täyte: Laita liivatelehdet kylmään veteen hetkeksi, jotta ne pehmenevät. Sekoita seuraavaksi isossa kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Sitten vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se varovasti sekoittaen tuorejuustomassaan. Kun massa on hyvin sekoitettu on aika sulattaa liivatelehdet.

Laita kattilaan 1 limen mehu, 5 passionhedelmän hedelmäliha ja anna seoksen lämmetä. Ota pehmenneet liivatelehdet pois vedestä ja purista ylimääräinen neste pois, lisää ne sitten lämmenneeseen seokseen ja anna niiden sulaa. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin.

Seuraavaksi lisää marenkeja kovettuneen keksikakkupohjan päälle ja kaada tuorejuusto-passionhedelmätäyte päällimmäiseksi.

Laita juustokakku jääkaappiin jähmettymään. Koristele valmis kakku murennetuilla marengeilla.

Resepti: Sara La Fountain

Sitruunainen vadelma-juustokakku

Pohja:
200 g keksejä (digestivet toimivat hyvin koska eivät ole liian makeita)
70 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kiehuvaa vettä
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori raastettuna
2,5 dl vispikermaa

Päällinen:
1-2 pss pakastevadelmia
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä
2,5 dl hyvänmakuista marjamehua

Valmista pohja murskaamalla 200 g keksejä ja lisäämällä 70 g pehmeää voita. Keksejä ei tarvitse murskata ihan hienoksi jauheeksi, vaan sen voi jättää hieman karkeaksi. Painele seos halkaisijaltaan n. 24 cm irtopohjavuoan pohjalle (pohjan voi vuorata leivinpaperilla).

Laita täytteeseen tarvittavat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita tuorejuustoon sokeri, vaniljasokeri, sitruunan mehu sekä raastettu sitruunan kuori. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.

Kun liivatteet ovat lionneet vähintään 5 minuuttia. puristele niistä vesi pois ja laita pieneen kulhoon. Lisää 2 rkl kiehuvaa vettä ja sekoita kunnes liivate on täysin liuennut. Kaada ohuena nauhana tuorejuustoseoksen sekaan.

Sekoita tuorejuustoseokseen kermavaahto varovaisesti käännellen, mutta varmista kuitenkin että ainekset sekoittuvat kunnolla.

Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa noin 1-2 tuntia.

Laita päälliseen tarvittavat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Kun pohja alkaa tuntua tarpeeksi jämäkältä, kaada päälle jäiset pakastevadelmat.

Puristele liivatelehdistä vedet ja laita pieneen kulhoon. Kaada päälle 2 rkl kiehuvaa vettä ja sekoita kunnes liivate on täysin liuennut. Sekoita joukkoon marjamehu ja kaada pakastevadelmien päälle. Anna hyytyä vähintään toiset 1-2 tuntia.

Resepti: Eeva Kolu

Juustokakku ananas-mustapippuritäytteellä

Yksi kakku/noin 8 palaa:

100 g digestiivikeksejä
50 g kookoshiutaleita
50 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
150 g tuoretta ananasta
1 dl sokeria
3/4 dl kookosmaitoa
2 maustemittaa mustapippurirouhetta
4 rkl tummaa rommia
250 g rahkaa
1 1/4 dl ranskankermaa

Kastike:
1 vaniljatanko
½ dl raakasokeria
2 dl appelsiinimehutiivistettä
1 ½ tl maissitärkkelystä + vesitilkka
2 passionhedelmää

Koristeeksi:
ananassilppua
mustapippurirouhetta

Lisäksi:
irtopohjavuoka

Kuumenna uuni 175-asteeseen. Murenna keksit morttelissa tai koneella yhdessä kookoshiutaleiden kanssa. Sulata voi ja sekoita voisula muruihin. Painele seos kakkuvuoan pohjalle ja paista pohjaa 10 minuuttia uunin keskitasolla. Ota pohja uunista ja anna jäähtyä. Nosta vuoka sitten jääkaappiin kylmenemään kokonaan.

Pane liivatteet likoon kylmään veteen. Leikkaa ananas palasiksi ja hienonna koneessa. Kiehauta ananasmurska yhdessä sokerin, kookosmaidon, mustapippurirouheen ja rommin kanssa. Anna jäähtyä hieman.

Purista liivatteista enin vesi ja sekoita ananasseokseen, sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet ja seos jäähtynyt. Sekoita se nyt rahkaan ja ranskankermaan ja kaada seos kylmälle kakkupohjalle. Tasoita pinta ja laita kakku jääkaappiin ainakin 2 tunniksi.

Kastike: Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan, Keitä yhdessä vanilja, sokeri ja appelsiinimehu. Sekoita maissitärkkelys vesitilkkaan ja suurusta kastike sillä paksuhkoksi. Halkaise passionhedelmät, koverra sisukset ja sekoita kastikkeeseen. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Irrota kakkuvuoan reunat. Kasta terävä veitsi haaleaan veteen ja leikkaa kakku kahdeksaan palaan. Koristele jokainen pala ananasmurskalla ja mustapippurirouheella sekä appelsiini-passionkastikkeella.

Mangojuustokakku

Noin 10-15:lle

Kakkupohja:
1 pkt suklaa- tai kauramurotaikinaa

Täyte:
6 liivatelehteä
½ dl mangotölkin lientä
1 tlk säilykemangoa soseena (n. 250 g / 400 g)
300 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua tai sitrus-, manteli- tms. likööriä
4 dl kuohukermaa (2 tlk)

Päälle:
3 dl mangososetta (esim. lastenruokasosetta)
4 liivatetta

Koristeeksi:
1 tlk säilykemangoa viipaleina
kermapursokkeita
hopeakuulia

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200 asteiseen uunin alimmalla tasolla 10-15 min, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä.

Liuota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna ½ dl mangolientä kiehuvaksi esim. mikrouunissa lasissa. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi liemeen. Lisää seos, soseutettu mango ja muut maustavat ainekset tuorejuustoon. Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen ja yhdistä siihen varovasti juustomangoseos. Kaada hyytelö torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa.

Liuota koristehyytelön liivatteet myös ensin kylmässä vedessä. Puristele liivatteet pois liotusvedestä ja sulata ne mangososeen kanssa (noin ½ dl) kiehuvaksi esim. mikrouunissa lasissa. Lisää loppu sose joukkoon. Levitä seos juustotäytteen päälle ja anna hyytyä vähintään seuraavaan päivään. Koristele ennen tarjoilua.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kokeile myös näitä:

Venla Männistö/MTV3

Kuvat: Myllyn Paras Oy ja Ruokakesko Oy

Lue myös:

    Uusimmat