MTV seuraa: Poliisin epäilee, oliko Norjan jousi-iskijä kääntynyt islamiin tosissaan – paikalliset muslimit näreissään viranomaistiedotuksesta

1:19
Tässä viimeisimmät tiedot Norjan epäillystä surmaajasta – poliisi uskoo olleen henkisesti sairas

Norjassa useita ihmisiä kuoli ja loukkaantui hyökkäyksessä Oslosta lounaaseen sijaitsevassa Kongsbergin kaupungissa keskiviikkona. Tilanteessa jousella ja nuolilla aseistautunut mies kävi ihmisten kimppuun.

MTV Uutiset seuraa tapahtumia tässä artikkelissa.

Lauantai 16.10.

22.07: Norjan islamilainen neuvosto arvosteli lauantaina poliisin ja median toimintaa Kongsbergin tapauksen yhteydessä.

– Se, että joku väittää olevansa muslimi, ei automaattisesti tee hänestä muslimia eikä hänestä vastaavasti tule "Jumalan sanansaattajaa" vain antamalla itselleen tämän leiman, sanottiin neuvoston lehdistötiedotteessa.

Neuvosto julkisti tiedotteen sen jälkeen, kun poliisi oli pitänyt tiedotustilaisuuden Kongsbergissä keskiviikkona tapahtuneesta hyökkäyksestä. Siinä kuoli viisi ja haavoittui kolme ihmistä.

Tekijäksi epäillään 37-vuotiasta miestä. Hyökkäyksen motiiveista tärkeimmäksi on entistä varmemmin nousemassa epäillyn tekijän psyykkinen sairaus. Sen sijaan on heikentynyt oletus, että tekojen takana olisi uskonnollinen motiivi.

Torstaina poliisi oli kertonut epäillyn kääntyneen islaminuskoon ja että tällä olisi yhteyksiä radikaaleihin piireihin.

Netissä on puolestaan levinnyt viime päivinä video, jonka miehen väitetään lähettäneen sosiaalisessa mediassa 2017. Siinä hän olisi sanonut olevansa muslimi ja sanansaattaja.

Tiedotteessaan islamilainen neuvosto sanoo median kutsuneen miestä käännynnäiseksi. Jos epäillyn kääntyminen olisikin ollut todellista, oli kuitenkin väärin esittää Kongsbergin tapahtuma niin sanottuna islamistisena terrorina.

– Islamisti on uskonnollinen aktivisti, jolla on poliittisia näkemyksiä, neuvosto sanoo.

18.16: Norjan poliisin epäilys siitä, että Norjan jousi-iskun tekijä toimi yksin on vahvistunut. VG:n mukaan Tänään tiedotustilaisuudessa paikallinen poliisi kertoi, että henkilöllä on ylipäänsä vähän kontakteja toisiin ihmisiin.

Poliisin mukaan myös näyttö siitä, että mies oli kääntynyt islamiin tai tehnyt teon uskonnon innoittamana on heikentynyt. Mies on itse ilmoittanut kääntyneensä muslimiksi, mutta poliisitutkinnan perusteella mies ei mahdollisesti ole ollut tässä kovin "vakavissaan", koska ei ole esimerkiksi noudattanut uskontoon kuuluvia tapoja tai sääntöjä. Tämä vahvistaa poliisin epäilyjä siitä, että teon taustalla olivat tosiasiassa miehen mielenterveyden ongelmat.

Kello 15: 43: Norjan poliisi julkisti tänään Kongsbergin hyökkäyksessä keskiviikkona kuolleiden uhrien nimet. Uhreiksi joutuivat 52-, 56-, 75- ja 78-vuotiaat naiset sekä 75-vuotias mies.

Iskuissa kuolleet näyttävät poliisin mukaan olleen kaikki satunnaisia uhreja. Kuolonuhreja löydettiin sekä sisä- että ulkotiloista.

Kolme muuta ihmistä haavoittui hyökkäyksessä, mutta he kaikki ovat päässeet jo sairaalasta.

Hyökkäyksessä käytettiin poliisin mukaan kolmea asetta, joista yksi oli jousi ja nuoli.

Iskusta epäillyn 37-vuotiaan miehen terveys on poliisin mukaan heikentynyt, eikä häntä voida tällä hetkellä enää kuulustella. 

Kello 15.04: Norjan poliisin mukaan Kongsbergin iskun jälkeen on tutkimuksissa vahvistunut käsitys, jonka mukaan tekijän sairaus voi olla tärkein syy jousiasehyökkäykseen. Poliisin arviosta uutisoi lauantaina Aftenposten.

Viranomaiset kuitenkin selvittävät edelleen myös muita hypoteeseja veritekojen syystä. Taustalla voivat poliisin mukaan olla muun muassa viha, kosto, impulssi, jihad tai provokaatio.

Poliisi on kuulustellut teoista epäiltyä 37-vuotiasta miestä pari kertaa. Poliisin mukaan miehen terveys on kuitenkin heikentynyt, ja hänet on siirretty suljettuun terveyslaitokseen.

Kongsbergissä Oslon lähiseudulla keskiviikkona tehdyssä iskussa kuoli viisi ihmistä ja haavoittui kolme. 

Poliisi kertoi aiemmin, että teosta epäilty mies oli kääntynyt islaminuskoon ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin. Epäilty on syntynyt ja kasvanut Norjassa mutta on Tanskan kansalainen.

Perjantai 15.10.

Kello 15.40: Norjan poliisin tiedotustilaisuudessa kerrotaan, että epäillyn tekijän sairauden uskotaan olevan teon taustalla. Hänen uskotaan olleen siis henkisesti sairas.

– Hypoteesi, joka on vahvistunut tutkinnan ensimmäisten päivien aikana, on se, että teon taustalla on sairaus, sanoi poliisitarkastaja Per Thomas Omholt.

Norjan hyökkäyksestä epäiltyä miestä epäillään viidestä murhasta ja kolmen ihmisen vahingoittamisesta, sanoo poliisi. Määrä saattaa vielä kasvaa, koska miehen epäillään yrittäneen ampua myös muita ihmisiä. 

Poliisi kertoo kuulleensa yli 50:tä silminnäkijää. 

Epäilty ei ole myöntänyt syyllisyyttään.

Poliisin mukaan hyökkääjää pidetään psykiatrisessa sairaalassa.

Kello 15.25: Norjan poliisi järjestää tiedotustilaisuuden jousihyökkääjän vangitsemisesta. Voit seurata tiedotustilaisuutta tämän artikkelin alussa olevalta videolta suorana kello 15.30.

Kello 14.13: Norjan Kongsbergin jousiasehyökkäyksestä epäilty mies on määrätty vangittavaksi neljän viikon ajaksi. Oikeus päätti asiasta kuulemisessa, jossa epäilty itse ei ollut paikalla.

Epäilty Espen Andreas Bråthen ei istu tavanomaisessa tutkintavankeudessa vaan hoitolaitoksessa. Hänet siirrettiin torstaina terveydenhuollon huostaan mielentilatutkimuksen tekemiseksi.

Epäillyn asianajajan mukaan Bråthen ei vastustanut vangitsemista.

Oikeus perusteli vangitsemista tapauksen vakavuudella sekä sillä, että tapaukseen kohdistuu paljon mediahuomiota, jonka vuoksi epäiltyä täytyy suojella ulkopuoliselta vaikutukselta.

Keskiviikon hyökkäyksessä sai surmansa viisi ihmistä.

Kello 12.46: Norjan poliisin mukaan Kongsbergin joukkosurman tutkinnassa ei ole ilmennyt mitään, mikä kertoisi hyökkäyksen olleen etukäteen suunniteltu.

Poliisi kertoi Norjan TV2:lle myös, ettei mikään viittaa siihen, että jokin Kongsbergin keskustan kaupassa tapahtunut olisi laukaissut tapahtumat. Jousella aseistautunut hyökkääjä aloitti ampumisen ruokakaupassa.

Viiden ihmisen surmaamisesta epäiltyä 37-vuotiasta miestä on kuulusteltu kahdesti, eikä uusia kuulusteltuja ole poliisin mukaan enää suunnitteilla. Mies on viety mielentilatutkimukseen.

Kello 10.39: Norjan poliisi vaatii jousihyökkäyksestä epäiltyä miestä vangittavaksi neljäksi viikoksi.

1:54
Norjan jousihyökkääjäksi epäilty on toimitettu mielentilatutkimukseen. MTV Uutiset Livessä kerrottiin tuoreimmat tiedot tapauksesta. 

Kello 10.09: Norjan poliisin mukaan jousiasehyökkäyksestä epäilty tanskalaismies on siirretty terveydenhuollon arvioitavaksi. Oikeuspsykiatrit tekevät miehelle täyden mielentilatutkimuksen, jossa selvitetään oliko hän teon aikana täydessä ymmärryksessä. Epäillylle tehtiin jo eilen alustava mielentilatutkimus.

Uuden tutkimusten tulokset vaikuttavat siihen, voidaanko mies tuomita vankeuteen vai pakolliseen psykiatriseen hoitoon.

Epäiltyä esitetään vangittavaksi nyt aamupäivällä, mutta hän ei itse ole paikalla kuulemisessa. Epäilty on myöntänyt teot, joista häntä syytetään.

Hyökkääjä surmasi keskiviikkona viisi ihmistä Kongsbergin kaupungissa.

3:26
Suomen Norjan-suurlähettiläs kertoi aamulla siitä, miten maassa on vastaanotettu uutinen traagisesta jousihyökkäyksestä.

Torstai 14.10.

Kello 22.10: Norjassa tehdystä iskusta epäillyn miehen asianajaja Fredrik Neumann kertoo VG-lehdelle, että teoista epäilty ymmärtää, mitä on tehnyt. Asianajajan mukaan 37-vuotiasta miestä on kuulusteltu jälleen torstain aikana.

Epäilty on selostanut viranomaisille yksityiskohtaisesti tekojaan. Puolustuksen mukaan epäilty on tehnyt yhteistyötä poliisin kanssa. Lisäksi miehen mielenterveyden tilasta on tehty alustava arvio.

Kello 18.40: Poliisi järjesti tiedotustilaisuuden hyökkäyksen tutkinnan viimeisimmistä tiedoista. Uusina tietoina poliisi kertoi hyökkääjän valikoineen uhrit sattumanvaraisesti,  ja tunkeutuneen asuintaloon.

Kello 18.06: Poliisi vahvistaa epäillyn olevan 37-vuotias Espen Andersen Bråthen. Hänen vangitsemisoikeudenkäyntinsä käydään perjantaina kello 9 paikallista aikaa.

Kello 16.36: Iskussa loukkaantuneiden lukumäärää on tarkennettu. Poliisin mukaan loukkaantuneita oli kolme, kun aiemmin heitä kerrottiin olleen kaksi, kertoo Dagbladet

Poliisin mukaan myöhemmin raportoitu loukkaantunut henkilö oli hakeutunut ensiapuun muualle, eikä häntä sen vuoksi aluksi laskettu mukaan loukkaantuneiden lukumäärään.

Kello 16.03: Norjalaismedioissa on julkaistu 37-vuotiaan hyökkääjän henkilöllisyys ja kuva.  Hyökkääjän nimi on medioiden mukaan Espen Andersen Bråthen.

Kello 14.23: Norjan suojelupoliisin mukaan jousihyökkäystä tutkitaan terrori-iskuna, kertoo Aftonbladet. 

– Kongsbergin isku vaikuttaa tällä hetkellä terrori-iskulta, kirjoittaa poliisin turvallisuuspalvelu PST lehdistötiedotteessa.

Jousihyökkäys ei PST:n mukaan muuta Norjan turvallisuustasoa, vaan se pysyy samana kuin ennenkin. 

– Norjan uhkatasoa pidetään edelleen maltillisena, PST ilmoittaa.

Kello 12.20: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt suruvalittelunsa Norjan kuningas Haraldille. Asiasta kertoo presidentin kanslia Twitterissä. 

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on ilmaissut Twitterissä syvän osanottonsa uhrien läheisille 

Kello 12.09: Mies tuomittiin varkaudesta ja huumeiden käytöstä vuonna 2012. Tuolloin mies murtautui Norjan kaivosmuseoon rikkoen useita ikkunaruutuja, kertoo Norjan TV2.  

Tuolloin annetussa tuomiossa kerrottiin, että mies oli tuomittu aiemmin vastaavanlaisista rikoksista. 

Kello 12.00: Vuonna 2020 mieheltä kiellettiin puoleksi vuodeksi tapaamiset perheensä kanssa sen jälkeen, kun tämä oli uhkaillut perheenjäsentensä henkiä.

Kello 11.56: Norjan poliisi on eristänyt 37-vuotiaan epäillyn asunnon Kongsbergissä, kertoo Norjan TV2.

Kello 11.44: Norjan poliisi kertoo tiedotustilaisuudessa, että se oli ollut huolissaan Kongsbergin iskusta epäillyn miehen radikalisoitumisesta. 

Poliisin mukaan mies oli kääntynyt islaminuskoon, ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin. Poliisi oli ollut yhteydessä mieheen useita kertoja muun muassa radikalisoitumiseen liittyen.

Kello 11.12: Poliisilla on käynnissä juuri nyt tiedotustilaisuus jousihyökkäysestä. Tilaisuutta voit seurata tässä artikkelissa

Poliisin mukaan iskussa kuoli neljä naista ja yksi mies, ja he olivat iältään arviolta 50–70-vuotiaita. 

Vielä ei voida sanoa, oliko isku tehty terroristisessa tarkoituksessa. 

Kello 10.57: Poliisi on saanut uuden hälytyksen jousen ja nuolen kanssa liikkuvasta miehestä. Oslon poliisi kertoo, että operaatio on käynnissä Oslossa Husebyssä. 

Kello 10.46: Poliisi sai epäillyn kiinni 34 minuuttia sen jälkeen, kun poliisi oli saanut ensimmäisen ilmoituksen iskusta, kertoo Norjan TV2. Aftonbladetin mukaan epäilty onnistui pakenemaan iskun aikana poliisia ampumalla heitä kohti nuolia. 

Kello 10.13: Poliisin mukaan mies on käyttänyt hyökkäyksessä myös muita aseita jousipyssyn lisäksi. Poliisi ei kuitenkaan tarkentanut, millaisista aseista on kyse. 

Kello 9.14: Poliisin asianajajan Ann Irén Svane Mathiassen kertoo Norjan TV2:lle, että iskuista epäilty mies on ollut poliisin kanssa tekemisissä useita kertoja aiemminkin. Mies on Mathiassenin mukaan tunnustanut osallisuutensa. 

Kello 8.19: Jousi-iskusta epäillyn miehen lakimies Fredrik Neumann kertoo tanskalaiselle uutistoimisto Ritzaulle, että mies kasvoi Norjassa, mutta hänen äitinsä on tanskalainen. Tanskan TV2:lle Neumann sanoi myöhemmin tänä aamuna, että miehen isä on norjalainen. Hän lisäsi myös, että miehen kuulustelut viime yönä kestivät yli kolme tuntia.

Päivitys kello 7.47: Suomen pääministeri Sanna Marin kirjoitti Twitterissä seuranneensa huolestuneena iskua.

– Ajatukseni ovat uhreissa, heidän perheissään ja niissä, jotka menettivät rakkaansa, Marin tviittasi.

Päivitys kello 7.22: Hyökkäyksestä epäillyn miehen asianajaja kertoo norjalaiselle VG:lle, että hänen päämiehensä tekee yhteistyötä poliisin kanssa kuulusteluissa.

– En kommentoi sano muuta kuin sen, että hän tekee yhteistyötä poliisin kanssa ja kertoo yksityiskohtaisesti tapauksesta, asianajaja sanoi paikalliselle medialle.

Asianajaja ei kommentoi miehen taustoja medialle. Miestä on hänen mukaansa kuulusteltu.

Miehen tiedetään olevat 37-vuotias tanskalainen, joka on asunut Kongsbergissä. Asianajajan mukaan hän on asunut "suurimmaksi osaksi" Norjassa.

Päivitys kello 5.55:

Poliisipäällikkö Öyvind Aas kertoi tiedotustilaisuudessa, että väkivallanteossa haavoittuneet ovat tehohoidossa. Hän ei ollut ainakaan tuolloin saanut tietoa siitä, että nämä olisivat hengenvaarassa.

Poliisi ei antanut tarkempaa tietoa muun muassa haavoittuneiden iästä tai sukupuolesta. Aasin mukaan hyökkäyksessä kuolleilla on kytköksiä alueeseen, jolla veriteko tapahtui.

–  En voi antaa vastausta siihen, onko tekijän ja uhrien välillä mitään suhdetta, Aas kertoi, mutta sanoi asiaa selvitettävän.

Poliisipäällikkö Öyvind Aasin mukaan poliisi ampui varoituslaukauksia ennen epäillyn kiinni ottamista. Epäilty mies käytti hyökkäyksessä poliisipäällikön mukaan jousta ja nuolia. Aas ei kuitenkaan kommentoinut väitteitä siitä, että mies olisi käyttänyt myös veistä.

Päivitys kello 3.32:

Norjan Kongsbergin hyökkäyksestä epäilty mies on 37-vuotias Tanskan kansalainen, joka on asunut paikkakunnalla. Poliisi kertoo asiasta lehdistötiedotteessa.

Viranomaiset olivat alkujaan vaitonaisia epäillystä, mutta kertoivat päätyneensä julkaisemaan tiedotteen, sillä asiasta on liikkunut paljon huhuja sosiaalisessa mediassa.

Päivitys  kello 2.24:

Norjan TV2 -kanavan lähteiden mukaan epäilty mies on ollut useita kertoja tekemisissä terveyspalveluiden kanssa. TV2 -kanavan mukaan yksi poliisin tärkeimmistä tehtävistä onkin selvittää hyökkäyksen motiivi ja miehen terveydentila. 

Korjaus tehty 3.32 –  TV 2 -kanava uutisoi yöllä, että tekijä olisi ollut norjalainen. Poliisin mukaan kyseessä on Tanskan kansalainen.

Päivitys kello 1.43:

Norjan suurkäräjien puhemies Eva Kristin Hansen on kommentoinut tapahtunutta norjalaisuutistoimisto NTB:lle.

–  Kongsbergin vakava tapaus on syvän traaginen, Hansen kirjoitti NTB:lle antamassaan lausunnossa.

Hansen kertoi lähettävänsä lämpimimmät ajatuksensa uhreille, heidän sukulaisilleen ja paikalliselle yhteisölle, joka on joutunut traagisten tapahtumien keskipisteeseen.

Päivitys kello 01.29:

Norjan pääministeri kommentoi, että tiedot hyökkäyksestä ovat kauhistuttavia ja että monet ovat peloissaan.

Päivitys kello 01.06:

Kongsbergissa on perustettu kriisiryhmä hyökkäyksen johdosta. Kaupungin pormestari Kari Anne Sandin mukaan sanat eivät riitä kuvaamaan järkytystä.

Päivitys kello 01.02:

Norjan tuleva pääministeri Jonas Gahr Støre kertoo Verdens Gang -lehdelle hyökkäyksen olleen julma teko viattomia ihmisiä kohtaan

Päivitys kello 0.47:

Norjan pääministerin Erna Solbergin mukaan Norjassa on hyvä kriisivalmius, vaikka hallitus on juuri vaihtumassa.

Päivitys kello 0.44:

Molemmat hyökkäyksessä loukkaantuneet henkilöt ovat Norjan poliisin mukaan tehto-osastolla hoidossa.

15:29
Norjan poliisi kommentoi hyökkäystä.

Päivitys kello 0.25:

Norjan poliisi vahvistaa, että hyökkäyksessä on menehtynyt viisi henkilöä. Haavoittuneita on ainakin kaksi. Myös poliisin kerrotaan haavoittuneen. Poliisi oli ollut kaupassa vapaa-ajallaan tapahtumien sattuessa.

6:53
Norjan pääministeri Erna Solbergin mukaan maassa on hyvä kriisivalmius hallituksen vaihtumisesta huolimatta.

Päivitys kello 0.18:

Norjan yleisradio NRK ja Verdens Gang -sanomalehti kertovat, että hyökkäyksessä on kuollut ainakin viisi ihmistä.

Päivitys kello 0.09:

Kongsbergiin on lähetetty myös muualta poliiseja sekä pommiryhmä. VG-lehden mukaan tapauksesta on ilmoitettu Norjan turvallisuuspoliisille (PST). 

Päivitys kello 23.48: 

Drammens Tidende -lehden mukaan hyökkääjä olisi ampunut myös poliisia selkään. Poliisi kuitenkin kiisti tiedon tuoreeltaan. Poliisilla oli kuitenkin yhteenotto epäillyn kanssa. Alueen sairaala on valmiustilassa hyökkäysten takia.

Päivitys kello 23.45:

Poliisi ei etsi useampia epäiltyjä. Poliisin mukaan mies toimi yksin. Terrori-iskun mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Poliisi kuitenkin toteaa, ettei epäiltyä ole päästy vielä kuulustelemaan, joten vielä on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä.

2:55
Tämä kaikki jousipyssymiehen hyökkäyksestä Norjassa nyt tiedetään.

Mies otettiin kiinni reilut puoli tuntia ensimmäisten ilmoitusten jälkeen. Miehen kerrotaan hyökänneen ihmisten kimppuun muun muassa ruokakaupassa. 

Päivitys kello 23.20:

Verdens Gang -lehden mukaan kuolleita olisi neljä. Poliisi piti hetki sitten tiedotustilaisuuden, mutta poliisin edustaja ei suostunut kommentoimaan medialle uhrien määrä tarkemmin. Poliisi totesi, että suruviestien vieminen omaisille on vielä kesken.

0:25
Tältä Norjan hyökkäyksen tapahtumapaikalla näyttää.

Tilanne sai alkunsa, kun poliisi sai kuuden jälkeen paikallista aikaa useita ilmoituksia kaupungilla liikkuneesta hyökkääjästä. Epäillyn kiinniotto tapahtui reilut puoli tuntia myöhemmin.

Veriteoista epäilty mies liikkui laajalla alueella kaupungin keskustassa. Käynnissä on edelleen suuri viranomaisoperaatio, ja poliisi puhuttaa silminnäkijöitä. Poliisi ei ole toistaiseksi ottanut kantaa, oliko kyseessä terrori-isku vai ei.

– Motiivi paljastuu ajan mittaan. Toistaiseksi tiedämme, että loukkaantuneita ja kuolleita on useita, ja tekijä on saatu kiinni, kertoi poliisipäällikkö Øyvind Aas aiemmin illalla.

Alueella asuva ihminen kertoi NRK:lle, että ihmisiä pyydettiin pysymään sisätiloissa. Henkilö kertoo myös nähneensä poliisiautoja ja helikoptereita.

Viranomaisilla ei heti veritekojen jälkeen ollut varmuutta, oliko hyökkääjiä useita vai toimiko mies yksin. Kongsberg sijaitsee lounaaseen Oslosta.

Juttu päivittyy.

Lähteet: Reuters, NRK, VG, STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja